Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Apsveikums Valsts svētkos

Latvijas vēstniece Austrālijā Dace Treijas-Masī

Laikraksts Latvietis Nr. 567, 2019. g. 19. nov.
Dace Treija-Masī -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
LVLielais

Tā zeme ir mūsu, tās pilsētas mūsu,
Un mūsu šī Baltajā jūra mūždien.
Mūsu tēvi te cieta, mūsu asins te lieta,
Viss pie šīs zemes simtu saitēm mūs sien.
/Vilis Plūdonis/

Latvijas vēstniecības vārdā vēlos jūs visus sirsnīgi sveikt mūsu mīļās tēvu zemes – Latvijas – 101. gadadienā!

Šis 2019. gads Latvijai ir bijis notikumiem bagāts. Vasaras sākumā Saeima ievēlēja bijušo diplomātu un ilggadējo Eiropas Tiesas tiesnesi Egilu Levita kungu Valsts prezidenta amatā. Savukārt gada sākumā pēc dažbrīd smagām sarunām tika izveidota jauna, labēji centriska valdība. To vada bijušais Eiropas Parlamenta deputāts Arturs Krišjānis Kariņš. Arī šīs valdības ārpolitikas kurss ir stingrs un nelokāms – Latvijas dziļāka integrācija Eiroatlantiskajā drošības telpā. Tā ir mūsu neatgriezeniska prioritāte un tiek pilnībā īstenota.

Esmu pārliecināta, ka mēs visi vēlamies redzēt Latviju kā plaukstošu un iekļaujošu Ziemeļeiropas valsti, kas rūpējas par visiem mūsu cilvēkiem gan tuvumā, gan tālumā. Tas prasa mūsu visu kopīgu un katra individuālu darbu, iesaisti un arī sapratni.

Latvijā šobrīd tiek īstenotas gan novadu, gan izglītības un veselības nozaru reformas. Tāpat valdības prioritāte ir finanšu sektora sakārtošana. Nav noslēpums, ka reformas nereti prasa sāpīgus lēmumus. Ņemot vērā nepieciešamību rast papildu valsts budžeta līdzekļus mediķu atalgojumam, Ārlietu ministrija valdības prioritāšu vārdā piekrita atlikt vēstniecības atvēršanu Austrālijā. Jautājums ilgstoši ir Ārlietu ministrijas darba kārtībā un tiks virzīts atkārtoti nākamo gadu budžeta plānošanas procesā.

Nākošgad apritēs 30 gadi kopš Latvijas Neatkarības deklarācijas pieņemšanas. Šodien Latvija ir moderna, zaļa un dinamiska Ziemeļeiropas valsts, kurai ir pamats lepoties ar saviem cilvēkiem un sasniegto. Latvijas ekonomika aug, tā joprojām ir viena no straujāk augošajām ekonomikām Eiropas Savienībā.

Mūsu valsts ir pazīstama kā mazo jaunuzņēmumu jeb Start-ups stiprinātāja un atbalstītāja. Mēs esam lielākā informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) eksportētājvalsts starp Baltijas valstīm. Latvijas zinātnieki, fiziķi un vadošie informācijas tehnoloģiju eksperti ir kļuvuši pasaulē pazīstami ar saviem izgudrojumiem – Air Dog droniem, Tildes mašīntulkiem, MikroTik bezvadu ierīcēm, Printful drukas izstrādājumiem.

Šajā svētku laikā vēlos īpaši izcelt Austrālijas latviešu sabiedrības iesaisti un devumu Latvijas valsts veidošanā. Jūsu viedais padoms un stingrais atbalsts bija svarīgs kā drūmajos okupācijas gados, tā uzreiz pēc neatkarības atgūšanas un arī tagad.

Visus šos gadus jūs pilni degsmes esat darbojušies, lai uzturētu dzīvu Latvijas kultūru, tradīcijas un latviešu valodu, kā arī veidotu un stiprinātu sadarbību starp Latviju un Austrāliju. Tiekoties ar Austrālijas amatpersonām, esmu dzirdējusi tikai slavinošus vārdus par jūsu ieguldījumu Austrālijas attīstībā un saikņu stiprināšanā starp abām valstīm.

Vēlos no sirds pateikties par lielisko sadarbību mūsu godātajiem Latvijas goda konsuliem Adelaidē, Brisbanē, Melburnā, Pertā un Sidnejā. Jūsu atbalsts ir bijis neatsverams, tai skaitā veicot visdažādākās konsulārās funkcijas un pieņemot simtiem Latvijas pilsonības pieteikumu. Pateicos arī par pasta balsošanas organizēšanu šī gada Eiropas Parlamenta vēlēšanās, kurās nobalsoja ap 80 velētāju no Austrālijas, un Latvijas Mobilās pasu darbstacijas uzņemšanu, kas pavisam drīz viesosies pie jums.

Tāpat vēlos pateikties visām un ik katrai latviešu organizācijai un biedrībai Austrālijā – Latviešu apvienībai Austrālijā un Jaunzēlandē (LAAJ), Jaunatnes apvienībai (LJAA), latviešu centriem, draudzēm, laikrakstiem, skolām, tautas deju grupām un koriem, Daugavas Vanagiem un Vanadzēm. Varētu skaitīt vēl un vēl, bet tāpat nevarētu uzskaitīt visus tos aktīvos tautiešus, kuri nenogurstoši rūpējas par latvietības uzturēšanu tālajā Austrālijā. Kā izcilu tradīciju vēlos pieminēt Austrālijas Latviešu Kultūras dienas, kas pērnā gada izskaņā noritēja Adelaidē. Paldies arī Kanberas latviešiem par ikgadēju Latvijas pārstāvību starptautiskajā National Multicultural Festival.

Šajā īpašajā laikā novēlu mums visiem priecāties un svinēt svētkus! Novēlu turpināt veidot Latviju kā modernu un plaukstošu valsti, kur katrs cilvēks var justies laimīgs un piepildīts! Jo nav tādu mēs un jūs – mēs esam un mums jābūt visiem kopā – vienotiem Latvijai. Sirsnīgi sveicu Valsts svētkos! Dievs svētī Latviju!

Patiesā cieņā,

Dace Treija-Masī
Latvijas Republikas vēstniece Austrālijā



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com