Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


„Baltijas ceļa“ 30. gadadiena Oslo

Atzīmē vienotā Baltijas valstu pasākumā

Laikraksts Latvietis Nr. 555, 2019. g. 31. aug.
Latvijas vēstniecība Norvēģijā -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
Karogi

2019. gada 23. augustā Oslo trīs Baltijas valstis ar kopīgu pasākumu programmu atzīmēja Baltijas ceļa 30. gadadienu. Pasākumu programma tika atklāta ar Latvijas, Lietuvas un Igaunijas vēstniecību un kopienu atceras pasākumu Eidsvola laukumā Oslo pilsētas centrā.

Pasākumā ievadvārdus teica Norvēģijas parlamenta prezidente Tūne Troena (Tone Trøen), kura apsveica ar Baltijas ceļa 30. gadadienu un atzīmēja, ka Norvēģija bijusi viena no pirmajām, kas atbalstījusi Baltijas valstu neatkarības atgūšanas centienus, atzīmējot demokrātijas un brīvības nozīmi arī mūsdienu pasaulē. Klātesošos uzrunāja arī Lietuvas vēstnieks Jons Paslausks (Jonas Paslauskas), Igaunijas vēstniece Janne Jēsāre-Rūsalu (Janne Jõesaar-Ruusalu) un Latvijas vēstniece Norvēģijā Judīte Dobele, kura savā runā atzīmēja 23. augusta vēsturisko nozīmi Latvijas valstij un tautai cīņā par brīvību. „Pirms 30 gadiem kopā ar Igaunijas un Lietuvas iedzīvotājiem mēs meklējām ceļu uz brīvību, uz Eiropu, kurai piederam, un šo ceļu mēs nodēvējām par Baltijas ceļu,“ akcentēja Judīte Dobele. Vēstniece arī pateicās Norvēģijas parlamentam par atbalstu pirms 30 gadiem, kā arī to, ko Norvēģija mums sniedz šobrīd.

Eidsvola laukumā sanākušie tika priecēti ar kopīgu latviešu deju kolektīvu Ziemeļmeita un Ozoliņš, kā arī igauņu deju kolektīva Vikings priekšnesumu. Īpašu saviļņojumu radīja latviešu kora Laipa, lietuviešu kora Mario un klātesošo kopīgi trīs valodās izpildītā Borisa Rezņika un Valda Pavlovska dziesma Atmostas Baltija.

No Eidsvola laukumā arī tika dots starts simboliskam skrējienam, kurā Baltijas valstu pārstāvji ar karodziņiem rokās devās maršrutā līdz Lietuvas, Igaunijas un Latvijas vēstniecībām. Piemiņas pasākumu Eidsvola laukumā apmeklēja Norvēģijas parlamenta pārstāvji, amatpersonas, diplomāti, diasporas pārstāvji un citi interesenti.

Programmas noslēgumā Baltijas valstu kopienas pulcējās uz kopīgajiem Norvēģijas–Latvijas, Norvēģijas–Igaunijas un Norvēģijas–Lietuvas kultūras biedrību organizētajiem Baltiešu vasaras svētkiem Foreningen Norden telpās Oslo, kas šogad tika svinēti Baltijas ceļa atmiņu gaisotnē.

Latvijas vēstniecība Norvēģijā



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com