Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Trimdas latviešu devums Latvijai

Latvijas Universitātes fonds

Laikraksts Latvietis Nr. 552, 2019. g. 4. aug.
Brigita Zutere -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
LU100

LU_fonds_1

Džineta Dimante. FOTO Latvijas Universitāte.

LU_fonds_2

Imants Ronis.

Latvijas Universitātes (LU) Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes (BVEF) asoc. profesore Džineta Dimante savulaik saņēmusi Austrālijas latvieša Imanta Roņa stipendiju, kas viņai palīdzēja uzrakstīt promocijas darbu par trimdas latviešu ieguldījumu Latvijas tautsaimniecībā. Dž. Dimante atzīst, ka atbildību un pienākumu dot atpakaļ savai almai mater sniedz apziņa, ka pati studiju laikā saņēmusi atbalstu. Tas ir mudinājums palīdzēt arī citiem.

Sadarbībā ar Latvijas Universitātes fondu sidnejietis Imants Jēkabs Ronis (1927-2014) savulaik sniedza ievērojamu atbalstu, trīs gadus ziedojot stipendijai, kas palīdzēja LU studentei Dž. Dimantei 2003.-2006. gadā uzrakstīt savu promocijas darbu.

Mecenāts Otrā pasaules kara radīto seku dēļ devies trimdā. Sākotnēji Vācijas bēgļu nometnē strādājis par skolotāju, bet tālāk devies uz Austrāliju, kur aktīvi darbojies Sidnejas latviešu sabiedrībā. Tieši izteiktā interese par vēsturi un patriotiskais gars mudināja mecenātu I. Roni atbalstīt LU studenti apjomīgā pētījuma veikšanai, kas lielā mērā atspoguļo diasporas latviešu centienus atbalstīt savu Tēvzemi.

Dž. Dimante uzsver, ka iegūtā stipendija jebkuram stipendiātam uzliek milzu atbildību pret mecenātu. Pētniece arī atzīst, ka atbalsts palīdzējis izvēlēties promocijas darba tēmu, pētot trimdas latviešus. Pētījumā secināts, ka vērtīgākais trimdas latviešu ieguldījums bija nemateriālais, jo vietējiem latviešiem radās iespēja iegūt zināšanas, pieredzi tirgus ekonomikas funkcionēšanā, kontaktus ar trimdas latviešu mītnes zemēm, kas bieži pavēra iespējas jauniem tirgiem.

Stipendiāte atminas saņemto atbalstu kā nozīmīgu atspēriena punktu: „Kad pētnieks vai students saņem stipendiju, tas ir gan pagodinājums, gan arī milzīga atbildība, kas pamudina strādāt cītīgāk, pētīt, izdarīt līdz galam.“ Tas arī ir viens no iemesliem, kādēļ Dž. Dimante ziedo LU – tā ir pienākuma sajūta par līdz šim saņemto atbalstu, kā arī vēlme palīdzēt citiem.

Par Latvijas Universitātes fondu

Jau kopš 2004. gada Latvijas Universitātes fonds nodrošina iespēju mecenātiem un sadarbības partneriem atbalstīt gan LU, gan citas vadošās Latvijas augstskolas, tā investējot Latvijas nākotnē. LU fonda prioritātes ir atbalstīt izcilākos studentus un pētniekus, veicināt modernas mācību vides izveidi, kā arī universitātes ēku būvi un rekonstrukciju.

Brigita Zutere,
Latvijas Universitātes fonds



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com