Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Jelgavā īslaicīgs zelta laikmets

Un regates ir tik dažādas

Laikraksts Latvietis Nr. 268, 2013. g. 2. aug.
Aina Gailīte -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Jelgavas pils. FOTO Aina Gailīte.

Jāņa Čakstes bulvāra promenādes strūklaka kā ūdenskritums. FOTO Aina Gailīte.

Valsts pirmā prezidenta Jāņa Čakstes piemineklis. FOTO Aina Gailīte.

„Summer signs 2013“ 1. vietas ieguvējs Donatas Mockus (Lietuva) „Eldorado“ FOTO Aina Gailīte.

Jelgavas pils. FOTO Aina Gailīte.

Devos apciemot Jelgavu, jo lasīju, ka Mītavas tilta Driksas krasta promenāde ieguvusi divas jaunas rozīnītes, un tā kā pēc solītā būtu laiks apskatīt Klīstošo studentu, vēl arī smilšu skulptūras un, protams, Jelgavas pili ar parku.

Sāku ar pili, bet tās vārti bij' aizslēgti, tik vien fasādi greznoja iespaidīgi reklāmas uzraksti par Latvijas Lauksaimniecības Universitātes 150 gadu jubilejas sadziedāšanās svētkiem visiem studentiem, absolventiem kopā ar Raimondu Paulu un daudziem koriem, deju kolektīviem. Būs svētki! Bet kā tad ar Valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa apskati tūristiem vasaras sezonā? Izrādās, ka vārti ir atvērti tikai mācību laikā. Žēl, jo interesantākais ir tieši pils pagalms, ne jau katrs tūrists vēlas iet pils kapenēs. Domāju, ka ar laiku šis misēklis tiks atrisināts. Toties pils parks skaists kā vienmēr, zaļajā kanālā savu teritoriju stingri sargā dažas pīļu saimes.

Mītavas tilts – kājnieku un riteņbraucēju tilts ir ļoti iecienīts, nepārtraukta kustība, un tas ar visām kājnieku pontona laipām ir tiešām jauks. Pasta salā rit labiekārtošanas darbi, visur smilšu kaudzes. Devos pa „S“ formā izliekto tiltu uz Driksas otru krastu tuvumā apskatīt līdz šim neredzētu interesantu risinājumu – divas identiskas strūklakas ūdenskritumu veidā no izbūvētiem skatu laukumiem, kuru ūdens vertikāli krīt upē. Pats aizraujošākais ir tas, ka var iziet pa apakšu un skatīties uz pasauli caur ūdens sienu. Es to darīju vairākkārt.

Jāņa Čakstes bulvāra Driksas upes krasta promenāde pilsētas centrā ir pilnībā labiekārtota un apzaļumota. Uz soliņiem sēž čalojoši jaunieši un seniori ar filozofisku mieru nolūkojas upes ūdeņos. Ļoti skaista vieta Jelgavā! Diemžēl no statujas Klīstošais students bija redzami tikai tās uzstādīšanas vietas sagatavošanas darbi, toties uzzināju, ka students būs ar lietussargu. Tātad, jābrauc atkal uz Jelgavu.

Arī Valsts pirmā prezidenta Jāņa Čakstes piemineklim šogad jubileja – 10 gadu kopš tā uzstādīšanas. Pieminekļa autore tēlniece Arta Dumpe, arhitekti Benita Bērziņa, Dainis Bērziņš un Edvīns Vecumnieks.

Pilsētas centra ielās joprojām norit vērienīgi rekonstrukcijas darbi. Devos uz Uzvaras parku blakus tik skaista nosaukuma ēkai Villa Medem, bet diemžēl tā ir tik nolaista. Kāpēc es viņu vispār pieminu: Uzvaras parkā ir apskatāmas smilšu skulptūras, bet kad gribi viņas nofotografēt, tad ir jālokās deviņos līkumos, jo fons ir galīgi nepiemērots – ražošanas ēkas ķieģeļu siena, Villa Medem arhitektūru noēd tās pussabrukusī fasāde, tad vēl dažas koka dzīvojamās ēkas, kas arī neizdaiļo fonu. No septiņpadsmit skulptūrām jau nu dažas var nofotografēt pieklājīgi.

Iepriecinošs fakts ir tas, ka pēc Pasta salas labiekārtošanas, smilšu un laikam arī ledus skulptūru festivāli tiks organizēti tur. 15. jūnijā tika atklāts 7. Starptautiskais smilšu skulptūru festivāls Summer signs 2013, strādāja mākslinieki no septiņām valstīm, tēma Zelta laikmets un pirmās vietas ieguvējs Donatas Mockus (Lietuva) ar darbu Eldorado.

Jelgava ir darbīga pilsēta, te vienmēr tevi sagaida jaunumi, kaut kas uzbūvēts, jauns piemineklis uzstādīts vai arī tradicionāli notiek iecienīti svētki – 24. augustā notiks Piena paku regate 2013, Piena, maizes un medus svētku ietvaros. Varbūt labāk piedalīties Piena paku regatē nekā līgot Rīgā Daugavas krastmalā!

Priecājoties par jelgavniekiem,

Aina Gailīte
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com