Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Vasaras Vidusskola atklāta!

Ļoti smaidīgas skolēnu sejas

Laikraksts Latvietis Nr. 575, 2020. g. 9. janv.
Rūdis Dancis -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
VV2015

AZVV skolas vadītāja Iveta Laine. FOTO Rūdis Dancis.

LAAJ vicepriekšsēde Adelaidē Skaidrīte Aguļēviča atklāja mācību gadu 46. Annas Ziedares Vasaras vidusskolai. FOTO Rūdis Dancis.

LAAJ vicepriekšsēde Adelaidē Skaidrīte Aguļēviča atklāja mācību gadu 46. Annas Ziedares Vasaras vidusskolai. FOTO Rūdis Dancis.

No kreisās: Zinta, Anita, Ēriks, Inga, Gunta. FOTO Rūdis Dancis.

Ēdienu galds. FOTO Rūdis Dancis.

Danču vakars pludmalē. FOTO Rūdis Dancis.

Māra vada zīmēšanas grupu. FOTO Rūdis Dancis.

Iveta vada aušanas grupu. FOTO Rūdis Dancis.

Skats uz jūru. FOTO Rūdis Dancis.

Tipiskā karstā un saulainā Dienvidaustrālijas dienā, 3. janvārī, tika atklāts 46. Annas Ziedares Vasaras vidusskolas darbības gads. Pirmais skolēnu, skolotāju un dalībnieku aplis notika parastajā vietā, Dzintaru karogu laukumā. Aplis šogad ļoti liels, gandrīz līdz pat mašīnu novietošanas laukumam. Ilgu laiku šādu apli neesmu redzējis, un cerams, ka nākamajos gados tas nesamazināsies. Annas Ziedares sapņa vīzija vēl stipri turas pie iecerētā. Nevaru atbildēt, kā Anna Ziedare justos pēc šodienas skata, bet varu iedomāties aizraujošo atbildi.

Ar jauno mācību gadu arī nāk jauna skolas vadība, un tā ir Iveta Laine no Melburnas. Iveta sacīja ievadvārdus un priecājās un arī pateicās par tik lielu ieradušos jauniešu skaitu. Skolēni ir atbraukuši no visām Austrālijas malām, protams, no Adelaides, Melburnas un Sidnejas, kā arī no Pertas, Kanberas un Brisbanes. Tiešām, Austrālijas latviešu skola! Skolotāju komanda ir spēcīga. Vairums skolotāju ieradušies no ziemīgās Latvijas, un viņi nemaz nav dusmīgi, ka tagad atrodas vasarā otrā pasaules malā.

Atklāšanā piedalījās arī LAAJ vicepriekšsēde Adelaidē Skaidrīte Aguļēviča, kura ar iespaidīgiem vārdiem atklāja mācību gadu. Bērni priecīgi, skolotāji un dalībnieki gatavi, ir laiks pieslēgties mācību gadam (bet arī neaizmirsīsim jautrību un izklaides, jo tas arī ir viens no vasaras vidusskolas mērķiem!)

Vadītāja jau pieslēdzās darbam

Ierados 1. janvāra naktī un ievēroju, ka jaunā vadītāja Iveta Laine jau bija iesildījusies vadītājas amatā. Pie rokas saraksts ar vēl darāmiem darbiem, cikos iebrauc skolēni un skolotāji, kādas man-tas vēl jānopērk, un daudz citu darbiņu. Ja arī Iveta bija uztraukusies par nākamās dienas notikumiem, viņas sejā to nevarēja manīt. Iveta arī zināja, ka aiz viņas stāv brašu skolotāju un darbinieku grupa, kas ir gatavi izpalīdzēt pēc vajadzības.

Naktī notika formāla skolotāju un palīgu sanāksme, kur pārrunāja pirmās dienas plānu. Tika arī pārrunāti nometnes likumi, pārkāpumu sodu procedūra un vēl citi svarīgi punkti, kas katru gadu ir nepieciešami sekmīgai skolas darbībai.

Pēc atklāšanas Iveta aicināja visus skolēnus uz lielo telpu, kur sagaidīja prezentācija; un šeit skolēniem tika izskaidroti skolas likumi un kārtība, kur un kad drīkst izmantot telefonus, Dzintaru un pludmales drošības plāni, kā uzvesties ēdamzālē un daudz ko vēl. Iveta ir droši un uzmanīgi iesākusi skolas gadu ar pareizo soli! Lai viņai veiksmīgs šis skolas laiks!

