Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Kad senais labi sadzīvo ar mūsdienīgo!

Kas jauns Latviešu ciemā Melburnā

Laikraksts Latvietis Nr. 573, 2019. g. 26. dec.
Ingrīda Biezaite -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
LatviesuCiems

Jaunās mēbeles Latviešu ciemā. FOTO Ingrīda Biezaite.

Jaunās mēbeles Latviešu ciemā. FOTO Ingrīda Biezaite.

Lauku sēta ciemojas Latviešu ciemā. FOTO Ingrīda Biezaite.

Lauku sēta ciemojas Latviešu ciemā. FOTO Ingrīda Biezaite.

Ik pa laikam, kad ciemojos kādās mājās vai sarīkojumos, man tiek uzdots jautājums: Kas jauns Latviešu Ciemā? Ja jau cilvēki tā jautā, tad skaidrs, ka Latviešu Ciemā vienmēr ir kaut kas jauns un interesants!

Tā kā jaunumu ir tik daudz, tad jau gandrīz četrus gadus katru mēnesi tiek izdota Latviešu Ciema avīzīte, kurā tiek pastāstīts par dzīvi un jaunumiem Latviešu Ciemā – gan par tiem jaunumiem un notikumiem, kas notiek ar ļaudīm, kas dzīvo Ciema mājās, gan par tiem, kas dzīvo aprūpes namā.

Latviešu Ciems, kura himna ir Mazs bij' tēva novadiņš, bet diženi turējās pierāda šo vārdu patiesumu. Šī ir viena no latvietības saliņām lielajā Austrālijas kontinentā, kur paralēli Ciema ikdienas dzīvei, vienmēr notiek kādi uzlabojumi, lai šeit veidotu vislabāko dzīvi un gādātu vislabāko aprūpi – latviskā vidē! Un šī ir vieta, kur senais labi sadzīvo ar mūsdienīgo!

Senās latviskās lietas tiek turētas apskatei. Skapjos glīti tiek izliktas lelles un dažādi amatnieku darinājumi – dzintari, māla vāzes, austas prievītes, izšūtas sedziņas, ādas izstrādājumi. Koka svečturos tiek degtas sveces. Pie sienām ir apskatāmas gleznas, kuras ir radījuši latviešu mākslinieki. Tāpat arī var aplūkot Latvijas karti, pilsētu ģerboņus, koka traukus, dzintara glezniņas un daudz citus mākslas priekšmetus.

Tagad lielai daļai no ciema gaiteņos ir ieklāta jauna, gaiša grīda, kas, saulei iespīdot pa logiem, atstaro un rada gaišu, tīru, mājīgu sajūtu. Vēl mājīgāku vidi dara jaunās mēbeles – lielie atpūtas krēsli ar skaistiem ziedu rakstiem, dīvāni un daudzie spilveni. Jaunie, gaišie kafijas galdiņi, uz kuriem vāzēs ir salikti papīra ziedi, kurus pēc pārvaldnieces lūguma izgatavoja Anna Švalbe pieskaņojot jauno mēbeļu krāsām. Jaunās mēbeles ir ērtas sēdēšanai un ikdienā viegli kopjamas.

Priekštelpā dzīvo Ciema putni – Olafs un Pērle, kas dzīvo būrī, kur aug ozola zari un zaļa zālīte un ikdienā ikvienu iepriecina ar skaistām, skaļām dziesmām.

Liels paldies visiem, kas ziedoja un turpina ziedot naudu jaunu krēslu iegādei, atsaucība ir liela un šobrīd ir savākta nauda 145 krēsliem. Krēsli ir pasūtīti un Ciemu sasniegs janvārī.

Ciema pārvaldniece Ingrīda Houka (Hawke) ar prieku stāsta, ka krēsli tiks iegādāti par labāku cenu, nekā iepriekš bija sarunāts, un tā paliek pāri nauda vēl citiem Ciema uzlabojumiem, kurus tuvākajā laikā varēs visi ieraudzīt! Paldies par atbalstu un vienmēr gaidām ciemos Latviešu Ciemā!

* * *

Lauku sēta Melburnas Latviešu ciema pagalmā

Mainīgajā Melburnas gadalaikā, kad vienu dienu ir vasara, citu – ziema, 30. oktobrī Latviešu Ciems bija izvilcis laimīgo lozi – diena bija saulaina un silta, un tāpēc iekšpagalma nojumē varēja sagaidīt ciemiņus no lauku sētas.

Arī šoreiz viesi bija katrs savādāks – citi gludi, citi ar spalvām, un katrs ar savu izteiktu raksturu. Vislielākie razbainieki bija divi kazlēni – viens ar tumšu, otrs ar gaišu kažoku, (Kā no R. Blaumaņa pasakas Velniņi); lai kā tiem neļāva grauzt tikko iestādītajai jaunaudzei lapas, pēc pāris mirkļiem tomēr tā palika plika. Tad arī vistiņas bija klāt, lai kašājoties pa melno zemi, pabeigtu kazlēnu iesāktos nedarbus.

Kā uzraugs šurpu turpu staigāja zostēviņš, ik pa laikam skaļi izsaucot pavēles vien sev saprotamā valodā. Tikmēr klēpjos tika samīļoti trusīši, žurciņas un jūras cūciņas.

Kā katru gadu, vismazāk iemīļoti bija ķirzaka un bruņurupucis. Tos vien uz īsu brīdi izcēla apskatei un pataustīšanai. Ciemošanās ievilkās uz daudzām stundām un bija sirsnības, smieklu un saules pielieta.

Ingrīda Biezaite
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com