Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Latviešu ciems Melburnā

Janvāra notikumi

Laikraksts Latvietis Nr. 581, 2020. g. 11. febr.
Ingrīda Biezaite -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
LatviesuCiems

Jaunais gads Latviešu ciemā. FOTO Ingrīda Biezaite.

Vecais gads ieradies Ciemā. FOTO Ingrīda Biezaite.

Ciema avīzītes jubilejas sarīkojuma un Ivara Štubja atvadu koncerta dalībnieki. No kreisās stāv: Ilze, Ivars, Valija, Ingrīda, Daila; sēž Ingrīda. FOTO Ingrīda Biezaite.

Ivara Štubja atvadu koncerts. FOTO Ingrīda Biezaite.

Austrālijas dienas svinības Ciemā. FOTO Ingrīda Biezaite.

2019. gada aizvadīšana un 2020. gada sagaidīšana

Latviešu Ciema aprūpes nama ļaudis uz Vecā gada aizdzīšanu un Jaunā gada sagaidīšanu bija aicināti 1. janvāra pēcpusdienā. Svētku galds bija skaisti klāts – ar spožām lampiņām, kas mirdzēja caur dekorējumiem, un galdā tika celtas gardas maizītes, dažādi atspirdzinājumi, saldumi – šokolādes konfektes, kuras tikko atvestas no Latvijas, un daudz dažāda veida piparkūkas. Sanākušie bija līksmi – baudīja gardās uzkodas, labprāt pievienojās Ivara dziedājumam akordeona pavadījumā, kad visus negaidot pārsteidza klibs, aizelsies, ar baltu bārdu apaudzis, ļoti noskaities Vecais gads!

Sākumā ļaudis jutās mazliet apjukuši par šāda ciemiņa ierašanos, bet tad, kad Vecais gads paskaidroja savu nākšanas iemeslu, proti, ka Vecajam gadam vēl nemaz negribas atvadīties un iet prom, jo gribās uzturēties Latviešu Ciemā, tad Veco gadu pārsteidza Jaunais gads! Tas bija pārsteigts par to, ka Vecais gads vēl klīst pa Ciemu un dzina to prom. Sirmais, klibais Vecais gads metās prom, ko klibās kājas nes. Jaunais gads, nu pārņēmis visu Latviešu Ciemu, skaitīja dzejoļus, bārstīja daudz skaistus solījumus, vēlēja visiem veselību un laimi!

Pēc domstarpību noskaidrošanas starp Veco un Jauno gadu, visi sanākušie turpināja dziedāt, baudīt gardas uzkodas un atspirdzinājumus.

Un tā kā visā pasaulē Jaunais gads bija sagaidīts, tad Ivars pastāstīja kā tas bija noticis dažādās vietās pasaulē. Cik varenas ir bijušas svinības un cik daudz uguņu, un līdz ar to arī naudas, bija izšautas debesīs!

Annīte skaļi un pārliecinoši noskaitīja pašas sacerētu dzejoli, un, paceļot glāzes, visi viens otram vēlēja laimīgu Jauno gadu!

Gadi skrien

Gadi, ak, gadi, kurp steidzaties jūs?
Un kādēļ sev līdzi aizraujat mūs?
Vai ir kāds labums no tā visa,
Kad ziedu laiks un jaunība tik īsa?
Vēl skaistie ziedi pumpurā,
Kad salnas ir jau tuvumā!
Kur aukstās rudens salnas klīst,
Tur skaistie rožu ziedi vīst.
Nesen bija skaistā jaunība:
To arī līdzi aizrāva!
Labi, ka atmiņas atstāja –
Lai skaistie brīži vienmēr vēl,
Kā spožas zvaigznes atmiņā kvēl.

Pēc šādām skaļām svinībām šaubu nevienam nav, ka arī Latviešu Ciemā ir pienācis Jaunais – 2020. gads!

Ivara atvadu koncerts un „Ciema Avīzītei“ – 4!

Uz skaistu kopā sanākšanu 10. janvārī visus Ciemā dzīvojošos ļaudis aicināja Latviešu Ciema avīzīte, kurai 2020. gada sākumā pienāca 4. dzimšanas diena, un vēl viens liels notikums tika izcelts šajā dienā! Pēc šāda paša, nostrādāta laika Latviešu Ciemā Ivars Štubis dodas ilgā ceļojumā uz Latviju.