Diena nobeidzās ar kora mēģinājumu un iepazīšanās vakaru

Pirmā skolas diena vienmēr ir diezgan traka. Pēc lidojumu un autobusu ceļojuma ir jāsakārto istabas, jāsazinās ar veciem draugiem un jāatklāj skola. Pēc īsa izbraukuma uz pludmali un vakariņām notika pirmais kora mēģinājums diriģenta Ginta Ceplenieka vadībā. Ar lielu dalībnieku skaitu atkal sagaidām kārtīgu izlaiduma koncertu, vēl labāku par iepriekšējo. Gints neformālā intervijā pie vakariņu galda sacīja R.D., ka dziesmu izvēle vēl nav pabeigta, bet ieinteresētie klausītāji var sagaidīt brīnumainu koncertu Tālavā 18. janvārī. Gint, mēs tevi turēsim pie vārda!

Audzinātāji pēc kora mēģinājuma vadīja iepazīšanās vakaru, un, kā parasti, jauni skolēni tika iesildītās skolas rindās. Šķiet, ka 1. klases skolēniem ir diezgan lielas bailes piedalīties skolā, bet varu atcerēties, kad R.D. pašam bija tikai 13 gadi, skolas sākumā bija grūti, bet vienmēr nometnes beigās jutos skumji pēc skolas slēgšanas. Vakars noslēdzās ar smaidīgām, kaut arī nogurušām jauniešu sejām. Audzinātāji saplānoja praktiskās spēles, lai uzjautrinātu skolēnus, un laikam plāni tika realizēti.

Sestdien, 4. janvārī, 46. AZVV mācību stundas Dzintaros ir nopietni sākušās, jo redzu ļoti smaidīgas skolēnu sejas. Pirmā oficiālā diena iesākās tradicionālā stilā, ko Radio Rūdis sāka ar nometnes modināšanu, tad audzinātāji nodrošināja skolēnu veselību rīta vingrošanā. Pēc tam pacēlām karogu, paēdām brokastis un satīrījām apkārtni.

Pirmās klases jaunie, kas vēl nav pieraduši pie dienas kārtības, tika paņemti audzinātāja paspārnē, lai varētu iemācīties, kā dzīvot AZVV normālo ikdienas dzīvi. Šķiet, ka skola strādā kopīgi kā liela ģimene, un neviens netiek aizmirsts un neviens netiek atstāts malā. Ja smaidīgas un priecīgas sejas turpināsies līdz nometnes beigām, laikam viss būs pareizi izdarīts! Nožēloju, ka līdz nometnes beigām nevarēšu būt liecinieks notiekošajam, jo pēc nedēļas man jāsēž atkal darba krēslā.

Skolotāju kvalifikācija ir ievērojama. No Latvijas ir atbraukuši septiņi skolotāji, ieskaitot diriģentu Gintu Ceplenieku. Un skolotājiem priekšā stāv ap 70 skolēnu ar atvērtiem prātiem, gatavi uzsūkt un iemācīties visu, ko skolotāji piedāvā. Par skolotāju profiliem stāstīšu nākamajos ziņu numuros. Varu piebilst, ka jauniešiem ir izdevība un milzums iespēju iegūt latviešu kultūru, ģeogrāfiju, vēsturi, gramatiku un literatūru, un ticības mācību. Lai skolēniem veiksme viņu mērķu sasniegšanā!

Virtuves darbinieki ir omulīgi iesildījušies

Ienākot Dzintaru virtuvē es uzreiz sapratu, ka AZVV skolēnu ēdināšana šajā darbības gadā būs augstākā līmenī. Virtuves strādnieki nav nezināmi latviešu sabiedrībā un noteikti ir zināmi AZVV skolas saimē. Inga Pērkons-Grauze ar bērniem prot gatavot latviskus ēdienus restorānu stilā, un skolēni to labi zina. Brokastīs, pusdienās un vakariņās var viegli redzēt ieguldītās pūles un respektu Ingas darbībā. Ingas piedāvātā ēdienkarte ir diezgan bagāta. Dzintaru saime var sagaidīt kvalitatīvas latviskas desas un zupas, aukstos galdus, marinētus cāļus un gaļu, kāpostus, rupjmaizi un vēl daudz ko citu. Nebrīnīšos, ja jaunieši negribēs braukt mājās! Man, šo rakstot, jau saskrēja mutē siekalas.

