Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Novuss Adelaidē

Dienvidaustrālijas 2015. gada atklātās novusa meistarsacīkstes

Laikraksts Latvietis Nr. 376, 2015. g. 2. sept.
I.M. -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Daļa Austrālijas novusa entuziastu 22. un 23. augustā ieradās Adelaidē, lai krustotu kijas Dienvidaustrālijas 2015. gada atklātās novusa meistarsacīkstēs gan vienspēlēs, gan pāru spēlēs. No Melburnas ieradās 5 spēlētāji – Andris Miglis, Varis Pūce, Sigurds Andersons, Aleksandrs Grimms, Ivars Mirovics un piedevām vēl divas dāmas – Gunta Vagars un Silvija Miglis, kuru rokās bija liela atbildība vadīt spēļu norisi un pierakstīt spēļu rezultātus. No Centrālkrasta tālo ceļu bija mērojuši divi spēlētāji – Dimis Pešūdovs ar meitu Lindu. Sidnejieši šoreiz nereprezentējās.

Kā parasts, adelaidieši ar savu kārtību un viesmīlību bija sagatavojuši visus priekšdarbus, un Jānis Lindbergs Latviešu nama Mazā zālītē atklāja spēles, apsveicot visus dalībniekus un ar mazu klusuma brīdi pieminot viņsaulē aizgājušos spēlētājus. Pēc tam novēlēja visiem labas sekmes, un turnīrs varēja sākties.

Sestdiena, 22. augusts, pagāja, spēlējot vienspēles. Vīriešu kategorijā pirmās vietas kausu, kopā ar ceļojošo trofeju, uz Centrālkrastu aizveda Dimis Pešūdovs, otro vietu ar mazāku kausiņu izcīnīja mājinieks Arvils Vālodze un trešās vietas mazāko kausiņu uz Melburnu atveda Ivars Mirovics. Pēc rezultātu izvērtēšanas dāmu kausi sadalījās šādi: pirmā vietā Linda Pešūdovs (Centrālkrasts), 2. vietā Regīna Berķis (Adelaide) un 3. vietā Anita Misiņš (Adelaide).

Svētdiena, 23. augusts, pagāja cīnoties dubultspēlēs, kur partneri bija sapārojušies pēc brīvas gribas, neievērojot ne šķiras kārtu, ne pilsētas piederību. Pirmo vietu un līdz ar to gada ceļojošo trofeju izcīnīja Sigurds Andersons un Ivars Mirovics (abi melburnieši), otrā vietā pienāca Agris Ezeriņš ar Pēteri Danci (abi adelaidieši) un trešo vietu izpelnījās Jānis Brakovskis ar Arvilu Vālodzi (atkal mājinieki).

Pēc garās dienas un bezgalīgi daudziem sitieniem, izbaudījām garšīgas vakariņas ar saldiem Barossa Valija vīniem. Pēc kausu pasniegšanas un uzvarētāju sumināšanu Adelaides novusa kopas vadītājs izteica pateicību visiem čakliem rūķīšiem un laumiņām, kas ziedojuši savu laiku, darbu un izdomu, šī turnīra sekmīgai ritēšanai. Tā ar lieliem aplausiem atzinība tika izteikta Silvijai, Guntai, Regīnai un Lilijai.

Pēc tam sekoja novusa kopu pārstāvju uzrunas. Dimis Pešūdovs ziņoja, ka dažiem aizbraucot prom no Centrālkrasta, esošai novusa kopai būtu grūti pastāvēt un ir domāts pieslēgties Sidnejai. Kopa tomēr ir nodomājusi vēl sarīkot Centrālkrasta 2015. gada atklātās meistarsacīkstes 31. oktobrī – 1. novembrī Sidnejā DV Namā. Melburnas kopas pārstāvja Aleksandra Grimma ziņojums bija priecīgāks, pavēstot, ka kopa, kas pagājušā gadā bija mazliet sarukusi, ir atkal uzplaukusi, piesaistot 7 jaunus (ne gluži gados) spēlētājus. Tika atnestas ziņas, ka Sidnejas kopa ir palikusi bez vadības, bet tā lieta tikšot nokārtota nākošā sanāksmē.

Kad ziņojumi bija nodoti un pārrunas par tiem izbeigtas, labi iestiprinājušies dalībnieki ar prieku nodziedāja Novusa himnu. Mazajā zālītē ir skanīga akustika, un sajūsminātie novusisti turpināja dziedāt vēl daudzas latviešu dziesmas.

Latvijā izvestā aptauja rāda, ka gandrīz nav tāda latvieša, kas savā dzīves posmā nebūtu kādreiz spēlējis novusu. Tā nu mēs, latvieši, neesam tikai dziedātāju tauta vien, bet dziedātāju un novusa spēlētāju tauta. Novuss ir Latvijas nacionālais sports, ko lēnām, bet sekmīgi sākam iefiltrēt arī citās zemēs. Novuss ir tagad uzņemts pasaules sporta organizācijā, un tās ietvaros ir nodibināta Federation International of Novuss Sports Organisation (FINSO), kur ir jau iesaistījušās 7 valstis: ASV, Baltkrievija, Igaunija, Krievija, Latvija, Ukraina un Vācija. Pirmais un pašreizējais FINSO prezidents ir latvietis Juris Kiriks. Novusa pievilcīgās īpašības ir, ka to var spēlēt katrā vietā un katrā laikā: lieli vai mazi, jauni vai veci, sievietes vai vīrieši – tas dod gandarījumu katram spēlētājam viņa mākas vai fiziskā līmeņa robežās.

Tad nu latviskās apziņas mudināti, piesaistīsim jaunus biedrus saviem klubiem un dosimies oktobra beigās uzsist novusu un uzdziedāt mūsu skaistās dziesmas uz Centrālkrasta atklāto turnīru oktobra beigās Sidnejā.

I.M.
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com