Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Ivars Štubis – Rīgā

Jau gandrīz mēnesi

Laikraksts Latvietis Nr. 585, 2020. g. 3. martā
Ivars Štubis -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Rīgas Centrāltirgū. FOTO Ivars Štubis.

Rīgas Centrāltirgū. FOTO Ivars Štubis.

Ivars Štubis ar „garmoškām“. FOTO no Ivara Štubja personīgā arhīva.

Gauja pie Valmieras. FOTO Ivars Štubis.

Mēs esam gandrīz vienu mēnesi nodzīvojuši Rīgā, un dzīve tagad sāk ieiet parastās sliedēs. Mēs abi pa dienu strādājām no mājām – Laila ar saviem freelance dizaina darbiem, kamēr es mēģinu sarunāt koncertus un komponēt jauno mūziku. Kādreiz pa dienu mēs aizskrienam uz Rīgas Centrāltirgu iepirkties svaigos latviešu ziemas produktus; tie ir: saldie āboli, burkāni, sīpoli, kāposti, kartupeļi, puravi un gaļa no Ķekavas miesnieka. Esmu pāris reizes taisījis ļoti garšīgas buljona zupas no žāvētu cūku ribām, kas maksā tikai 2 eiro par kilogramu!

Man ir bijušas jau 3 uzstāšanās šeit Rīgā – 2 koncerti krogos un Blaumaņa ielas svētkos. Koncerti ir bijušu labi apmeklēti, un esmu sarunājis vēl dažas koncertus nākamajās nedēļās. Otrdien es biju uz Latvijas Radio studiju ierakstīt interviju par savu mūziku un nākotnes plāniem. Ieraksts ir pieejams internetā.*

Ikdienas Latvijas publika ciena oriģinālo mūzika daudz vairāk nekā Austrālijas publika, bet vēl arvien mūziķim nav viegla dzīve arī šeit. Ar laiku man droši vien būs jāatrod kaut kādu puslaika papildus darbiņu, bet pirms tam mēs abi martā ceļosim uz Gruziju un Armēniju; man šķiet, ka nākošo mēnesi man būs daudz par ko rakstīt!

Gaudeamus koris sestdien, 15. februārī, brauca ar busu uz Ļaudonu (netālu no Madonas) iepriecināt lauciniekus ar koncertu un nodziedāt pāris dziesmas kopā ar vietējo jaukto kori. Kā es saprotu, šis koncerts skaitās kā liels notikums mazā pilsētiņā, un vietēji rūpīgi gatavo ēdienu, un parasti vēlies uzdzīvot līdz vēlam vakaram. Laikam mēs tikai tikām atpakaļ Rīgā ap 12tiem vakarā!

Man ir liels gods, jo Maestro Ivars Cinkuss ir man iedevis iespēju nodiriģēt divas dziesmas šajā koncertā – Ērika Ešenvalda Brīvība un Andreja Jurjāna – Lūk, roze zied. Skaitās, ka abu dziesmu vārdu autori – Andrejs Eglītis un Ansis Līventāls ir no Ļaudonas! Man bija pirmā iespēja diriģēt Gaudeamus kori trešdienas mēģinājumā. Beigās gāja OK, bet man ir vēl daudz ko iemācīties. Es sapratu, ka man ir jābūt vienmēr in charge. Šis koris pavisam seko katrai kustībai, un, ja es sēžu aiz sitiena, tad viņi sekos, un dziesma vispār palēnināsies kā traka! Es arī spēlēšu giču dažās dziesmiņās sestdienas koncertā.

Mēs ar Lailu aizbraucām ar vilcienu uz Valmieru svētdienas vakarā un palikām pilsētas centrā. Man bija noorganizēta vizīte nopirkt 70 gadus vecas Ukrainā ražotas Garmoškas no vietējā džeka. Akordeons baigi labi spēlēja, un ir toņi ir pareizi! Valmiera ir ļoti latviska pilsēta, gandrīz tikai dzirdēju latviešu valodu, un cilvēki bija daudz draudzīgāki nekā Rīgā. Svētdienas vakarā mēs baudījām Valmiermuižas alu, un pirmdien mēs apmeklējām skaistās Gaujas klintis. Mēs abi esam nolēmuši, kad ir brīvie brīži, apmeklēt Latvijas lielpilsētas un baudīt citādu dzīvi nekā Rīgā.

Nu tā, dzīve kaut kā mums abiem iet uz priekšu. Es vēl gaidu kārtīgu sniegu un ledu, bet pirmdien ir atkal solīts +9°C pa dienu! Varbūt Madonas pusē man izdosies redzēt kārtīgu ziemu?

Var sekot Ivaram uz Facebook un Instagram, vienkārši ieraksti: Ivars Stubis Music un piespiež like/follow

Ivars Štubis
Vecrīgā, 14.02.2020.
Laikrakstam „Latvietis“

* https://lr2.lsm.lv/lv/raksts/neformats/ivars-stubis-latvijas-dabas-skanas-uz-australiju-aizvest.a126704/



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com