Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Jaunieši piedalās pasākumos pasaulē

Referātu pēcpusdiena Melburnā

Laikraksts Latvietis Nr. 564, 2019. g. 31. okt.
Ilze Ābele -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sarīkojuma referenti Daina Jefimova, Markus Rolavs, Emilija Cīrule, Matīss Daliņš. FOTO Ilze Ābele.

DV

Daugavas Vanagi

Ir vienmēr prieks dzirdēt, ko Latviešu jaunieši ir piedzīvojuši un panākuši it sevišķi mūsu vietējie jaunieši, jo tie ir vairāk pazīstami un sastopami. Ir vienmēr tāds lepnums par viņiem.

Kā vienmēr, Daugavas Vanagu Melburnas nodaļa ir atbalstījusi jauniešus no Melburnas, palīdzot piedalīties Sveika, Latvija! braucienā. 2019. g. tika atbalstīti 3 jaunieši: Emilija Cīrule, Matīss Daliņš un Markus Rolavs; visi vidusskolnieki starp 13 un 15 gada vecumā.

Visi dalībnieki apsolīja sniegt stāstu par saviem piedzīvojumiem Sveika, Latvija! 2019.g. braucienā, kā revanšējumu DVMN atbalstam. Tā kā atbalstus var sniegt tikai, ja naudiņa ir kasē, lai to varētu darīt, daudz cilvēkiem ir krietni jāpiestrādā, lai savāktu atbalstu. Piemēram, vanadzēm ir jānotur 3 pusdienas, lai atbalstītu vienu jaunieti. Ja ir 3 jaunieši, tad 9 pusdienas jānotur 9 mēnešos.

Sarīkojums DV mītnē notika svētdien, 15. septembrī. Žēl, ka tik mazs skaits apmeklētāju atbalstīja šos jauniešus, jo tiešām bija interesanti dzirdēt par viņu piedzīvojumiem un iespaidiem. Viņu vecāki noteikti bija manījuši starpību viņu bērnos ar latviešu valodas spējām un ar latvietības saistību – ka viņi pieder šai zemei, viņi var ar daudz latviešiem sarunāties un iesaistīties nodarbībās; viņi var teikt Šī ir mūsu vectēvu un vecmāmiņas zeme – piederība. Tāpēc DV atbalsta jauniešus latviešu gara audzināšanā. Mūsu bērni ir mūsu nākotne. Ir vērts ieguldīt laiku un naudu šim mērķim.

Sveika, Latvija! 2019. gada brauciens ilga no 7. – 20. jūnijam. Pavadone Melburnas jauniešiem bija Kristīne Daliņa. Visi izlidoja 4. jūnijā un pēc apmēram 34 stundu lidojuma ieradās Rīgā, divas dienas pirms Sveika, Latvija! brauciens sākās. Visi izbaudīja garšīgos ēdienus, Vecrīgu un kuģīša braucienu pa Daugavu. Viņi satika savu gidu Anitu Ozolu un pārējos jauniešus no Austrālijas. Pavisam kopā bija 6 meitenes un 2 zēni no Sidnejas, Melburnas, Adelaides un Pertas. Bija 2 pavadoņi no Austrālijas un 2 – no ASV Amerikas jauniešiem.

Turpinot, rakstīšu piezīmju veidā, jo ir ļoti daudz ko pieminēt.

Tika apmeklēti daudzi muzeji, Brāļu kapi, kas deva tādu skumju garastāvokli jauniešiem, redzot, cik daudz karavīru ir krituši un cik jauni tie bija. Tur viņi klusumā nolika ziedu veltes karavīriem.

