Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Atcerēsimies slavenus latviešus Amerikā!

Fotogrāfs un aktrise no Rīgas

Laikraksts Latvietis Nr. 610, 2020. g. 19. aug.
Vita Gaiķe -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

1954. gadā uzņemta fotogrāfija ar fotogrāfu Philippe Halsman un Marilyn Monroe. FOTO The Estate of Philippe Halsman / Laurence Miller Gallery.

Zinta Valda Ziemele, skatuves vārdā Cynthia Lynn. FOTO Publicitātes foto.

Ik pa laikam internetā vai kur citur ieraugām kādu latvisku vārdu vai ar Latviju saistītu notikumu, kas nu mazliet piemirsts, bet ko trimdas latvieši labi atceras. Ir vērts par viņiem atkal palasīt, atgādināt un pastāstīt citiem.

Fotogrāfs rāda sejas bez maskām

Līdz 2. augustam Klīvlandē bija skatāma izstāde PROOF: Photography in the Era of the Contact Sheet, kur līdzās citiem izciliem 20. gs. fotogrāfiem skatāmas arī Rīgā dzimušā, vēlāk ASV, Ņujorkā dzīvojušā fotogrāfa Filipa Halsmana (Philippe Halsman) fotogrāfijas. Izstāde vērsta uz stikla plašu apskati, atverot skatītājam fotogrāfijas aizkulises, darba procesu, kura rezultātā radās ievērojamas fotogrāfijas.

Filips Halsmans dzimis 1906. gadā Rīgā; viņa vecāki bija ebreju tautības. Halsmans Drēzdenē mācījās par elektrisko inženieri, bet tad pārcēlās uz Parīzi, kur izveidoja savu pirmo fotosalonu. Jau tad viņš pārsteidza ar savām fotogrāfijām, kas ar asumu un kontrastu atšķīrās no tā laika maigajām kontūrām portretos.

Ar sava drauga Alberta Einšteina palīdzību viņam izdevās izvairīties no nacistu zvērībām Francijā, aizbēgot uz Ņujorku. Tur viņš sāka sadarboties ar vairākiem citiem imigrantu māksliniekiem, ieskaitot Salvadoru Dali, ar ko kopā viņš radīja divas no savām slavenākajām fotogrāfijām Dalí Atomicus (1948) un Voluptas Mors (1951).

Filips Halsmans izpelnījies slavu ar dažādu izcilu personību portretiem, ieskaitot aktrises Merilina Monro (Marilyn Monroe) un Odrija Hepbērna (Audrey Hepburn).

Filips Halsmans ir izdevis veselu grāmatu ar lēciena fotografijām – Philippe Halsman's Jump Book, kurā ievietotas slavenu cilvēku fotogrāfijas, kas uzņemtas lēcienā. Fotogrāfa filozofija: „Kad tu lūdz personai lēkt, visa viņa uzmanība ir veltīta lēcienam, un nokrīt viņa maska, atklājot īsto personību.“

Fotogrāfa darbi parādījās vairākās publikācijās, ieskaitot žurnālus Vogue un LIFE. Viņa darbi glabājas Modernās mākslas muzejā Ņujorkā, J. Paul Getty muzejā Losandželosā, Indiānapoles Mākslas muzejā un citur.

Pašlaik, līdz 6. septembrim, Japānā, Morohashi Modernās mākslas muzejā skatāma izstāde Dalí/Halsman, apskatot abu mākslinieku 37 sadarbības gadus.

Ziemeļnieciski blondā aktrise iekaro Holivudu

Latvijas vēstniecība ASV savā Facebook lapā nesen atgādināja par latviešu aktrisi Zintu Valdu Ziemeli (1937 – 2014), skatuves vārdā – Cynthia Lynn, kam bija veiksmīga aktrises karjera Holivudā.

Zinta Ziemele dzimusi Rīgā, astoņu gadu vecumā kopā ar māti Alisi devās bēgļu gaitās, 1950. gadā nonākot ASV, sākumā Ņujorkā. 1960. gados Zinta pārcēlusies uz Losandželosu.

