Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


„Burulis“ – „...vien Pārvērtība vienmēr tā pati...“

Sarīkojumu caurvija smalks un atbilstošs mūzikas skanējums

Laikraksts Latvietis Nr. 565, 2019. g. 7. nov.
Anita Jansone-Zirnīte -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Ieskats Kultūras centra zālē. FOTO Anita Jansone-Zirnīte.

Dzied Ieva Parša. Ekrānā dzejnieka Pētera Zirnīša portrets. FOTO Anita Jansone-Zirnīte.

Sarīkojuma vēstītāji: Māra Vīksna, Kristīne Zaļuma, Ieva Parša, Aldis Liepiņš, Anita Jansone-Zirnīte. FOTO no Anitas Jansones-Zirnītes personīgā arhīva.

Dalībnieki pēc sarīkojuma; centrā – Anita Jansone-Zirnīte FOTO no Anitas Jansones-Zirnītes personīgā arhīva.

Šoruden Burtnieku tradicionālajam literatūras sarīkojumam, kas kā vienmēr veltīts dzejnieka Pētera Zirnīša piemiņai, nosaukumā likts 17. gs. angļu dzejnieka Šellija dzejoļa citāts. Sarīkojuma tapšanas gaitā tiešām notika nemitīgas pārvērtības, vēlreiz pierādot vārda lielo spēku... Vairākkārt piekrita un atkrita paredzamie vēstītāji, lai galu galā nonāktu pie tā lieliskā, perfekti sabalansētā vakara priekšnesuma, kas tik emocionāli un izzinoši bagātināja tuvos un tālos klausītājus.

Māra Vīksna – LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta Latviešu folkloras krātuves pētniece un fondu glabātāja bija īpaši šim vakaram sagatavojusi pētījumu tieši par Burtnieku folkloru. Burtniecieši uzzināja daudz jauna par it kā zināmajām lietām, ieraudzīja savu priekšgājēju vārdus vēsturisko dokumentu pārskatos. Māra Vīksna šobrīd ir galvenā dainu tēva Krišjāņa Barona mantojuma glabātāja, savā ziņā viņa darba turpinātāja. Ir tik ierosinoši vēlreiz pārdomāt tautas gara mantu uzkrājumu un tā vietu katra šodienas cilvēka personiskajā dzīvē. Gan par nemainīgo, gan mainīgo, kas mūs veidojis.

Kristīne Zaļuma – Latvijas Nacionālās bibliotēkas Letonikas un Baltijas centra pētniece, Vidzemes muižu bibliotēku pārzinātāja un aprakstītāja. Patlaban LNB skatāmās simtgades izstādes viena no veidotājām un jaunās grāmatas Neredzamā bibliotēka autore. Viņas stāsts par Burtnieku muižai tuvu esošo Lizdēnu muižu un tās īpašnieka baronu Haraldu fon Laudonu (1876 – 1959) bija īsts atklājums mums visiem. Barons bijis savam laikam unikāla personība pasaules mērogā. Apsēstība ar dabas izpēti – tauriņu, putnu, herbāriju, medību trofeju kolekcionēšana un aprakstīšana bijusi viņa dzīvošanas laika galvenā vērtība. Daļa no barona milzīgā vākuma (ap 4 tūkstoši izbāztu putnu, 14 tūkstoši tauriņu u.c.) saglabājusies līdz mūsu dienām, atrodas LU Zooloģijas muzejā, Latvijas Dabas muzejā, arī ASV un Eiropas kolekcijās. No plašās Laudona bibliotēkas saglabājušies vien daži eksemplāri, kas tagad atrodas LNB zelta fondā. Stāsts par Lizdēnu muižas barona bibliotēku uzlūkojams daudzveidīgākā skatījumā kā vien atsevišķas muižas īpašnieka grāmatu vākums. Tas ir arī ieskats neviennozīmīgajās vācbaltu un latviešu attiecībās. Reti saglabājušās tādas liecības kā barona fon Laudona sarakste ar muižas mežsargu Aleksandru Biržu. Aizgājušā laika izgaismojumi mums palīdz tuvināties savas vēstures izpratnei.

Sarīkojumu caurvija smalks un atbilstīgs mūzikas skanējums. Ievas Paršas mecosoprāns pianista Alda Liepiņa pavadīts jūtīgi iekļāvās vakara atmosfērā. Skanēja latviešu komponistu klasiskās solodziesmas, Pētera Plakida mūzika un arī pašas solistes komponētā dziesma ar Aspazijas vārdiem.

Šo īso ieskatu nobeigšu ar pašu sarīkojuma iesākumu, kas ietonēja vakara norises gaisotni. Raimonds Indrāns savā interpretācijā lasīja Pētera Zirnīša dzejoli Burtnieks. Patlaban Latvijas ainavas izjūta ir tik atbilstīga dzejnieka vārdos tvertajam:

Pār kādiem tāliem tīrumiem
pie manis tava gaisma brien
caur rudenīgām lapotnēm
ar staru mani iezīmē

un tad es tālāk eju pats
man jāgriež lielais Laika Rats
uz Saulgriežiem uz Saulgriežiem
uz atnākošiem mūsējiem

bet stars man pāri tālāk iet
es atskatos – jau saule riet
aiz viņā krasta ozoliem
pār tāliem brūniem tīrumiem

ar tavu gaismu iezīmēts
es šajā laukā esmu sēts
un izkaisīts un atraisīts
kā dzīvība,
kam jāuzdīgst.

Anita Jansone-Zirnīte
Īpaši laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com