Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Sveiciens „mana pirmā vīra otrajai sievai“!

Apsveicu, apbrīnoju, apskaužu

Laikraksts Latvietis Nr. 373, 2015. g. 15. aug.
Uldis Siliņš -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Lija Veikina. FOTO Ojārs Greste.

Pasaule vēl arvien nemitās mani pārsteigt. Vienmēr atkal kas jauns. Beidzamais jaunums? Lijai Veikinai pienācis 80. mūža gads! Kā tas iespējams?! Tādi cilvēki kā Lija nekad nenoveco, bet ja nu tomēr, tad atļaujiet man ar jums dalīties pāris atmiņās.

Lijas un manas skatuves gaitas ir gājušas līdztekus ilgus, ilgus gadus. Mēs esam šķīrušies un precējušies, precējušies un atkal šķīrušies. Mums ir bijuši pieauguši bērni un droši vien arī pa mazbērnam. Ne par velti mana sieva Ilze Liju dēvē par mana pirmā vīra otro sievu.

Atiesim kādus gadiņus atpakaļ pagātnē. Piecdesmito gadu sākumā Lija – toreiz vēl padsmitniece – pīpēja cigareti pēc cigaretes. Protams, mēs, jaunieši, jau gandrīz visi smēķējām, jo tas piederēja pie lietas, bet mazais Veikinēns kūpēja kā Korimalas spēkstacijas skurstenis.

Sidnejas Latviešu teātrī viņa vēl iekšā netika, bet pieteica teātra pasaulei savu klātbūtni ar ugunīgu Plasku kādā bērnu uzvedumā.

Bet tad lugas Svētki Skangalē otrajā izrādē viņu uzaicina aizstāt kādu mazas lomiņas tēlotāju, un kaut arī tēlojums nekādu izcilību nerādīja, tas bija spīdošas karjeras sākums.

Lijai, tāpat kā mums visiem jaunajiem aktieriem, bija jāiziet aktiera mākas skola, jāstrādā pie dikcijas, balss projekcijas, žestiem, ķermeniskās gatavības (piem., kā uz skatuves noģībt un atkal viegli piecelties), stājas, lomu analīzes, jāspēlē etīdes, jāmācas grimēties un daudzas citas lietas. Labu laiku Lija netika pie pirmās vijoles spēlēšanas, bet tad līdzšinējā SLT primadonna pameta teātri, un Lija bija sedlos. Pirmās vijoles pirmais koncerts izdevās lieliski.

Un tā gadu skrejā Lija izauga par vienu no labākajām klaida latviešu aktrisēm, bet viņas talants ar to vien nebeidzās. Lija ir pierādījusi sevi kā veiksmīgu režisori, tulkotāju un scenoloģi. Es nebrīnītos, ja viņai būtu vēl kādi apslēpti talanti. Maizes darbā viņa strādāja kā zobu tehniķe.

Kad režisors I. Sveilis pārradās mājās no sava pirmā Latvijas apmeklējuma 1980. gados, viņš Lijai un vēl kādam SLT ansambļa loceklim sacīja:„Jūs abi varētu spēlēt uz Latvijas profesionālās skatuves, pie tam vadošās lomās.“

Lijas 30 gadu darba jubilejā Mārtiņš Zīverts viņai raksta: „Godāta un gaišā Lija! Garu darba cēlienu Jūs esat strādājusi latviešu trimdas teātra frontes pirmajā līnijā un godam pastāvējusi. Apsveicu, apbrīnoju, apskaužu.“ – Mārtiņš Zīverts, 1986. gada decembrī, Stokholmā.

Es varu tikai atkārtot Mārtiņa Zīverta vārdus:

Apsveicu, apbrīnoju, apskaužu. Daudz laimes Dzimšanas dienā, mīļā Lija! Ir bijis prieks strādāt ar Tevi kopā. Lai Tavs pozitīvisms un dzīvesprieks Tevi neatstāj, kamēr vien šī saule mirdz!

Uldis Siliņš



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com