Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Latvija piedalās Digitālajā samitā

Apspriež mākslīgā intelekta izmantošanas iespējas

Laikraksts Latvietis Nr. 558, 2019. g. 18. sept.
LR Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Tallinā, 2019. gada 16. septembrī – Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP!) un Latvijas delegācija Tallinā piedalījās Digitālajā samitā, kur ministri un eksperti no vairāk nekā 20 valstīm tikās, lai apspriestu mākslīgā intelekta izmantošanas iespējas. Tāpat ministram Igaunijā bija paredzētas tikšanās, lai pārrunātu arī citas starpvalstu aktualitātes.

Tallinā ministrs tikās ar Igaunijas Ekonomikas un komunikāciju ministrijas valsts sekretāra vietnieku IT un TELECOM jautājumos Sīmu Sikkutu. Amatpersonas runāja par sadarbības stiprināšanu Eiropas Savienības politikas un budžeta plānošanas procesos, kā arī pārrunāja Baltijas valstu kopīgu redzējumu jautājumos, kuri skar digitālo transformāciju Eiropas Savienības līmenī.​Tāpat J. Pūce ar S. Sikkutu apsprieda Igaunijas pieredzi e-vēlēšanu organizēšanā. Igaunijas kolēģiem īpaši interesanta ir Latvijas pārliecinošā izaugsme mākslīgā intelekta veiksmīgā izmantošanā.

Tāpat ministram J. Pūcem Tallinā plānota tikšanās ar Latvijas vēstnieku Igaunijā Raimondu Jansonu, lai pārrunātu starpvalstu aktualitātes. Savukārt tikšanās laikā ar Igaunijas Publiskās administrācijas ministru Jāku Ābu, tika runāts par Igaunijas pieredzi īstenojot administratīvi teritoriālo reformu. Ministrs J. Pūce Igaunijas kolēģiem arī nodeva ielūgumu uz Latvijas – Igaunijas starpvaldību komisijas sēdi, kas notiks 6. novembrī Rīgā.

J. Pūce: „Latvijai un Igaunijai ir abpusēja interese par mūsu valstu pieredzi dažādu reformu un projektu īstenošanā un abu valstu unikālā pieredze mums būtu jāizmanto. Mākslīgā intelekta izmantošana gūst arvien būtiskāku un stratēģiskāku nozīmi ekonomikas attīstībā. Tieši Latvijas veiksmīgi īstenotie projekti mazo valodu mašīntulkošanas jomā ir vērtīgas zināšanas un pieredze, kas var kalpot par labu piemēru darbam ar mākslīgā intelekta tehnoloģijām. Latvija šajā samitā piedalās ar iniciatīvu paužot gatavību uzņemties vadošo lomu mazo valodu mašīntulkošanas pilnveidē.“

Viens no mākslīgā intelekta pielietojumiem ir arī dabīgo valodu apstrāde. Mākslīgā intelekta tehnoloģiju pielietojumi iemāca datorus saprast un runāt cilvēku dabīgās valodās. Taču aktuāls jautājums tehnoloģiju laikmetā ir saistīts ar to, ka mēs nevaram paļauties, ka lielās starptautiskās tehnoloģiju korporācijas parūpēsies ne tikai par pasaules populārāko, bet arī mazo valodu efektīvas apstrādes risinājumiem. Tāpēc, lai nenokļūtu nevienlīdzīgā situācijā ar lielo valodu lietotājiem, mazo valodu lietotājiem par savu valodu apstrādes risinājumiem ir jāparūpējas pašiem. Samita dalībniekiem interesanta ir Latvijas pieredze un risinājumi mašīntulkošanas attīstīšanā un pielietošanā.

Latvija var lepoties ar Tildi kā vispāratzītu reģiona līderi mazo valodu mašīntulkošanas jomā, nodrošinot mašīntulkošanas risinājumus jau vairāku valstu prezidentūrām Eiropas Savienības Padomē risinājumus ne tikai latviešu valodas, bet arī citu valodu mašīntulkošanai.

Mašīntulkošanas un mākslīgā intelekta tehnoloģijas jau tiek veiksmīgi izmantotas arī Latvijas valsts pārvaldē. Kultūras informācijas sistēmu centra attīstītā mašīntulkošanas platforma HUGO.lv ir populāra vietne un pašlaik tiek papildināta ar virtuālo asistentu (čatbotu) izveidei nepieciešamām komponentēm. Virtuālo asistentu izmantošana valsts pārvaldē jau ir izmēģināta, piemēram, Uzņēmumu reģistram sekmīgi darbinot virtuālo asistentu Una.

Samitā Latvijas delegācija diskutē un dalās pieredzē arī par pārrobežu pakalpojumiem, 5G tehnoloģiju attīstību un vienoto Digitālo tirgu. Tallinas Digitālajā samitā piedalās vairāk nekā 200 eksperti no vairāk nekā 23 valstīm.

Latviju šajā samitā pārstāv arī Valsts prezidenta ārštata padomnieks viedo tehnoloģiju jautājumos Rolands Lappuķe, ministra padomnieks digitālās dienaskārtības jautājumos Rolands Strazdiņš un ministrijas Elektroniskās pārvaldes departamenta, Informācijas sistēmu arhitektūras nodaļas vadītājs, informācijas sistēmu galvenais arhitekts Lauris Linabergs. Tallinas Digitālajā samitā piedalās vairāk nekā 200 eksperti no vairāk nekā 23 valstīm.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija
Sabiedrisko attiecību nodaļa



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com