Svētku pēcpusdiena sākās ar Ivara uzrunu, kurā Ivars izklāstīja savus plānus un ieceres Latvijā. Par to, ka ir nolēmis ierakstīt jaunu disku, apskatīt vēl citas zemes un saprast, kā ir pavadīt laiku Latvijas tumšajos mēnešos, īpaši tagad, kad visi gaida un nevar sagaidīt balto sniegu.

Tad sekoja bilžu skatīšanās. Biju sagatavojusi ap 100 bildēm, kuras gada laikā bija ievietotas Latviešu Ciema avīzītes lapās, un pastāstīju, kas šie bijuši par notikumiem un citēju dažus no autoriem. Arī šajā gadā pēc saturīgā stāstījuma zālē bija dzirdamas nopūtas par to, cik daudz kas notiek Latviešu Ciemā, un cik labi būtu šīs bildes izlikt vispārējai apskatei – ciemiņiem un arī akreditācijai!

Tad visi sanākušie, kas bija ļoti kuplā skaitā, nodziedāja Augstu, laimi prieku, Latviešu Ciema Avīzītei...“, pacēla glāzes, lai suminātu jubilāru, un turpinājumā visi pievērsās Ivaram.

Anna Švalbe skaitīja pašas sacerētu dzejoli Mīlestības vara, Viktors Bendrups deklamēja sagatavotu dzejoli Ivaram, skaistus atvadu vārdus teica Betija un Valija.

Tad Ingrīda Houka (Hawke) Ivaram vēlēja atrast laimi Latvijā un pasniedza dāvanu, ko Ivaram bija sagādājuši Latviešu Ciemā dzīvojošie un strādājošie ļaudis.

Ivars sniedza skaistu Atvadu koncertu. Programmas pirmajā daļā ģitāras pavadījumā Ivars spēlēja gan paša sacerētas dziesmas, gan zināmu autoru un vēlāk uz akordeona pavadīja pāris kopdziesmas.

Visi labprāt pievienojās skaistajam dziedājumam; gaisotne bija draudzības, labestības un mīlestības pilna!

Paldies visiem par atbalstu ikdienā un paldies visiem, kas bija kopā šajā skaistajā dienā!

Austrālijas diena

27. janvārī Melburnas Latviešu ciema aprūpes nama ļaudis tikās uz Austrālijas dienas atceres pēcpusdienu. Telpas bija dekorētas ar Austrālijas karogiem; arī baloni, salvetes un trauki bija ar karogu dekorējumu. Vispirms Anita nolasīja šīs dienas vēsturisko nozīmi, izstāstīja, kā to cilvēki svin mūsdienās, un tad sekoja Austrālijas dienas kviz ar 20 jautājumiem. Tie bija visdažādākie – par vēsturi, ģeogrāfiju un arī sadzīvi. Piemēram: Kurā gadā pirmā flote iebrauca Austrālijā? Cik kuģu bija pirmajā flotē? No 140 čūsku sugām Austrālijā, cik ir indīgas? Kas ir Austrālijas augstākais kalns? Ko nozīmē vārds Austrālija? Cik tālu ķengurs var vienā lēcienā lēkt? Kurā gadā Austrālijā veikalos sāka pārdot „Vegemite“?.... un daudzi citi jautājumi... Ja jums ieinteresē atbildes, tad tās varat saņemt Aktivitāšu istabā!

Klātesošajiem bija iespēja ne vien uzminēt vai atsaukt atmiņā atbildes, bet pie viena arī uzzināt ko jaunu, un pareizas atbildes gadījumā tikt pie šokolādēm un mazām koalām, kuras piespraust pie krekla vai uzvalka atloka.

Vēlāk no iepriekš sagatavotām dziesmu grāmatām visi sanākušie dziedāja dažādas dziesmas, gan latviešu, gan angļu valodā. Tā baudot uzkodas, dzerot vīnu, dziedot un minot, laiks aizritēja nemanot, un Austrālijas diena bija godam nosvinēta arī Latviešu Ciemā Melburnā!

Ingrīda Biezaite,
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com