Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Divas jubilejas

Dzimšanas dienas Maijai un Kārlim Upeniekiem

Laikraksts Latvietis Nr. 607, 2020. g. 29. jūlijā
Ojārs Greste -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Maija un Kārlis ar meitām Vēsmu, Nāru, Kaiju un mazbērniem. FOTO Ojārs Greste.

Maija un Kārlis. FOTO Nāra Upeniece-Charlton.

Maija palīdz mazdēlam Kalvim turēt vijoli. FOTO Ojārs Greste.

Kas gan Sidnejā nepazīst Maiju un Kārli Upeniekus! Neviena Latvijas viesa ciemošanās Sidnejā nebūtu pilnīga, ja nav apciemoti Upenieki Tirulā (Thirroul)!

Jūlija mēnesī Maija un Kārlis abi atzīmēja zīmīgas dzimšanas dienas: Maijai 70 – 28. jūlijā un Kārlim 75 – 16. jūlijā. Abas tiek svinētas vairākas reizes visu šo mēnesi kopā ar ģimeni un draugiem.

Kārlis – tēvs, brālis, draugs, biškopis, dabas cienītājs, dziedātājs, viesmīlīgs namatēvs; Maija – māte, māsa, skolotāja, dzīvespriecīga dvēsele, kas izstaro prieku, labestību un mīlestību visiem. Šie ir cilvēki, kurus satiekot pirmo reizi, ir sajūta, ka esi pazinis visu mūžu!

Kārlis ir dzimis Vācijā. Uzauga Sidnejas tālajā priekšpilsētā Vindsorā (Windsor). Maija (dzimusi Svars) piedzima un uzauga Melburnā. Tur viņa iesāka savas muzikālās gaitas, dziedot korī Dziesmuvara. Salaulājās ar Kārli un 1976. gadā pārcēlās uz dzīvi Tirulā (Thirroul), apmēram, stundas braucienā uz dienvidiem no Sidnejas. Abi iesaistījās Sidnejas latviešu sabiedrībā – Kārlis dziedāja ansamblī Laikmets; Maija mācīja dziedāšanu latviešu skolā, kā arī piedalījās vairākos muzikālos ansambļos, spēlējot vijoli, stabuli un perkusijas. Maijai ir muzikāla dvēsele. Strādājot no savas mājas, Maija daudzus gadu desmitus ir vadījusi mūzikas nodarbības, kurās ar dziesmām un rotaļām ir iepazīstinājusi ar mūziku vairāku paaudžu mazuļus.

Maija un Kārlis abi ir dziļi iesakņoti latvietībā, tajā izaugušas arī viņu trīs meitas – Nāra, Kaija un Vēsma, kā arī seši mazbērni ir audzināti ar piederību latvietībai, latviešu valodai, tradīcijām un muzikalitātei. Svinībās pie Upeniekiem vienmēr skan latviešu dziesmas, kuras pavada ģimenes locekļi dažādos sastāvos – Nāru ar flautu, Kaija ar čellu, Vēsma ar vijoli, Kārlis ar ģitāru un Maija ar stabuli, bet jaunākais, divgadīgais mazdēls Kalvis, ar visiem instrumentiem, pie kuriem tiek klāt!

Manuprāt, viens no raksturīgākajiem elementiem Upenieku mājā ir viņu lielais ēdamistabas galds, kuram katrā pusē ir garš baznīcas sols ar augstu atzveltni. Baznīcas solus viņi iegādājās, kad kaimiņu priekšpilsētas katoļu baznīca tos ūtrupē izpārdeva, lai atvietotu ar individuāliem krēsliem. Galdu Kārlis pasūtīja no meistara, lai tas būtu piemērots solu garumam. Galds jau pats pa sevi apvieno, un garie soli, it sevišķi ar savu baznīcas auru, vēl vairāk pastiprina šo vienotību. Pie galda tiek svinēti ģimenes svētki, ka arī viesības ar labiem draugiem. Sēžot pie šī galda var izjust svētīgu kopības sajūtu. Vēl divi tādi paši soli sagaida viesus mājas priekšverandā, un, sēžot blakus viens otram, tie rada tuvību. Ikviens, kas ir sēdējis pie Upenieku lielā galda uz baznīcas soliem liecinās par šo kopību, draudzību un Maijas un Kārļa sirsnīgo viesmīlību.

Daudz laimes Maija un Kārli! Suminām jubilejā! Lai ilgi vēl staro jūsu mīļās sirdis!

Ojārs Greste
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com