Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Latviešu filmu mini festivāls Sidnejā

Būs filmas visādām gaumēm

Laikraksts Latvietis Nr. 587, 2020. g. 17. martā
Klāra Brūvere -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

2020. g Austrālijas Latviešu Kultūras dienās Sidnejā svinēs gan latviešu spējas mūzikas, teātru, sportu, mākslu un kino jomās! It īpaši kino mākslu varbūt drusku vairāk svinēs nekā iepriekšējās kultūras dienās. Šogad gada beigās Austrālijas Latviešu 58. Kultūras dienas atklās ar jaunu dokumentālo filmu par Kultūras dienām Austrālijā. Bet pirms tam mums būs Latviešu filmu mini festivāls tepat – Sidnejas Latviešu namā.

28. un 29. martā izrādīs vairākas latviešu filmas uzņemtas Latvijas simtgadei. Būs filmas visādām gaumēm... multenes, bērnu filmas jauniem un veciem un vēsturiskas drāmas. Tai skaitā varēs redzēt Melānijas hronika, Bille, Vectēvs, kas bīstamāks par datoru un Saule brauca debesīs.

Visām filmām būs angļu subtitri; tātad vediet arī līdz radus un draugus, kuri nerunā latviski! Solām arī ērtas sēdvietas, garšīgu ēdienu un dzērienus.

Par filmām

Vectēvs kas bīstamāks par datoru

Astoņgadnieka Oskara vasaras brīvdienas lauku mājās sākas kā nebeidzams cīniņš ar vectēvu, bet pārvēršas par abu vīru draudzību, kas spēj izpestīt vecmāmiņu no viņas skolnieka iecerētas avantūras. Režisors – Varis Brasla. Lomās: Mārtiņš Vilsons, Markuss Jānis Eglītis, Akvelīna Līvmane, Eva Ozola, Mārtiņš Meiers, Uldis Dumpis u.c. Filmas garums 95 minūtes.

Melānijas hronika

1941. gada 14. jūnija nakts Rīgā. Varas pārstāvji iebrūk Aleksandra un Melānijas namā, liek modināt dēlu un kāpt kravas mašīnā. Stacijā vīrieši tiek šķirti no ģimenēm. Aleksandrs atvadās ar novēlējumu: Audzini dēlu! Deportētos ved uz Sibīriju lopu vagonos. Lai izpildītu vīra novēlējumu, Melānijai vispirms nākas izdzīvot, pēc tam – dzīvot. Izsūtījums viņu saved kopā ar dažādiem cilvēkiem, taču izsūtījums ir dzīves spoguļattēls – šķir tuvos un satuvina tālos. Kara beigās Sarkanais Krusts ļauj Melānijai aizsūtīt dēlu uz Latviju. Visu izsūtījuma laiku viņa raksta Aleksandram vēstules un krāj kastē, jo nezina, kur tās nosūtīt. 1957. gadā Melāniju atbrīvo. Viņa dodas uz Rīgu, kur uzzina, ka viņas vīrs Aleksandrs jau pirms divpadsmit gadiem izsūtījumā miris. Intelektuāls vērojums mudina Melāniju uzņemties atbildību šķietami bezcerīgās situācijās un izkļūt no pasīvas upura lomas, traumu transformējot cilvēcībā. Filmas garums 120 minūtes

Bille

Spēlfilmu Bille, kas iekļuvusi 2018. gada Latvijas apmeklētāko filmu TOP desmitniekā, noskatījušies jau vairāk nekā 63 000 skatītāju. Filma, kas tapusi pēc populārās rakstnieces Vizmas Belševicas daļēji autobiogrāfiskā romāna Bille motīviem, skatītājus ieved 20. gs. 30. gadu ulmaņlaiku Latvijā, kur bagātajiem ir savas ielas, bet nabagajiem savas. Filmēšana norisinājās gan Rīgā – autentiskajā rakstnieces Vizmas Belševicas bērnības mājā Vārnu ielā, Vecrīgā, Sarkandaugavā un Maskavas forštatē, gan Tērvetē, Tukuma apkaimē, Baldonē, Gulbenē un citur. Filmas garums:100 minūtes.

Saule brauca debesīs

Latvijas animācijas filmu klasiķes Rozes Stiebras vizuāla poēma par Latviju kā Saules meitu, kura piedzimst tumsā, tiek nozagta, bet vēlāk atbrīvota, lai uzplauktu kā skaists zieds mūžībā.

Saulei un Mēnesim piedzimst bērniņš, kuru sveikt ierodas ķekatnieki. Vispārējā līksmībā neviens nepamana, ka Saules meita pazūd, līdz visi attopas pie tukša šūpulīša. Lai cik stipri arī būtu gan Saules māte, gan tēvs Mēness, vieniem viņiem neizdodas bērnu ne atrast, ne mājās pārvest. Izrādās, vajadzīgs cilvēks! No ķekatniekiem palīgos piesakās Nabašnieks, kāda meitene un viņas mazais brālītis, un visi dodas pasaulē, lai atrastu un pārvestu mājās Saules meitu. Palīgiem dotas tikai trīs dienas; ja šajā laikā Saules meita netiks atrasta, viņa zaudēs savu spēku un kļūs par parastu meiteni. Seko piedzīvojumiem un pārdzīvojumiem pilns ceļojums, kura laikā ikvienam jāpierāda gan drosme un attapība, gan izturība un izpalīdzība. Beigas, protams, ir laimīgas! Visiem kopā tomēr izdodas pārvarēt Tumsas valdnieces Selēnas izliktos slazdus un atbrīvot Saules meitu. Pazemes pasaule nogrimst dziļā dzelmē, vienlaicīgi kļūstot par pamatu un saknēm Gaismas kokam, kurš paceļas debesīs, uznesot tur arī Saules meitu. Ķekatnieki atkal līksmo – pasaules kārtība ir atgriezusies! Filmas garums 74 minūtes.

Seansi

Sestdien, 28. martā, plkst. 14.00 – Vectēvs kas bīstamāks par datoru; plkst. 16.00 – Melānijas hronika.

Svētdien, 29. martā, plkst. 11.00 – Saule brauca debesīs; plkst. 13.00 – pusdienas; plkst. 14.00 – Bille.

Sīkāku informāciju par filmām, seansu laikiem un biļešu cenām var atrast AL58.KD mājas lapā www.alkd.org.au

Klāra Brūvere,
AL58.KD līdzpriekšsēdētāja
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com