Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Redakcijā

Nepareizie datumi?

Laikraksts Latvietis Nr. 579, 2020. g. 31. janv.
Gunārs Nāgels -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Austrālijas dienas svinības Sidnejā 26. janvārī. FOTO Andris Kariks.

Austrālijas dienas svinības Sidnejā 26. janvārī. FOTO Andris Kariks.

Sveicināti, lasītāji!

Ir daži datumi, kuri tiek oficiāli izsludināti par svētku vai atzīmējamām dienām, bet kuru nozīme tiek mazliet pārprasta. Viens tāds datums ir 26. janvāris – gan Austrālijā, gan Latvijā.

Austrālijā 26. janvārī svin Austrālijas dienu. Šad un tad ir dzirdēts apgalvojums, ka tas ir datums, kad dibināja Austrāliju.

Latvijas gadījumā, 26. janvāris ir oficiāli Latvijas Republikas starptautiskās (de jure) atzīšanas diena. Bieži ir dzirdēts apgalvojums, ka tas atzīmē datumu, kad pirmo reizi kāda cita valsts atzina Latvijas neatkarību kā likumīgu (de jure).

Abos gadījumos minētie pieņēmumi neatbilst patiesībai.

Atzīmējamais datums Latvijā ir 1921. gada 26. janvāris, kad Antantes (jeb Sabiedroto) Augstākā padome, sanākot Parīzē, vienbalsīgi nolēma atzīt Latviju un Igauniju de jure. Augstākā padomē piedalījās Lielbritānijas, Francijas, Itālijas, Japānas un Beļģijas pārstāvji.

Šis arī iekustināja citas valstis. Ar atpakaļejošu datumu Latviju de jure atzina Polija un Somija. Atzīšanās vilnis turpinājās. Pēdēja no lielvalstīm bija ASV, kura nogaidīja līdz 1922. gada jūlijam, un tās atzīšana bija ļoti atturīga.

Protams, bija svarīgi, ka visas šīs valstis atzītu Latvijas neatkarību, bet tās nebija pirmās. Baltijas valstis – Lietuva, Latvija un Igaunija jau viena otru atzina de jure.

Bet ārpus pašiem separātistiem bija viena valsts, bez kuras piekrišanas nebija reāli cerēt uz plašāku atzīšanu. Un tā bija tieši Krievija, no kuras visas Baltijas valstis centās atdalīties. Kamēr bija cerība saturēt Krieviju kopā, nebija gribētāju separātistu atzīšanai.

Tāpēc viszīmīgākais notikums bija tieši 1920. gada 11. augustā, kad Latvija un Padomju Krievija parakstīja miera līgumu, un Krievija uz mūžīgiem laikiem atteicās no visām tiesībām, kas tai būtu piederējušas, uz Latvijas tautu un zemi.

Tātad 26. janvāris bija ļoti nozīmīgs, bet ne pirmais.

Un Austrālija? 1788. gada 26. janvārī kapteinis Artur Filips (Arthur Phillip) dibināja cietumu ar 732 cietumniekiem (40 bija miruši ceļā no Anglijas) un Jaundienvidvelsas (New South Wales) koloniju Sidnejā.

Austrālija tika dibināta 20. gadsimta pirmajā dienā – 1901. gada 1. janvārī, apvienojot sešas eksistējošas kolonijas.

Kāpēc Austrālijā nesvin īsto datumu? Bet tad jau viena brīvdiena ietu secen...

GN
2020. g. 31. janv.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com