Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Vācu baroka pērles akustiskajā koncertzālē ĪLE

Uzstāsies ansamblis DUO POETICO

Laikraksts Latvietis Nr. 808, 2024. g. 18. jūlijā
Ints Teterovskis -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
Ile_Koncertzale

Ansambļa DUO POETICO radošo kodolu veido divi mūziķi – latviešu soprāns Gunta Smirnova un armēņu vijolnieks Rafaels Ter-Sahakjans. FOTO Publicitātes foto.

2024. gada 3. augustā, plkst. 20.00 akustiskajā koncertzālē ĪLE koncertēs DUO POETICO, kurā piedalīsies Gunta Smirnova – soprāns, Rafaels Ter-Sahakjans – vijole un Jekaterina Kofanova – ērģeles.

Ansambļa DUO POETICO radošo kodolu veido divi mūziķi – latviešu soprāns Gunta Smirnova un armēņu vijolnieks Rafaels Ter-Sahakjans.

Gunta Smirnova pazīstama kā izcila baroka mūzikas interprete, kas sadarbojas ar tādiem senās mūzikas lielmeistariem kā Renē Jakobs, Andrea Markons un Tons Kopmans. Gunta Smirnova absolvējusi Bāzeles Senās mūzikas akadēmiju, vokālās prasmes pilnveidojusi arī Cīrihes Mākslu augstskolā. Dziedātāja uzstājusies Cīrihes un Bāzeles Operteātros, Amsterdamas Concertgebouw koncertzālē, Ķelnes Filharmonijā, Barselonas Liceja teātrī, kā arī ir regulāra viešņa Leipcigas Tomasa baznīcā.

Rafaels Ter-Sahakjans ir daudzpusīgs mūziķis, kas vijoļspēli apguvis Lozannas un Lucernas Mūzikas akadēmijā Šveicē. Baroka vijoles prasmēs papildinājies pie Braiena Dīna. Vijolnieks regulāri uzstājas ar dažādiem Šveices orķestriem un kamermūzikas kolektīviem, piedalījies arī daudzu jaundarbu pirmatskaņojumos.

Duetam koncertā pievienosies Bāzeles Sv. Pētera baznīcas galvenā ērģelniece Jekaterina Kofanova. Virtuoza mūziķe, starptautisku konkursu laureāte, kas regulāri koncertē visā Eiropā, sadarbojas ar daudziem pazīstamiem orķestriem un solistiem, kā arī ir mākslinieciskā vadītāja koncertu sērijai Orgelmusik St.Peter Basel.

Akustiskajai koncertzālei ĪLE – DUO POETICO mūziķi ir izvēlējušies programmu, kas īpaši veltīta vācu barokam. Tajā satiekas divi ļoti nozīmīgi komponisti – Johans Sebastians Bahs un Georgs Frīdrihs Hendelis, kas dzimuši vienā mēnesī, vienā gadā un pat ģeogrāfiski netālu viens no otra, taču dzīvē nekad nav satikušies. Programma pārsteigs ar to, ka itāļu operu un angļu oratoriju meistara Hendeļa mūzika šoreiz skanēs viņa dzimtajā – vācu valodā. Izskanēs trīs no viņa pazīstamajām Deviņām vācu ārijām, kas ir izsmalcinātas kamermuzikālas miniatūras ar slavenā dzejnieka Bartolda Heiniha Brokes tekstiem. Savukārt, garīgās mūzikas ģēnija Baha vokālo daiļradi programmā pārstāvēs ārijas no viņa laicīgajām kantātēm (Kāzu kantātes BWV 202 un Ganiņu kantātes BWV 249a).

Vairāku Baha skolnieku, kā arī viņa dēla Karla Filipa Emanuela Baha kompozīcijas programmas otrajā daļā ieskicēs vācu mūzikas stilistisko attīstību 18. gs. beigās. K.F.E. Baha kamerkantāte Pavasaris pārlikumā soprānam, vijolei un ērģelēm šajā koncertā izskanēs pirmo reizi.

Koncertu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds. Biļetes bilesuparadize.lv.

Par Guntu Smirnovu

Centrālo vietu dziedātājas repertuārā ieņem solo partijas baroka lielfomas darbos, taču arī viņas baroka kamermūzikas, kā arī bakora operlomu interpretācijas izpelnījušās augstu kritiķu atzinību. Līdzās Hendeļa oratorijām un Baha pasijām dziedātāja Bāzeles Stadtcasino koncertzālē izpildījusi arī Mocarta Rekviēmu (ar La Cetra baroka orķestri) un Do-minora mesu (ar Bāzeles Kamerorķestri). Kā īpaša 2024. gada muzikālā virsotne minama uzstāšanās vēsturiskajā Vičencas Olimpiskajā teātrī, tādu kolēģu vidū kā Sāra Mingardo, Kristians Vāgners, Rafaels Hēns atskaņojot J.S. Baha Jāņa pasiju.

2023. gadā dziedātāja debitēja Brēmenes mūzikas festivālā, kopā ar diriģentu Andrea Markonu un Baroka orķestri La Cetra prezentējot soloprogrammu Musica Veneziana. Gunta Smirnova regulāri uzstājas arī Leipcigas Tomasa baznīcā, sadarbībā ar Gewandhausorchester un Tomasa baznīcas galveno ērģelnieku Johannesu Langu, izpildot J.S. Baha kantātes.

Pēc diriģenta Renē Jakobsa uzaicinājuma dziedātāja 2021. gadā devās turnejā, lai Ķelnes filharmonijā, Amsterdamas Concertgrbouw koncertzālē, kā arī Barselonas Liceja teātrī izcilā dziedātāju sastāvā atskaņotu G.F. Tēlemana operu Orfejs.

Viesojusies arī Cīrihes Operā (H. Holigera operā Lunea) un Bāzeles Operas teātrī (Baleta iestudējumos ar A. Vivaldi Juditha triumphans un G.B. Pergolēzi Stabat Mater mūziku). Guntas Smirnovas skatuves lomu repertuārā ir daudzas baroka partijas tādu komponistu operās kā H. Pērsels, K. Monteverdi, E.M. Gretrī un G.F. Hendelis un A. Skarlatti. Sākot ar 2024. gada septembri, māksliniece būs vēsturiskās dziedāšanas pasniedzēja Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā.

Ints Teterovskis



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com