Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Redakcijā

Dižsērga

Laikraksts Latvietis Nr. 590, 2020. g. 6. apr.
Gunārs Nāgels -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sveicināti, lasītāji!

Pirms 12 gadiem pasauli pāršalca dižķibele, jeb globālā finanšu krīze. Šodien pasaulē ir jauna krīze – dižsērga. Nav vērts te minēt skaitļus, jo tie katru dienu kāpj. Un pamatīgi.

Dižsērgas specifika ir tāda, ka cilvēkiem jāpaliek mājās, un slēgtas kultūras un izglītības iestādes. Ņemot vērā un apvienojot šos abus apstākļus, ir radušās daudzas un dažādas iespējas baudīt kultūru un izglītību no mājām. To visu padara iespējamu modernais komunikācijas brīnums – internets.

Ja vēl pirms pāris nedēļām komerciāli un autortiesību apsvērumi stingri ierobežoja piedāvājumu internetā, tad tagad varētu teikt, ka slūžas vaļā. Teātri piedāvā noskatīties savu klasiku bez maksas; latviešu filmas pieejamas gan bez maksas, gan ar maksu; Jaunā Rīgas teātra aktieri katru dienu lasa kādu stāstu; Latvijas Nacionālā bibliotēka palaidusi savu digitālo krājumu brīvai pieejai.

Bibliotēkas digitalizētie periodikas un grāmatu krājumi pieejami vietnēs periodika.lv un gramatas.lndb.lv. Līdz šim abi krājumi bija pilnībā skatāmi pašā bibliotēkā – vienalga, vai ar bibliotēkas datoru, vai pats ar savu datoru, kurš pieslēdzies bibliotēkas Wi-Fi tīklam. Ārpus bibliotēkas bija ierobežojumi dēļ autortiesībām. Bet tagad viss ir pieejams visur.

Agrākie ierobežojumi dažreiz likās ļoti īpatni. Piemēram, kādas autortiesības aizsargāja 1944. gada oficiālo Rīgas telefona abonentu sarakstu? Jūs būsiet priecīgi dzirdēt, ka tagad to var šķirstīt no jebkurienes pasaulē. Bet lejuplādēt vēl arvien nevar. Toties 1943. gada Zemes pašpārvaldes, pašvaldību, organizāciju un uzņēmumu Adresu grāmata biju (un vēl ir) brīvi pieejama, un lejuplādējama kā PDF fails.

Dižsērga plosīsies vēl kādu laiku. Cerams, ka tad, kad tā rimsies, vēl pastāvēs iespējas plašāk baudīt mūsu kultūras bagātību no mājām.

GN
2020. g. 6. aprīlī



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com