Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Jāņu svinēšana „Dzintaros“

Rīkoja Adelaides Latviešu skola

Laikraksts Latvietis Nr. 549, 2019. g. 12. jūlijā
Reinis Dancis -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Jāņa māte Daila Mohr un Jāņa tēvs Reinis Dancis. FOTO Pēteris Strazds.

Jāņatēvs Reinis Dancis aizdedzina pūdeli. FOTO Eriks Reuhls.

Līgotāji. FOTO Pēteris Strazds.

Gatavo vakariņas. FOTO Pēteris Strazds.

AdelaidesSkola

Dzintari

Sestdien, 2019. gada 22. jūnijā, Adelaides Latviešu skolas saime rīkoja Jāņu svinības Dzintaros.

Ap plkst.14.00iem jāņabērni sāka pulcēties Dzintaru zālājā un pina ziedu vainagus, gatavodamies uz tikšanos ar 2019. gada Jāņa māti – Daila Mohr un Jāņa tēvu – Reini Danci.

Plkst.15.45 visi Jāņu vakara dalībnieki pulcējas grupas fotogrāfijai uz Karakalingas skata fona. Pēc tam visi devās uz Jāņu vārtiem, kur Jāņamāte un Jāņatēvs sagaidīja visus līgotājus ar nelielu pārbaudījumu – jāņabērniem bija jāatmin sešas mīklas. Kad visas mīklas bija atminētas, Jāņamāte ar Jāņatēvu atvēra vārtus, pa kuriem jāņabērni dziedādami ienāca pagalmā, kur sākās rotaļas.

Pēc rotaļām visi devās pie pūdeļa, kuru šogad uzstādīja Dainis Skābe un Chris Mohr; pūdelis bija uzstādīts virs zemes uzbēruma (dirt mound) netālu no ugunskura.

Jāņatēvs Reinis aizdedzināja pūdeli un atgādināja līgotājiem par ugunsdrošības noteikumiem, atrodoties pūdeļa un ugunskura tuvumā. Viņš novēlēja visiem priecīgus un bez starpgadījumiem – Jāņus.

Pēc tam visi līgotāji devās uz ēdamzāli, kur ilggadējā saimniece Mel Skābe un viņas komanda bija pagatavojusi garšīgas ziemas vakariņas: žāvētas desiņas un cīsiņus ar kartupeļiem, burkāniem un skābiem kāpostiem. Līgotāji varēja izvēlēties arī dažādus salātu veidus un, protams, ka neizpalika Adelaidē ceptā rupjmaize.

Jāņabērni pateicās saimniecēm ar kopdziesmu; tad sākās loterija, kur daudziem arī laimējās ar vinnestiem no bagātā loteriju klāsta.

Līgotājiem šogad laimējās ar laiku: lai arī pēc vakariņām bija ļoti auksts, bet laimīgā kārtā lietus nelija. Jāņamāte aizdedzināja ugunskuru, un pēc īsa brīža, kad jau liesmas sāka sasniegt 15 pēdu augstumu, visi varēja sildīties, no droša attāluma, protams.

Vēlos pateikties visiem, kuri ziedoja savu laiku un darbu, lai kopā ar Adelaides Latviešu skolu svinētu Jāņus. Es laipni lūdzu arī nākamgad piedalīties Jāņu svinēšanā Dzintaros, kurus, kā jau katru gadu, rīkos mūsu skola.

Bildes, ko uzņēma Eriks Reuhls un Pēteris Strazds un livestrēmu (livestream) var skatīties uz Facebook Latvians SA: Everything Latvian in South Australia lapā.

Reinis Dancis,
Adelaides Latviešu skolas padomes priekšsēdis
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com