Turaidas pils tornis apņēma visu Gaujas ieleju. Sastapa smilšu mākslinieku, kurš uzgleznoja viņu sejas. Iepazinās ar Turaides Rozes leģendu un kapa vietu. Bija ļoti iespaidoti, redzot bobsleja trasi. Apmeklēja Cēsu pili un ar lukturiem rokās izpētīja torņa jumta struktūru. Uzkāpa Daumantiņa kalnā. Valmierā satika pilsētas galvu un lēni brauca pa Gauju ar ūdens tramvaju. Valkā arī satika pilsētas galvu un skolniekus un iemācījās daudz par zirgu kopšanu. Smiltenē apmeklēja čiekuru kalti, kur savāca sēklas jauniem mežiem un pārdod čiekuru apstrādes. Piedzīvoja pašbraucēju vilcienu sešiem cilvēkiem. No Gulbenes ar vilcienu devās uz Dunduriem. No turienes tieši devās šķēršļu gājienā, un vēlāk bija nodarbības. Tālāk brauca ar vilciena uz Auleju. Redzēja skaistu, jaunu koncertzāli. Apmeklēja Aglonas baznīcu, kurai ir ļoti gara vēsture un redzējām svētā ūdens akas. Tad projām uz maizes muzeju, kur tika ēstas vakariņas un piedalījās tautas dejās. No Aulejas uz Ķegumu un Likteņdārzu. Gids parādīja akmeni, ko pēdējā Sveika, Latvija! grupa bija nolikusi. Skrīveros tika izbaudīta Gotiņu fabrika. No Ķeguma devās uz Dobeli un uz Rundāles pili. Apmeklēja Annas Brigaderes muzeju, kur dzirdēja daudz par viņas dzīvi un izstaigāja viņas memoriālo māju-muzeju. Apmeklēja Tērvetes Dabas parku, kur bija ļoti iespaidoti, redzot koka skulptūras, it sevišķi rūķīšus. Uzkāpa ugunsgrēku novērošanas tornī, un no tā varēja tālu redzēt. Skaistajā Dobelē aplūkoja pilsdrupas, un bija ļoti skumji par kara postījumiem, kuri apkārtnē daudz sagrāvuši. Pārnakšņoja skaistā viesnīcā. Puiši žēlojās, ka viņiem vecās, karstās istabas un meitenēm – jaunās, foršās. Nākamā dienā devās uz Jaunpili, kur satikās ar vidusskolniekiem. Piedalījās ar priekšnesumiem, dziedāja, dejoja un sportoja. Apmeklēja māju būvniecības produktu fabrikas izstādi. Tad uz pienotavu, kur rādīja kā ražo produktus. Siers bija ļoti garšīgs. Liepājā piedzīvoja kara simulāciju; basketbolu un jūrmalu. Nākamā dienā izstaigāja Liepājas tirgu. Tad uz Kuldīgu, uz Ventas rumbu un Kuldīgas muzeju. Tur viņiem mācīja taisīt sklandraušus. Tur arī bija dziedāšana un bija jābūt tautas tērpos. Pēc šīs dienas bija brīvais laiks. Nākamā dienā apmeklēja Barikāžu muzeju, kur arī iesaistīja okupētās Latvijas vēsturi un par Latvijas uzvaru pār padomju savienību bez karaspēka. Markusam tā bija visinteresantākā vieta. Tad sekoja 3 stundu garā teātra izrāde Skroderdienas Silmačos. Visinteresantākais brīdis bija, kad uzsprāga krāsns. Pēc izrādes visi devās mājās ar tramvaju.

Nākamajā dienā apmeklēja Nacionālo bibliotēku – ļoti moderna, daudz grāmatu, izstādes un Dainu skapis. Vēlāk dienā tikās ar Latvijas Valsts prezidentu Raimondu Vējoni.

Sveika, Latvija! piedzīvojums bija beidzies. Brīvos brīžos pavadīja kopā ar draugiem, ģimeni, spēlējot basketbolu, nosvinot Jāņus. Visi jaunieši nosprieda, ka ceļojums bija vērtīgs un ja brauktu atkal, tad neietu tik daudzos muzejos, runātu vairāk latviski, un ēdiens bija garšīgs – it sevišķi karbonāde, kotletes un pīrāgi.

Kā apstiprinājumu jauniešu stāstiem, skatījām daudz fotogrāfiju.

DVMN priekšsēdis Jānis Kārkliņš sirsnīgi pateicās jauniešiem par interesanto stāstījumu, un katram tika pasniegti ziedi.

Sekoja Dainas Jefīmovas stāsts par viņas dalību 2x2 seminārā Kanādā, latviešu kopienas īpašumā Saulaine netālu no Toronto. Mēs esam jau lasījuši par 2x2 nometni, bet tas man likās ka bija no organizatora viedokļa. Man radās daudz jautājumu pēc raksta lasīšanas. Dainas stāsts bija no dalībnieces viedokļa, kas man likās ļoti personīgs un deva atbildes maniem jautājumiem. Daudz bildes kuplināja Dainas stāstījumu un papildināja mūsu izpratni.

Daina arī izmantoja iespēju apmeklēt Kanādas XV Dziesmu un Deju svētkus no 4. – 7. jūlijam Toronto. Daina stāstīja savus iespaidus arī par to. Visi klātesošie cītīgi klausījās Dainas interesanto stāstu. Ceru, ka tas mudinās citus jauniešus iesaistīties 2x2 seminārā, kā arī Latviešu Dziesmu un Deju svētkos citās pasaules malās. Gaidiet lasīt Dainas referātu laikrakstā!

Pasniedzām Dainai ziedus ar vislielāko pateicību. Sekoja vieglas pusdienas. Paldies vanadzēm! Pateicamies jauniešiem, visiem ģimenes locekļiem un atbalstītājiem par jūsu klātbūtni.

Ilze Ābele,
DVMN sarīkojumu daļas vadītāja
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com