Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Redakcijā

„Gaisa skola“

Laikraksts Latvietis Nr. 593, 2020. g. 22. apr.
Gunārs Nāgels -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

„Gaisa skolas“ (School of the Air) pamatskolas skolēns Kvīnslandes laukos ap 1960. gadu. FOTO Kvīnslandes Valsts arhīvs (Queensland State Archives).

Sveicināti, lasītāji!

Vai Covid-19 dižsērga ir iespēju laiks, vai vienkārši pazaudēts laiks? Vai pavadām „brīvo“ laiku, veicot līdz šim aizkavētos darbus, vai varbūt uzsākot kaut ko jaunu, vai tikai dzerot kafiju, vīnu (vai kaut ko spēcīgāku) un baudot Netflix vai Shortcut izklaides piedāvājumus?

Tagad ir uzplaukušas daudzas un dažādas iespējas tiešsaistē baudīt kultūru, piedalīties kultūras radīšanā vai vienkārši mācīties. Ja agrāk bija visādas bezmaksas mācības pieejamas angļu valodā, tad dižsērga ir paātrinājusi to radīšanu latviešu valodā. Diemžēl, ne vienmēr labā pedagoģiskā kvalitātē.

Pilnīgi jaunā situācijā, kad bērni mācās ne skolās, bet mājās, jāsaka, ir veltītas lielas pūles radīt pilnvērtīgu mācību programmu. No malas skatoties, jāprasa, uz kādiem teorētiskiem pamatiem tiek veidotas šīs mācību programmas. Vai ir ņemts vēra tas, ka bērna vecāki nevar būt „palīgskolotāji“ visas dienas garumā, un ka „virtuālai klasei“ ir savas unikālās prasības?

Nekomentēšu te par atsevišķiem trūkumiem. Labais ir tas, ka ļoti ātri ir izveidojusies sistēma, kura darbojas, arī ja ne ideāli.

Attālinātas mācības nav nekas jauns. Austrālija ir ļoti plaša zeme, un potenciālo skolnieku blīvums dziļos laukos neattaisno tradicionālās skolas uzturēšanu. Tāpēc tika izveidota pasaulē pirmā „Gaisa skola“ (School of the Air). Pirmās stundas raidīja no Alisspringsas (Alice Springs) 1951. gada 8. jūnijā. Pēc svinīgās atklāšanas, sekoja mācību stunda un tad koncerts, kurā piedalījās skolēni no 12 lauksaimniecībām. Jāpiebilst, ka minētās lauksaimniecības varētu būt tūkstošiem kvadrātkilometru lielas, ar simtiem kilometru attālumu starp mājām.

Izmantotā tehnikā mainījās no sākotnējiem kājminamiem radio aparātiem (kājminami tāpēc, lai ģenerētu elektrību) uz īsviļņu radio un beidzot uz internetu. Tipiska diena bija viena stunda dienā ar skolotāju – vai nu individuāli, vai grupā, un tad atlikušo dienas daļu veicot uzdevumus vecāku, brāļu vai māsas, vai cita uzraudzībā.

Austrālijā šī metodoloģija ir dokumentēta un pārbaudīta. Pētījumi liecina, ka iznākums ir tik pat labs, vai pat labāks nekā tradicionālā skolā.

Vai Latvijā izmanto citu zemju pieredzi neklātienes skološanā?

Un tie no mums, kuri nav piesieti skolai? Varam pārdomāt to, cik ātri var viss mainīties. Bet pie reizes atcerēties, ka tās lietas, par kurām uztraucāmies pirms diviem mēnešiem, nav nekur pazudušas. Saņemsimies, un izmantosi šo laiku!

GN
2020. g. 22. aprīlī

Par „Gaisa skolu“: https://www.youtube.com/watch?v=5WKlknzRcUU



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com