Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Redakcijā

Glābsim modernisma arhitektūras pērli!

Laikraksts Latvietis Nr. 373, 2015. g. 15. aug.
Gunārs Nāgels -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Bijusī rūpnīca „Radiotehnika“. (http://www.panoramio.com/photo/15518334) FOTO Igors Nerušs.

Sveicināti, lasītāji!

Rīgā draud iznīcināt izcilu modernisma arhitektūras pērli. Presē pēdējās divās nedēļās parādījušās runas, ka šī vērtīgā ēkā varētu tikt ievietota graustu sarakstā un nojaukta.

Par kurām no modernisma arhitektūras pērlēm es runāju? Daži arhitekti, kā zināms, apgalvo, ka tādi ir tikai trīs – Latvijas Okupācijas muzejs, Dailes teātris un Salaspils memoriāls.

Laimīgā kārtā, neviena no šīm pērlēm necieš no atkārtotiem ugunsgrēkiem, jaunākais no kuriem izcēlās naktī uz 2. augustu un dega vairākas dienas pirms to varēja izdzēst. Atziņu par ēku var lasīt Latvijas ekspozīcijas 14. Venēcijas arhitektūras biennāles kuratoru rakstā Latvijas ekspozīcijas izdevumā Un-Written:

„Pēc kārtējās projekta gaitā savākto arhitektūras objektu fotoattēlu skatīšanās kāds no projekta komandas dalībniekiem uzdeva retorisku jautājumu: „Es nezinu, kāpēc tā rūpnīcas Radiotehnika māja man tik ļoti patīk?“ Uz to žurnālists un domātājs Arnis Rītups atbildēja: „Es domāju, ka tagad ir pienācis īstais brīdis, lai sāktu nodarboties ar refleksiju, dārgais!“

Pašas ēkas fotogrāfija aizņem izdevuma visu 163. lappusi ar piebildi, ka ne arhitekts, ne celšanas gads nav zināms. Šī 55 metrus augstā ēka ir patiešām interesanta, un kaut arī ir vēl vismaz 400 modernisma arhitektūras piemēri Latvijā (spriežot pēc pašu arhitektu Facebook lapas Unwritten), būtu ļoti žēl to pazaudēt uz visiem laikiem.

Naivi domādams, ka tie arhitekti, kuri ir gatavi pielietot visus līdzekļus, lai apturētu 17 metrus reiz 21 metrus lielu piebūvi pie Latvijas Okupācijas muzeja ēkas, ir patiesi modernisma arhitektūras glābēji, es atļāvos apciemot viņu Facebook mājas lapu Mugurkauls.lv un ierakstīt uzsaukumu arhitektiem glābt modernisma piemēru – bijušās rūpnīcas Radiotehnika ēku. Neminēju ne lapas tendenciozo saturu, ne Okupācijas muzeju, lai nebūtu vietas pārpratumiem, ka patiešām iestājos par šo iemīļoto ēku. Pieliku arī saiti uz rakstu par gatavošanos uz arhitektūras biennāli – rakstā goda vietā bija ēkas fotogrāfija, lieku reizi apliecinot tās vērtību.

Kad liku, lai noglabā manu īso uzsaukumu, tad parādījās paziņojums, ka ierakstu pārbaudīs kāds administrators, pirms tas būs publiski redzams. Vēl gaidu līdz šai dienai, lai uzsaukums parādītos Mugurkauls lapā.

Varbūt ir laiks pašiem arhitektiem nodarboties ar refleksiju – kas ir Latvijai šobrīd īstenībā svarīgs?

Un kamēr domājiet, glābsim modernisma arhitektūras pērli – bijušās rūpnīcas Radiotehnika ēku!

GN
2015. g. 15. aug.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com