Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Ārlietu ministrs protestē

Kohēzijas finansējuma samazinājums nepieņemams

Laikraksts Latvietis Nr. 582, 2020. g. 17. febr.
LR Ārlietu ministrija -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

2020. gada 13. februārī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Rīgā tikās ar dažādu nozaru asociāciju pārstāvjiem, lai pārrunātu plānoto nākamā perioda Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžeta finansējumu Latvijai, īpaši kas tiks atvēlēts lauksaimniecības un kohēzijas politikai.

Tikšanās laikā E. Rinkēvičs ieskicēja ES daudzgadu budžeta sarunu procesu un gaidāmo ārkārtas Eiropas valstu līderu sanāksmi par ES budžetu, kas plānota 20. februārī, kā arī atzina, ka sarunu procesā lielākās dalībvalstu pretrunas ir saistītas ar daudzgadu budžeta kopapjomu, prioritātēm un kritērijiem.

„Nemot vērā, ka Latvijas ekonomika ir stabili augusi, piemēram, 2018. gadā – 70% no Eiropas Savienības vidējā, objektīvi Kohēzijas finansējums samazināsies. Taču Latvijai nav pieņemams risinājums, kurš mums dod tik pat lielu samazinājumu kā valstīm, kuras ir citā attīstības grupā,“ pauda E. Rinkēvičs.

Runājot par lauksaimniecības politiku, E. Rinkēvičs vērsa uzmanību, ka Latvija ir viena no divām valstīm kopā ar Horvātiju, kurām Kopējās lauksaimniecības aploksnē ir pieaugums. Pašreizējais priekšlikums paredz, ka Latvijas tiešmaksājumu līmenis turpinās konsekventi palielināties un 2026. gadā sasniegs 202 EUR/ha jeb 77% ES vidējā tiešmaksājumu līmeņa. „Šobrīd Latvijas Kopējā lauksaimniecības aploksnei, kas sastāv no tiešmaksājumiem un lauku attīstības finansējuma, ir otrais labākais priekšlikums starp visām dalībvalstīm, jo paredz pieaugumu, salīdzinot ar esošo periodu,“ akcentēja ministrs.

Sarunā piedalījās pārstāvji no Latvijas Lielo pilsētu asociācijas, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes, Latvijas Pašvaldību Savienības, Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas, Latvijas Zemnieku federācija, Latvijas Brīvo Arodbiedrību asociācijas, Latvijas Būvniecības padomes, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas, Lauksaimniecības statūtsabiedrību asociācijas un Zemnieku saeimas.

LR Ārlietu ministrija



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com