Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


11. novembris un „Dvēseļu putenis“

Kauju ceļš pāri Daugavai

Laikraksts Latvietis Nr. 567, 2019. g. 19. nov.
Aina Gailīte -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Mūžīgais uguns Brāļu kapos Rīgā 11. novembrī. FOTO Aina Gailīte.

No kreisās: Prezidents Egils Levits Brāļa kapos Rīgā. FOTO Aina Gailīte.

Brāļu kapos Rīgā 11. novembrī. FOTO Aina Gailīte.

Brāļu kapos Rīgā 11. novembrī. Pirmā rindā no kreisās: Ārlietu ministrs Artis Pabriks, ministru prezidents Krišjānis Kariņš, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Valsts prezidents Egils Levits. FOTO Aina Gailīte.

Valsts prezidents Egils Levits Brāļu kapos Rīgā 11. novembrī. FOTO Aina Gailīte.

Brāļu kapos Rīgā 11. novembrī. FOTO Aina Gailīte.

Šogad 11. novembra svinības Rīgā bija plašas un citādākas, kā daudzus gadus bija pierasts. Bruņoto spēku simtgade atnāca ar pārsteidzošām izmaiņām.

Tradicionāli rīta dievkalpojums Domā, ziedu nolikšanas ceremonijas pie Brīvības pieminekļa un Brāļu kapos. Brāļu kapos vairākus gadus esmu uzmanīgs vērotājs, tāpēc uzskatu, ka tieši šeit ir īstā vieta un laiks, kur izrādīt cieņu Latvijas brīvības cīnītājiem.

Šogad laiks bija kā jau novembrī, pelēks, bet silts un bez lietus, brīžiem uzspīdēja saule un atklājās zila debess. Es parasti ierodos pāris stundu pirms ceremonijas, jo tad ir redzamas skolas bērnu aktivitātes. Šogad bija ļoti daudz pavisam mazu bērnu, krāsainās vestītēs un katrs nesa svecīti. No augšas skatoties, pa kapu lauka celiņiem kustējās daudz mazu krāsainu pulciņu. Kad svecītes noliktas, tad sākās ieplānotā fotografēšanās, kas diemžēl izskatījās kā galvenais moments. Bija arī vidusskolnieki, viena grupa atstāja ļoti nepatīkamu iespaidu, apmēram desmit metrus no Mūžīgās uguns sportiska meitene kā filmā ar kāju mērķēja puisim sejā. Pārsteidza tas, ka pārējie pat neapstājās, un lielā kaujiniece laikam jutās kā varonis. Šādas izdarības atļauties pie Mūžīgās uguns…

Daudz vainagu un ziedu pušķu, pārsvarā Latvijas karoga krāsās, kapelāna uzruna, godasardze ar nolaistiem karogiem pār kapulauku. Uzspīdēja saule. un viss kļuva kā zeltīts.

Vakarā 11. novembra krastmalā pie Rīgas pils mūra tika liktas svecītes, pirms pāris gadiem daudzi centās savas uzlikt augstāk par citiem. Tagad jauns variants – nāk ar veseliem sveču iepakojumiem un zālienā veido rakstus un uzrakstus, lai ar mobilajiem telefoniem iemūžinātos. Es uz to nespēju skatīties.

Nāca lāpu gājiens, un armijas vīri pēc parādes krastmalā izgāja Bermontiādes kauju ceļu pāri Daugavai un pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas viss noslēdzās ar svētku koncertu.

Šī gada Lāčplēša diena gāja roku rokā ar jauno latviešu filmu Dvēseļu putenis; režisors Dzintars Dreibergs un mūzikas autore Lolita Ritmane.

Aina Gailīte
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com