Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Pēteris Greste aizmuguriski notiesāts

Ārlietu ministrija izsaka nožēlu

Laikraksts Latvietis Nr. 376, 2015. g. 2. sept.
LR Ārlietu ministrija -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Ārlietu ministrija izsaka nožēlu par 29. augusta Ēģiptes tiesas spriedumu, ar kuru Latvijas un Austrālijas pilsonim, Al Jazeera žurnālistam Pēterim Grestem piespriesta brīvības atņemšana uz trim gadiem. Žurnālists Pēteris Greste tika atzīts par vainīgu nepatiesu ziņu izplatīšanā un darbošanās bez licences. Līdz ar Pēteri Gresti notiesāti arī Al Jazeera angļu redakcijas Kairas biroja vadītājs Muhameds Fahmi (Mohamed Fahmy) un producents Bahers Muhameds (Baher Mohamed).

Aizmuguriska tiesas sprieduma pieņemšana P. Grestem rada bažas par tiesību uz taisnīgu tiesu ievērošanu un apdraud preses un vārda brīvību.

Latvija arī turpmāk iestāsies par notiesāto žurnālistu attaisnošanu un sekos līdzi tālākajai procesa virzībai. Brīvi un neatkarīgi mediji ir demokrātiskas sabiedrības neatņemama sastāvdaļa, un ir jādara viss iespējamais, lai veicinātu drošu vidi žurnālistu darbībai.

Pēteris Greste (dzimis 1965. g.) ir latviešu izcelsmes Austrālijas žurnālists, kas iepriekš strādājis arī Reuters, CNN, BBC un citur. P. Greste ir ieguvis gada labākā reportiera un citas žurnālistikas balvas. 2013. gada 29. decembrī P. Greste kopā ar citiem Al Jazeera žurnālistiem tika arestēts, un 2014. gada 23. jūnijā Ēģiptes tiesa viņam piesprieda 7 gadu cietumsodu. Apelācijas tiesa 2015. gada 1. janvārī šo nolēmumu atcēla, nosūtot lietu jaunai izskatīšanai. Datums lietas izskatīšanai tiesā tika vairākas reizes atlikts. P. Greste š.g. 1. februārī tika atbrīvots no Kairas cietuma un deportēts uz Austrāliju. Latvijas vēstniecība Ēģiptē sadarbojās ar Austrālijas vēstniecību Ēģiptē, lai veicinātu šīs lietas izmeklēšanu un žurnālista atbrīvošanu.

LR ārlietu ministrija
Preses un informācijas nodaļa
29.08.2015.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com