Ingas palīgi arī māk noturēt cepšanas pannas. Ingas bērni Ēriks un Anita ir bijuši Ingai blakus vairākus gadus un turpina palīdzēt Ingas uzņēmumā The Latvian Lunchroom. Virtuvē palīgā arī nāk Zinta un Gunta Zvaigznes, kas uzticas Ingas vadībai. Laiks skriet uz vakariņām! Šovakar latviešu stilā hamburgeri!

Skolēni piedalās Danču vakarā – pludmalē!

Pirmās oficiālās dienas beigās bija iespēja atvadīties no grāmatām un pildspalvām, uzvilkt drošas sporta kurpes un dejot krakovjaku! Audzinātāji bija sagatavojuši brašu dejošanas programmu skolēniem Normanvilles pludmalē. Vakars silts un patīkams, skolēniem obligāti pie rokas ir ūdens pudeles. Starp citu, audzinātāji un vadība stingri ievēro drošības noteikumus: ūdens, saules krēmi, cepures utt. Skolēni arī klausa, jo tādi ir skolas noteikumi.

Šķiet, ka skolēni priecīgi sagaidīja dejošanu, jo vairākas reizes redzēju, ka met kūleņus un lec gaisā. Laikam nometnieki siltajā dienā neiztērēja visu enerģiju! Jaukai dienai beigties ar jauku vakaru, ko vēl vairāk varam gribēt?

Svētdien, 5. janvārī. Kurš varēja iedomāties, ka dienas temperatūra sasniegs 39°C un nākamā dienā līs ar siltumu tikai 18°C. Dzintaros tā jau kādreiz gadās, un šodien bija tā diena. Skolēni skrien apkārt ar džemperiem, šallēm un cepurēm, gandrīz tēlojot ziemas futbola izbraukumu.

Dienas sākums nebija parasts. Radio Rūdis no rīta pamodināja Dzintaru iedzīvotājus, bet tad uzreiz sāka līt lietus, un rīta vingrošanu pārcēla uz ēdamzāli. Audzinātāji, profesionālā stilā, vadīja rīta vingrojumus.

Tikko beidzās lietus, skolas vadība mudināja visus uz karoga uzvilkšanu. Šajā brīdī arī uz īsu brīdi parādījās saules stariņi, bet, īsi pēc mācītāja Guntara Baikova vārdiem, saule aizbēga uz visu dienu. Domāju, ka mums vajadzētu būt priecīgiem, ka lietus sāka līt, kamēr ugunsgrēki cenšas aprīt mūsu valsti.

Netālu no Dzintariem, trešā daļa no Ķenguru salas ir jau nodegusi, un ugunsdzēsējiem ir lielas grūtības savaldīt ugunsgrēkus. Pat armijas rezerves tika sauktas palīgā.

Dzīve Dzintaros šodien bija diezgan normāla. Notika mācību stundas, pusdienas, mājas darbu stundas, pat notika arī pludmales izbraukums (kaut arī tajā piedalījās tikai 20 aukstam ūdenim draudzīgi jaunieši…un Gints Ceplenieks).

Audzinātāji pēc kora mēģinājuma aicināja skolēnus uz interešu grupām. Grupu iespējas ir parastas: muzicēšana, sportošana, prievīšu aušana, koklēšana, zīmēšana un jauna grupa vārdā pārsteigums. Radio Rūdim ir liela interese noskaidrot, kas šajā grupā notiek, un nākamā dienā viņš sola publicēt ziņas AZVV tautai. Es ceru, bet tikai ceru, ka pārsteigums būs ģitāras mācību stundas ar Renāru Kauperu vai akordeona spēlēšana ar Ivaru Štubi. Bet varu tikai cerēt.

Skolēni ar entuziasmu sagaida rītdienas programmu – olimpiādi! Būs baskets, volejs un tautas bumbas sacensības. Jauniešiem būs iespēja vienam otru ķert un trāpīt ar bumbu (bet protams, mierīgā, mīlīgā veidā).

Rīt atkal sola tikai 18°C! Vai tiešām sākusies vasaras ziema? Ja tā notiks, tad mēs drīz mainīsim nosaukumu uz Annas Ziedares Ziemas Vidusskolu.

Rūdis Dancis



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com