Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Māra Branča aicinājums

Palīdzēt atrast ziņas

Laikraksts Latvietis Nr. 550, 2019. g. 17. jūlijā
Māris Brancis -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Augusts Dargevics. ĀAMM 2730.

Šo aicinājumu ierosināja Kanādas latviešu avīzes Latvija Amerikā 22. jūnija numurā publicētais bēru sludinājums. Tas ziņoja, ka 12. jūnijā Toronto miris Aldis Jānis Dargevics.

Šis uzvārds uzreiz lika atcerēties Dr. Augusta Dargevica vārdu, kurš bija vienmēr veco jelgavnieku mutēs un atmiņās, un nekad neizgaisa, kamēr vien atmiņu glabātāji staigāja zem šīs saules. Mana tante allaž atcerējās Dargevicu kā lielisku ārstu, bet vēl jo vairāk kā ļoti sekmīgu Jelgavas profesionālā teātra direktoru.

Vedot tanti uz Annas baznīcu Jelgavā pa Pulkveža Oskara Kalpaka ielu gar veco slimnīcas namu, atstatus pie tā atradās mazāka ēka. „Te dzīvoja dakteris Dargevics un teātra prīma Ērika Prindule,“ allaž stāstīja ērģelniece Maija Apine. „Iedama uz skolu, vienmēr paskatījos, vai es viņu kaut kur neieredzēšu“.

Tas, ka Jelgavas teātris izveidojās par vienu no labākajiem Latvijas teātriem 20.gs. 20.-30. gados, bija prasmīgā teātra direktora Dr. Augusta Dargevica nopelns.

Ilgi skatos bēru vēstījumā un gribas ticēt, ka aizgājējam jābūt tā paša teātra direktora Dargevica dēlam, ja jau dzimis Jelgavā. Vai nu viņam mājās neglabājās kaut kas no senās Zemgales metropoles un tās kultūras dzīves? Vai pēcnācēji glabās senās fotogrāfijas, vēstules un citas arhivārijas par bijušo teātri?

Bet man gribas rakstīt par Jelgavas teātra dekoratoru Arvīdu Spertālu un viņa dzīvesbiedri Margu Spertāli. Katra druska no pagātnes man palīdzētu rekonstruēt bijušos laikus un dzīvi teātrī.

Un Dr.A. Dargevics un Ē. Prindule nav vienīgie. Kaut kur citur mita Elvīra Līcīte. Amerikā beidzās režisora Jēkaba Zaķa mūžs. Viņš sarakstījās ar Arvīdu Spertālu. Kur palikušas šīs vēstules?

Saprotu, ka laiks aiznes nebūtībā daudz ko, bet tajā pat laikā cilvēki cenšas savu un dzimtas pagātni saglabāt. Vai nu viss būs pazudis bijušo laiku mēslainē? Būtu priecīgs, ja atsauktos cilvēki, kuri glabā kaut ko no bijušo dienu Jelgavas.

Sirdi iesildīja reiz Rasmas Birz­gales-Vītolas vēstulē teiktais, ka viņas vecāki – tēvs aktieris un mākslinieks Reinis Birzgalis un viņa kundze braukuši uz Jelgavu skatīties vai ik katru izrādi.

Rakstiet man: Pulkveža O. Kalpaka ielā 29, Jelgavā, LV 3001, vai e pastā: maris.brancis@inbox.lv.

Cerībā,

Māris Brancis



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com