Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


„Par Latviju“

Lāčplēša kara ordenis un tā kavalieri

Laikraksts Latvietis Nr. 439, 2016. g. 6. dec.
Jānis Kārkliņš -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

11. novembrī Austrālija atcerējās Pirmā pasaules kara beigas un kopā ar to savus kara varoņus. Arī mēs atceramies savus varoņus, Lāčplēša kara ordeņu kavalierus. Viena starpība tik, ka austrālieši atceras to, kas notika 1918. gadā 11. novembrī, Pirmā pasaules kara beigas, kamēr mēs atceramies Lāčplēša kara ordeņa dibināšanu 1919. gada 11. novembrī. Šis datums tika pieņemts kā Lāčplēša kara ordeņa dibināšanas diena, jo tas datums atzīmē dienu, kad Latvijas armija padzina no Rīgas Bermonta-Avalova armiju.

Lāčplēša kara ordenis, kuru piešķīra Latvijas armijas un latviešu strēlnieku pulka karavīriem, kā arī ārzemniekiem par kara nopelniem, kuri bija devuši lielu ieguldījumu Latvijas Brīvības cīņās vai citādi sekmējuši Latvijas valsts nodibināšanu, tika pasniegts trijās šķirās. Sākot ar 1922. gada 11. novembrī tika pasniegts kā ordenis, tā arī diploms. Pirmie ordeņi tika pasniegti 1920. gada 11. novembrī un beidzamies – 1928. gada 11. novembrī. Kā jau minēju, tas tika piešķirts trijās šķirās. Viens no noteikumiem būdams, ka II šķiras LKO var piešķirt tikai III šķiras LKOK un I šķiras ordeni tikai II šķiras LKOK. Tomēr šis likums neattiecās uz ārzemniekiem.

Kopā tika piešķirti 2146 Lāčplēša kara ordeņi: 11 – I šķiras, 61 – II šķiras un 2074 – III šķiras; no tiem trīs ordeņi tika piešķirti sievietēm, 322 no tiem tika piešķirti ārzemniekiem. Tātad it sevišķi, ja runā par I un II šķiras apbalvojumiem, to ir ļoti mazs skaits, un tos tiešām bija jānopelna.

Lāčplēša kara ordeņa kavalieriem bija arī priekšrocības, iegūstot militāru izglītību, izskatot citādi vienlīdzīgas kandidatūras augstiem amatiem armijā vai flotē priekšrocība tika dota LKOK. Kavalieriem arī pienācās divreiz ilgāks atvaļinājums, kā arī viņi varēja braukt pa dzelzceļu, maksājot par biļetēm puscenu. Aizejot mūžībā, LKOK izvadīja ar militāru godu.

1931. gada 19. novembrī tika dibināta Lāčplēša kara ordeņu kavalieru biedrība. Šī biedrība Latvijā darbojās līdz padomju okupācijai. Biedrība tika atjaunota 1947. gadā Eslingenā. Vēlāk Eslingenā atjaunotās biedrības valde savu darbību pārceļ uz ASV, un nodaļas nodibinājās arī citās zemēs, kur pēc kara aizceļoja dzīvot Lāčplēša kara ordeņa kavalieri, ieskaitot šeit – Austrālijā.

Lāčplēša kara ordeņa devīze ir Par Latviju. Neaizmirsīsim nekad, ko tas nozīmē. Vārdi Par Latviju attiecās tik pat daudz uz mums šodien, kā tie attiecās uz Lāčplēša kara ordeņa kavalieriem un visiem mūsu kara varoņiem. Cīnīsimies katrs pēc savām spējām Par Latviju, lai tā vienmēr būtu brīva un neatkarīga valsts dzintarjūras krastā. Tajā pašā laikā neaizmirsīsim nekad mūsu varoņus Lāčplēša Kara ordeņa kavalierus.

Jānis Kārkliņš
DV Melburnas nodaļas priekšsēdis



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com