Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


„Ūdeņraža trolejbuss“ projekts

„Rīgas satiksmei“ bijuši dārgi konsultanti

Laikraksts Latvietis Nr. 573, 2019. g. 26. dec.
Latvijas TV raidījums "De facto" -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Rīgas satiksme iztērējusi 322 000 eiro iepriekš nezināmai firmai, kas 2017. gadā sniegusi pārvadātājam konsultācijas ūdeņraža uzpildes stacijas būvniecības laikā, ziņo LTV raidījums de facto.

Projekta mērķis bija palaist Rīgā ar ūdeņradi darbinātus trolejbusus. Uzbūvēja uzpildes staciju, kas nedarbojas joprojām.

Konsultācijas būvniecības laikā sniedzis uzņēmums Eyris Baltic. Tas tika izvēlēts bez atklāta konkursa, iepriekš nav piedalījies valsts vai pašvaldību iepirkumu konkursos. Radījums secina, ka lauvas tiesu no tā apgrozījuma pirms diviem gadiem sastādīja tieši no Rīgas satiksmes saņemtā nauda. Informācija par to, ka šis uzņēmums jebkad būtu bijis saistīts ar ūdeņraža transportu vai citām eksperimentālām tehnoloģijām, publiski nav atrodama.

Uzņēmuma īpašnieks Andis Ratnieks ir pārdošanas direktors uzņēmumā, kas nodarbojas ar pārkraušanas tehnikas remontu, un ūdens motosporta entuziasts. Viņš intervijai nepiekrīt, bet apgalvo, ka uzņēmums uzraudzīja ūdeņraža uzpildes stacijas iekārtu uzstādīšanu un sagatavoja tehnisko dokumentāciju. Ratnieks skaidro, ka šis ir pirmais šāda veida lielais projekts, un apgalvo, ka pats nav to veicis, bet darbam esot piesaistījis jomas ekspertus, arī zinātniekus. „Tā ir viņu personas datu aizsardzība un savs know-how, un lietas, kurās es nevēlos dalīties,“ pauda Ratnieks.

Rīgas satiksme skaidro, ka „ūdeņraža tehnoloģiju projekti visā pasaulē uzskatāmi par inovāciju projektiem un komersantu skaits ar pieredzi šajā jomā ir ļoti ierobežots. Attiecīgajā brīdī Latvijā nebija komersanti, kuru veiktie darbi saistīti ar ūdeņraža tehnoloģiju tehniskās atbilstības izvērtēšanu, tehnisko uzraudzību utml. Potenciālie pretendenti tika apzināti tirgus izpētes veidā, aptaujājot komersantus, kas specializējušies gāzes projektu realizācijā un darbībā saistītā ar bīstamajām iekārtām. Pakalpojuma sniedzējs tika noteikts iepirkuma procedūras rezultātā.“

de facto vēsta, ka saistībā ar ūdeņraža uzpildes stacijas projektu ir arī citas dīvainības.

Rīgas satiksme šonedēļ paziņoja, ka ūdeņraža uzpildes stacija nodota ekspluatācijā. Taču LTV norāda – runa ir tikai par pašu būvi, nevis par galveno – iekārtām. de facto noskaidroja, ka no Nīderlandes piegādāta ūdeņraža ražošanas tehnika vienkārši sasala drīz pēc uzstādīšanas. Divus gadus ar problēmu nevarēja tikt galā.

Rīgas satiksmē apgalvo, ka tagad tehnika salabota un ka uzņēmums par remontu nav maksājis. Tas gan nenozīmē, ka stacija gatava darbam. Šovasar notika avārija ūdeņraža uzpildes stacijā Norvēģijā. Uzsprāga tā paša ražotāja uzpildes iekārtas, kas piegādātas Rīgai. Ražotājs apturēja visu staciju darbu un veic pārbaudes. Rīgā pārbaudes ir gaidāmas janvārī.

Latvijas TV raidījums „De facto“
Latvijas Televīzija



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com