Vispazīstamākā loma viņai bijusi spēlēt Helgas jaunkundzi (Fräulein Helga) pirmajā televīzijas seriāla Hogan's Heroes sezonā. Viņa spēlējusi arī seriālos Mission: Impossible, The Six Million Dollar Man un citos. Viņas vārds izskanējis arī sakarā ar to, ka kādu laiku Zinta bijusi tuvās attiecībās ar aktieri Marlonu Brando (Marlon Brando).

2000. gadā Zinta kā Cynthia Lynn (ar Edward Ansara palīdzību) uzrakstījusi autobiogrāfiju Escape to Freedom.

Lūk, ko par Zintu Ziemeli rakstīja laikraksts Latvija Amerikā 1961. gada 61. numurā, rakstā „Latvietes karjēra Holivudā“:

„Ņujorkiete Zinta Ziemelis (skatuves vārdā Cynthia Lynn) jau vairākus gadus likusi tautiešiem priecāties un runāt par savu uzstāšanos vietējos televīzijas raidījumos. Šie pirmie soļi izpelnījušies filmu pasaules ievērību, kādā sakarībā Zinta jau pagājušā mēnesī bija aicināta uz Holivudu, kur tai piedāvātas lomas Metro Goldwyn Mayer filmās. Pagājušā nedēļā notika līguma parakstīšana ar minēto filmu sabiedrību. Uz Holivudu pārcēlusies arī Zintas māte dziedātāja Alise Ziemelis un vecmāmiņa, likvidējot Ņujorkas dzīvokli un radot jaunu mājvietu saulainajā Kalifornijā.

Losandželosas un Holivudas laikrakstos jau parādījušies uzlēcošās filmu zvaigznes uzņēmumi. Starp citu, Zinta Ziemelis izraudzīta par Losandželosas preses kluba skaistuma karalieni, kādā godā pirms dažiem gadiem bija arī Marilina Monroe. Kā to ziņo Losandželosas laikraksti, veltīdami sacensību norisei plašus aprakstus, šogad žūrijas komisija neesot vērojusi tikai jauno dāmu skaistumu, bet arī inteliģenci. Zinta pārbaudēs godam pastāvējusi, sniegdama izsmeļošus paskaidrojumus par savu latvisko izcelsmi, Latviju, bēgšanu no komūnisma briesmām un trimdas gaitām brīvajā pasaulē. Arī dažādās atjautības pārbaudēs Zinta izrādījusies pārāka par amerikānietēm.

Preses karalienes gods sagādājis Zintai daudzus piedāvājumus uzstāties televīzijas raidījumos. Vienu no tādiem viņa izmantoja pagājušā nedēļas nogalē, viesodamās Mexico City televīzijā, kur ziemeļnieciskā blondīne tā sajūsmināja meksikāņus, ka kāds rančo īpašnieks jaunajai televīzijas viešņai uzdāvināja dzīvu bulli.

Zintu redzēsim arī uz Losandželosas un Sanfrancisko televīziju ekrāniem, jo līgums ar Metro Goldwyn Mayer filmu sabiedrību paredz darbu sākšanu septembrī.

Līdz tam gan jaunajai aktrisei darba pilnas rokas, daudzas stundas dienā jāveltī mācībām, piesavinoties filmu aktieriem nepieciešamās tehniskās zināšanas. „Daudz kas jau zināms, daudz vēl apgūstams un iegaumējams, lai varētu sākt mēģinājumus Jupitera lampu gaismā,“ izsakās tagadējā holivudiete Zinta Ziemelis.

Viņa sajūsmināta par gūtajiem panākumiem un priecājas, ka varēs tēlot filmās, kāda nodarbība ir daudzu jaunu meiteņu, to starpā arī Zintas, sapnis. Un topošā filmu aktrise vēl piemetina: „Māte, un jo sevišķi mana vecmāmiņa, jau no mazotnes mācījušas mani lūgt Dievu. To esmu allaž darījusi, klusībā vienmēr piesaukdama Viņa palīgu. Esmu pateicīga, ka mans ceļš tagad pašķīries, un veltīga nav bijusi svīšana sešus gadus zem Ņujorkas televīzijas spuldzēm. Skatuves darbam biju pieķērusies ar visu sirds degsmi, un tanī saskatu sava mūža piepildījumu.“

Vita Gaiķe
Laikrakstam „Latvietis“
Pirmpublicējums „Latvija Amerikā“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com