Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Piparkūku diena Šanhajā Saulgriežos

Pulcējas Ķīnā dzīvojošas latviešu ģimenes

Laikraksts Latvietis Nr. 574, 2020. g. 1. janv.
Zane Mellupe -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Ilma ar iepriekšējo Ziemassvētku piparkūku cepšanas fotogrāfijām. FOTO Endrjū Vilkinsons (Andrew Wilkinson).

Piparkūku cepšana. FOTO Zane Mellupe.

Piparkūkas. FOTO Zane Mellupe.

Jau trīspadsmito gadu Ilma Siksna ar dzīvesbiedru Endrjū un dēliem Jāni un Ingusu savā mājā pulcina Ķīnā dzīvojošo latviešu ģimenes. Kas tur notiks, tas jau ir zināms – Ziemassvētku melodijām skanot, virtuvē rosīsies piparkūku cepēji. Vispirms jau Ilma pati tikusi galā ar grūtāko darbu – mīklas mīcīšanu, un ne vienam vien to uzdāvājusi. Virtuvē valda prieks acīm un smarža deguniem, bet rokām – nopietns un precīzs darbiņš – piparkūku veidošana latviskās formās.

Ir par ko aizdomāties un ir ko salīdzināt; ķīnieši ziemas saulgriežus sagaida ar pelmeņiem un savu senču pieminēšanu. Arī mēs pieminam savus mīļos aizgājējus, viņu piedzīvoto, pārrunājam ģimenē iecienītākās receptes un latviešu gardākos ziemas ēdienus. Pārspriežam arī gandrīz neticamos pagriezienus latviešu tautas kultūrā un vēsturē. Arī mēs, Ķīnā dzīvojošie latvieši, esam latviešu tautas daļa. Tikai tagad mēs par to visu, salīdzinot ar mūsu totalitārisma laikos dzīvojušajiem vecākiem, varam runāt skaļi.

Esam pateicīgi Ilmas iedibinātajai tradīcijai un tās uzsākšanai; šejienes pieaugušajiem tautiešiem un viņu bērniem tā ir neatņemama daļa no Ziemassvētkiem.

Zane Mellupe,
no Šanhajas, speciāli laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com