Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


„Jaunā Gaita“ Nr.301

Vasaras numurs

Laikraksts Latvietis Nr. 606, 2020. g. 22. jūlijā
Juris Žagariņš -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Rakstu krājuma „Jaunā Gaita“ Nr.301 vāks.

JG rakstu krājuma kultūrai un brīvai domai 301. numurs ir nonācis abonentu rokās visā pasaulē, kā arī daudzās bibliotēkās Latvijā. To var atrast un par nominālu cenu nopirkt Jāņa Rozes un Zvaigznes ABC grāmatveikalos, galerijā Istaba, apgāda Zinātne veikalā un Latvijas Okupācijas muzejā.

Literatūras redaktors, rakstnieks Vladis Spāre šim numuram sarūpējis četru dzejnieku (Dagnija Dreika, Einārs Pelšs, Reinis Runcis un Dainis Deigelis) dzejoļu izlasi un sešu rakstnieku (Arno Jundze, Ilze Lāce-Verhaeghe, Rūta Mežavilka, Laura Vinogradova, Baiba Zīle un Lāsma Gaitniece) īsstāstus.

Mākslas redaktore Linda Treija dod ieskatu divu mākslinieču radošajā dzīvē. Gita Šmite dzīvo Latvijā, un, Lindas vārdos, „...ir iemīlējusi pirti, izzinājusi tās tradīcijas, norises un tagad jau arī pati pieliek savu radošo izdomu pie pirts lietām un būšanām, sākot ar meditatīvajiem pirts tēmas gleznojumiem un beidzot ar praktisko pirts mētelīšu kolekcijas veidošanu.“

Par Lailu Milevski, kura dzīvo ASV, Linda raksta „...viņas izteiksmes līdzeklis ir līnija. (..) Pat tad, ja kādā brīdī nesanāk pieķerties zīmulim, viņas domas riņķo ap un par mākslas projektiem, grafikām, skicēm un uzmetumiem.“ Abu mākslinieču darbi vizuāli ilustrē šo numuru, vāka dizains ir no Milevskas.

Mūzikas nodaļā redaktore Dace Aperāne iepazīstina ar Covid-19 karantīnas laika virtuālajiem koncertiem, savukārt čellists, komponists, diriģents un pedagogs Juris Ķeniņš raksta par Latviešu mūzikas tvarta Canadian Amber / Ambre Canadien tapšanu XV Latviešu Dziesmu un Deju svētku laikā pērngad jūlijā.

Grāmatu apskatu nodaļā literatūrvēsturnieks Viesturs Vecgrāvis augstu vērtē Sandras Ratnieces debiju dzejas mākslā – Šķietami klusu. Bārbala Simsone iejūtīgi iedziļinās Aivara Kļavja īsstāstos Bēres ar priekšapmaksu. Gundega Zeehausa (Seehaus) savu apskatu par Jāņa Tomaša dzejoļu krājumu Smagatlētika beidz ar vārdiem „...gaišu ceļu baltai dvēselei!“, bet Andrejs Grāpis par Aivara Madra dzejkrājumu Zonas neizsakās tik jūsmīgi. Guntis Liepiņš atzinīgi vērtē objektivitāti un tiešo valodu Ulda Neiburga grāmatā Grēka un ienaida liesmās, bet iesaka to nelasīt pirms gulētiešanas.

Baiba Lapiņa-Strunska raksta par Eugen Ruges romānu vācu valodā Metropol. Žurnālista Lato Lapsas ceļojumu aprakstu Bolīvijā un Meksikā Brūnās jaunavas bērni svētās nāves ēnā kā aizraujošu un izglītojošu lasāmvielu iesaka Lāsma Gaitniece. Ingunas Daukstes-Silasproģes vērtējumā Agates Nesaules romāns Zudušie saulgrieži papildina 20. gs. vēstures likteņgriežos ierauto latviešu dzīvesstāstu klāstu. Anita Liepiņa sniedz ieskatu Viestura Zariņa ilustrētajā vēstures pētījumā angļu valodā Latvian Pioneers, Socialists, and Refugees in Manitoba.

Esejā par eksistenciālisma filozofu Žan-Polu Sartru (Jean Paul Sartre) Anita Liepiņa uzsver viņa dzīves biedres Simones Debovuāres (de Beauvoir) līdzdarbību.

Nodaļā Dažos Vārdos var atrast kopš pavasara tapušo grāmatu, ievērojamu kultūras notikumu un apbalvojumu īsus aprakstus.

„In Memoriam“ Jaunā Gaita atvadās no trim Dieva mierā aizgājušiem latviešiem, kuri visu savu mūžu veltījuši latviskās kultūras uzturēšanai, saglabāšanai un attīstīšanai ārpus Latvijas.

Par abonēšanas kārtību rakstiet e-vēstuli juris.zagarins@gmail.com vai uzmeklējiet mājas lapu https://jaunagaita.net, kur varat arī ieskatīties Jaunās Gaitas arhīvā no 1955. gada līdz pat šodienai.

Juris Žagariņš



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com