Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Kas tos Jāņus ielīgoja?

– Mūsu pašu vecie ļaudis!

Laikraksts Latvietis Nr. 548, 2019. g. 5. jūlijā
Vija Sieriņa -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Līgotāji. FOTO Gundega Zariņa.

DV

Daugavas Vanagi

Jau 20. jūnijā, drusku pirms pusdienas laika, uzpostā Sidnejas Daugavas Vanagu zāle sāka pildīties jāņubērniem ar jāņuzālēm un viņu vedējiem – aprūpētājiem. Vienam otram jāņubērnam gan rokā pazibēja spieķītis, bet tas svētku sajūtu nemaitāja, un līgošanu arī nē, izņemot, ja viņš nebija latvietis.

Jāņumāte Gundega ar saviem čaklajiem gan latviešu, gan cittautu palīgiem, kas pa namu esot rosījušies jau pāris dienas (laikam alu brūvēdami un sieru siedami) bija sagādājusi brangu mielastu, kas bija makten piemērots aukstajam ziemas laikam (kalnos sniga!).

Bez jāņuzālēm redzēju arī trīs vīriem galvās vainagus. Tā kā visus viņus neredzēju uzreiz, tad iespējams, ka bija bijis tikai viens vainags.

Mājīgumu vēl pastiprināja tas, ka man pie galda pretī sēdēja skolas biedrene no Vācijas laikiem, ar ko kopā bijām beigušas nometnes pamatskolu un gājušas tālāk latviešu vidusskolā Grēvenē. Un blakām korporācijas krustmeita, kuras mammu mana mamma bija pazinusi viņu skolas laikos Rīgā. Gandrīz kā radu būšana!

Paēduši siltu vistu zupu un iekoduši jāņusieru un rupjmaizi, par ko visvairāk priecājās 93 gadus vecais poļu lidotājs man otrā pusē, sākām līgot – šoreiz no dziesmu lapiņām, ne tā, kā manā bērnībā Vidzemē pie Jumurdas ezera, kad gājām no mājas uz māju līgodami ar skolotāju, kas visas dziesmas zināja no galvas, un atlika tikai līgot līdz.

Tad sekoja kartupeļu biezputra ar saknēm un gaļu, varen glauns saldais ēdiens un kafija. Kā pa kalpu kāzām! Kam prasījās pēc alus, to varēja dabūt no DV krodzinieka, kas arī sēdēja pie mūsu galda (brīžiem ar vienu no vainagiem galvā).

Jāņi bija ielīgoti, un, kam bija spēks kaulos un dūša, varēja gatavoties uz Jāņiem Sidnejas Latviešu biedrībā pēc divām dienām, kad līgot un dancot nāks jaunā paaudze, kas varēs dziedāt: ,,Jāņu dienu pavadām, Pēterdienu sagaidām.“

Vija Sieriņa
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com