Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Kultūras dienu ieskandināšana

Diriģents Ints Teterovskis Adelaidē

Laikraksts Latvietis Nr. 587, 2020. g. 17. martā
Zinta Ozoliņa -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
AL58KD

Ints Teterovskis ar kopkori un Mežaparka vecās estrādes koristu sola fragmentu. FOTO Pēteris Strazds.

Ieskandināt! Ko tas īsti nozīmē? Man šis vārds liek domāt par svētkiem, it sevišķi Ziemassvētkiem, jo tad skan zvani un cilvēki dzied svētku dziesmas, atskan prieku un laimes izjūtas. Bet vēl taču tikai gada sākums, svētki vēl mēnešiem uz priekšu, kas tur ko skandināt? Izrādās, ka daudz!

Uz Adelaidi februārī kopā ar Latvijas Jauniešu kori BALSIS atbrauca diriģents Ints Teterovskis, un mums, koristiem, bija izdevība pastrādāt ar šo izcilo diriģentu, bija trīs kopmēģinājumi un koncerts. Tas prasīja piepūli, jo pa dienu vēl bija jāstrādā un katrā virzienā jābrauc vairāk par stundu; tomēr kopā ar vīru saņēmāmies un braucām. „Būs tā kā Kultūras dienās,“ mēs teicām, un tur radās ieskandināšana.

Teterovska diriģēšanu biju agrāk piedzīvojusi, tāpat arī meistarklasi pirms kādiem sešiem gadiem, kur jau tad jutu, ka saprotu daudz labāk kā izmantot balsi un ķermeni, elpu un stāju, lai dziedātu skaidrāk un tīrāk. Šoreiz tāpat, – Teterovskim ir neaizstājams stils. Viņš mūs apmācīja ar neizsīkstošu enerģiju, kustība pēc kustības rādīja, kur klusēt, kur ieturēt, kur palēkties. Viss pasniegts ar jauku humoru, paskaidrojumos iepītas anekdotes un salīdzinājumi, izskaidrojumi par katras dziesmas nozīmi un noskaņu. Zinu, ka daži no jaunākajiem koristiem šo pieeju ļoti augsti novērtēja.

Piektdienas vakarā mums bija brīvais vakars, jo viesu koris uzstājās ar savu koncertu. Aizgājām ar visu ģimeni. Visvairāk atsauksmes un pārrunas izraisīja norvēģa komponista Ola Gjeilo dziesma Northern Lights, Raimonda Tigula Mēness skaita savas zvaigznes ar Vairas Vīķes-Freibergas tekstu (ko uzreiz mūsu diriģente apņēmās mums iemācīt), Lūka Būrna (Luke Byrne) Tuksneša jūra (Desert Sea) un Ešenvalda Only In Sleep. Manējie vēl runāja, ka izmantošot Spotify, lai atkal noklausītos dzirdētās dziesmas. Kā vienmēr Gula meitiņa mani noveda līdz asarām.

To nedēļas nogali Adelaidē iesākās Trakais marts – festivālu mēnesis, un tā jaunieši pēc koncerta aizgājuši uz vēl citu pasākumu, tāpat kā Kultūras dienās, un mēs uz mājām, jo rīt atkal jāiet uz mēģinājuma, tāpat kā Kultūras dienās. Pēc pēcpusdienas mēģinājuma, kopā ar vīru turpinājām festivālisku ieskandināšanu, jo apmeklējām Huva Šeridena Kalifornijas krūneri izrādi. (Hugh Sheridan – California Crooners). Jutāmies pacilāti un iepriecināti. Braucot ar tramvaju mājās, satiekam paziņu Ilonu Brūveri; liekas, ka pie durvīm jau skan Kultūras dienas.

Uz svētdienas koncertu mūs pavada pacilātība un svētku sajūta. Nodziedājām labi, publika priecājās, bija prieks sadarboties ar Teterovski un kori BALSIS. No manas puses Kultūras dienas ir ieskandinātas, un mājvieta Sidnejā sarunāta; mēs brauksim!

Zinta Ozoliņa
„Dziesmu laivas“ koriste
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com