Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


„Baltvilka balva 2020“

Iespēja izcelt Latvijas bērnu un jauniešu literatūras rakstniekus un ilustratorus

Laikraksts Latvietis Nr. 608, 2020. g. 5. aug.
Silvija Tretjakova -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
LNB

Jāņa Baltvilka balva. FOTO Publicitātes foto.

Piektdien, 24. jūlijā, Latvijas bērnu un jaunatnes literatūras padome (LBJLP) svinēja rakstnieka Jāņa Baltvilka dzimšanas dienu un 16. reizi pasniedza Starptautisko Jāņa Baltvilka balvu. Tās uzdevums ir veicināt bērnu literatūras attīstību Latvijā, dot novērtējumu rakstnieku un ilustratoru darbam, kā arī stiprināt lasīšanas tradīcijas sabiedrībā.

Jāņa Baltvilka balvu piešķir rakstniekam un ilustratoram Latvijā, kā arī latviski tulkotam Eiropas valstu rakstniekam un šī darba tulkotājam. Jau sesto gadu AS Latvijas Valsts meži pasniegs īpašu debijas balvu Jaunaudze. Balvu ieguvējus aizklātā balsojumā noteica žūrijas komisija. Balvu ieguvēji saņēma mākslinieces Ineses Brants veidoto porcelāna Baltā Vilka laiviņu un naudas balvas.

Žūrijā šogad darbojās mākslas zinātniece Austra Avotiņa, literatūrzinātniece Ilze Stikāne, mākslas izglītības eksperte Ilze Kupča, literatūras docētāja Aija Kalve un sabiedrības pārstāvji: režisors Valters Sīlis ar bērniem, starptautisku literatūras projektu vadītāja Ieva Hermansone ar meitu Ellu, kuri izlasīja 78 darbus. Īsajā sarakstā iekļuva 14 darbi, no kuru vidus trīs laimīgie autori tika paziņoti 24. jūlijā īpašā ceremonijā Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā.

Jāņa Baltvilka balvas starptautiskās laureātes 2020. gadā ir jau zināmas. Tās ir: rakstniece Jurga Vile, ilustratore Lina Itagaki un tulkotāja Dace Meiere par nozīmīgo lietuviešu bērnu literatūras darbu Sibīrijas haiku (Liels un mazs, 2020). Tulkotās literatūras konkurence bija ļoti sīva – pavisam 29 tulkojumi no angļu, vācu, zviedru, norvēģu, spāņu, poļu, itāļu, nīderlandiešu, krievu, lietuviešu un igauņu valodām. Lietuviešu autori otro reizi ieguvuši Latvijas lielāko bērnu literatūras balvu. Pirmoreiz tas bija 2010. gadā Ķēstutis Kasparavičs ar grāmatu Baltais zilonis, tulkotāja Indra Brūvere.

Uz Jāņa Baltvilka balvu bērnu un jauniešu literatūrā pretendēja: Osvalds Zebris – Māra (Dienas Grāmata, 2019); Inese Zandere – Bērns, kas neiekrita (Liels un mazs, 2019); Juris Kronbergs – Laika bikses (Liels un mazs, 2019); Rasa Bugavičute-Pēce Puika, kurš redzēja tumsā (Latvijas Mediji, 2019); Agnese Vanaga – Plastmasas huligāni (Jāņa Rozes apgāds, 2019); Arno Jundze – Šušnirks un pazemes bubuļi (Zvaigzne ABC, 2019).

Uz Jāņa Baltvilka balvu grāmatu mākslā pretendēja: Gundega Muzikante par ilustrācijām Ievas Samauskas grāmatai Septiņas spārnotas atziņas mazā somiņā (Zvaigzne ABC, 2019); Ieva Jurjāne par ilustrācijām Kārļa Ķezbera grāmatai Takšelis Makšelis (Mansards, 2019); Mārtiņš Zutis par ilustrācijām Frīdas Nilsones grāmatai Ledusjūras pirāti (Jāņa Rozes apgāds, 2019); Lote Vilma Vītiņa par ilustrācijām grāmatai Dzejnieks un smarža (Aminori, 2019); Andra Manfelde par ilustrācijām grāmatai Ceriņslotas zīmējumi (Latvijas Mediji, 2019).

Pretendenti AS Latvijas Valsts meži balvai Jaunaudze par debiju bērnu literatūrā un grāmatu mākslā: Dāvids Vikmanis un Marina Heniņa ar grāmatu Roņpils: purva stāsts (Jāņa Rozes apgāds, 2019); Viesturs Ķerus par grāmatu Meža meitene Maija (Liels un mazs, 2019); Kristīne Martinova par ilustrācijām grāmatai Zilās planētas stāsts (Liels un mazs, 2019).

Ceremonijā notika arī muzikāls pirmatskaņojums. Komponists Armands Skuķis ir radījis dziesmas ar J. Baltvilka vārdiem, ko izpildīja soprāns Laima Lediņa. Dzejoļi, kuri iedvesmojuši komponistu un raduši jaunu skanējumu, ir Vasarlaiks, Aizpantiņš un Kurzemes zvanu spēle. Apbalvošanas ceremonijas dramaturģiju un norisi vadīja Ance Strazda un Klāvs Mellis.

Svinīgā pasākuma laikā Botāniskajā dārzā bija vēl viena radoša projekta Meža vēstules prezentācija. Tas ir rakstnieku un ilustratoru kopdarbs 17 atklātnīšu komplektā, kas tapis sadarbībā ar AS Latvijas Valsts meži. Tas ir sveiciens un mudinājums ikvienam doties dabā, izstaigāt meža takas, ieklausīties putnu dziesmās, pavērot dzīvnieku atstātās pēdas.

2019. gada 24. jūlijā, dzejnieka Jāņa Baltvilka 75. dzimšanas dienā, bērnu rakstnieki, dzejnieki un ilustratori saņēma uzaicinājumu pabūt prom no pilsētas kņadas, uzzināt vērtīgus faktus, paviesoties J. Baltvilka dzimtas mājā Smārdē un sagatavot savu vēstījumu bērniem. Projektā iesaistījās 31 radoša personība.

Starptautiskā Jāņa Baltvilka balva bērnu literatūrā un grāmatu mākslā notiek, pateicoties atbalstītājiem: Latvijas Republikas Kultūras ministrijai, Starptautiskajai Ventspils rakstnieku un tulkotāju mājai, AS Latvijas Valsts meži, Latvijas Nacionālajai bibliotēkai, Lietuvas vēstniecībai Rīgā, Lietuvas IBBY nodaļai, kā arī informatīvajiem atbalstītājiem: AS Latvijas Mediji un laikrakstam Latvijas Avīze, interneta žurnālam Satori.lv, portālam DELFI, Latvijas Radio u.c.

Silvija Tretjakova
Latvija bērnu un jaunatnes literatūras padome,
Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centrs



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com