Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Pieminot mūsu Jāni Vegneru

Mūzikas pasaulē pazīstams, kā Heldenbaritone John Wegner AO

Laikraksts Latvietis Nr. 575, 2020. g. 9. janv.
Eva Brennere -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
Vegners_1

Jānis Vegners.
1950-2019

Priekšā no kreisās: Stella Aksarle (Axarlis), Jānis Vegners (John Wegner), Aina Kučera, Herta Bisniece, Madam Ērika Burkēvica. Aizmugurē Armands Ļauļa un Laila Ļauļa. 1983. gads. FOTO Māris Kučers.

Miris Sidnejā, 2019. gada 17. novembrī

Jānis Vegners dzimis 1950. gadā Vācijā. Viņa vecāki bija latvieši no Liepājas. Jānis ar savu māti un brāli Pēteri uzsāka jaunu dzīvi Austrālijā 1955. gadā, ar sava brāļa Ziga Vegnera palīdzību, kas jau dzīvoja Austrālijā. Zigis Vegners ar savu sievu Solveigu tagad dzīvo Melburnā, Latviešu ciema mājiņā.

Pāris gadus pēc ierašanās Austrālijā, Jāņa māte nomira un Jāņa turpmāko audzināšanu uzņēmās viņa brālis Zigis, 21 gadu vecāks par Jāni.

Jānis apmeklēja Pereida koledžu (Parade College) Melburnā ar labām sekmēm; bija arī labs sportists, īpaši – futbolā.

Jau agri iesaistījās mūzikā, dziedot Sv. Patrika katedrāles korī, studēja mūziku Viktorijas Mākslu koledžā (Victorian College of the Arts), iegūstot Diplomu Operā un Muzikālā teātrī (Associate diploma in Opera and Music Theatre), dziedāja Sidnejas Operā.

Bija arī izstudējis par skolotāju, lai būtu nodrošināts maizes darbs, kamēr attīstījās mūzikas karjera.

Latviešu sabiedrība Austrālijā tuvāk ar viņu iepazinās, kad Austrālijas Latviešu 33. Kultūras dienās 1983. gadā Melburnā, ko vadīja Armands Ļauļa, Atklāšanas koncertā, ko vadīja Māris Kučers, Jānis Vegners kopā ar soprānu Stellu Aksarli (Axarlis) dziedāja fragmentus no operas Baņuta; diriģents Arvīds Purvs no Kanādas.

A. Purva piezīmes laikrakstā Laiks 1984. gadā bija: „Daumanta un Krīva (Jāņa Vegnera dubultloma) dziedājumus ar īstu opernieka dzirksti bija iestudējis Jānis Vegners. Nav šaubu, ka viņš ir labākais bass-baritons brīvajā pasaulē, kas nācis no Latvijas, un nu jau trešo gadu ir pastāvīgs solists Austrālijas Operā Sidnejā.“

Savas dzīves gaitās Jānis Vegners ir uzstājies 113 dažādās lomās 65 operās; ir dziedājis daudzos slavenos operu namos Eiropā un Austrālijā – La Scala, Milan, Royal Opera House Covent Garden, Beiroitas (Bayreuth) opera Vācijā, Operas svētkos Siguldā – Latvijā, minot tikai dažus, ar partneriem kā Džounu Saterlandi (Joan Sutherland), bijis ne tikai izcils bass baritons, ieguvis titulu Helden-Baritone – īpaši izcils Vagnera operās, bet arī vienreizējs savas lomas tēlotājs; viņa Scarpia operā Toska ir nepārspējams!

Ir ieguvis neskaitāmus apbalvojumus un godalgas kā Helpmaņa balva (Helpmann Award), OAM, viņa bijušā skola – Pereida koledža viņu ievietoja skolas beidzēju slavenību sarakstā – Hall of Fame.

Par nelaimi viņš saslima ar Parkinsona slimību, un savas karjeras kalngalā, 2019. gada 17. novembrī 69 gadu vecumā aizgāja mūžībā.

Viņa bēres notika Sidnejā. Piedalījās ap 300 izvadītāju, dziedāja divi kori un trīs operas solisti; sajūta bija vairāk kā operā nekā kā bērēs; ļoti piemērota atvadīšanās no mākslinieka ar tik brīnišķīgu talantu.

Vēlam Jānim Vegneram piemērotu vietu eņģeļu korī.

Eva Brennere



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com