Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Baltijas studiju programmai 25 gadi

Vašingtonas Universitātē Sietlā

Laikraksts Latvietis Nr. 545, 2019. g. 7. jūnijā
Iveta Grīnberga -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

No kreisās: Iveta Grīnberga, Solvita Pošeiko, Egle Žurauskaite, Indra Lapinska, Mall Pesti, Līna-Lī Ros (Liina-Ly Roos), Kristin Kūtma (Kuutma), Guntis Šmidchens, Jūra Avižienīte. FOTO Andris Rogainis.

No kreisās: Prof. Guntis Šmidchens ar Skandināvijas studiju departamenta padomes pārstāvjiem Andri Rogaini un Vairu Pelēķi-Kristoferi. FOTO Inta Vīste (Wiest).

Kopš 1994. gada Vašingtonas Universitātē Sietlā darbojas Baltijas studiju programma, kuras direktors ir profesors Guntis Šmidchens. Studentiem tiek piedāvāti latviešu, lietuviešu un igauņu valodas kursi, kā arī kursi, ko māca angļu valodā: Baltijas tautu kultūra, Baltijas vēsture, Baltijas valstis un Skandināvija, Baltija pēc 1991. gada, Latviešu, lietuviešu vai igauņu literatūras un kultūras vēsture un citi.

Baltijas kultūra un vēsture tiek integrēta arī citos mācību priekšmetos, piemēram, kursā Ievads folkloristikā tiek runāts par latvju dainām, bet kursā par skandināvu kinofilmām, studenti tiek iepazīstināti arī ar latviešu kino pērlēm. Profesora Šmidchena lasītajā Folkloristikas kursā vien parasti ir ap simt studentu, tādējādi Vašingtonas Universitātē tiek reklamēts Latvijas, Lietuvas un Igaunijas vārds, kas allaž tiek minēts līdzās citām Ziemeļeiropas valstīm – Zviedrijai, Somijai, Dānijai, Norvēģijai un Islandei, jo Baltijas studiju programma darbojas Skandināvijas studiju departamenta paspārnē. Vašingtonas Universitātē māca ap 50 dažādu svešvalodu, tostarp arī latviešu valodu. Bibliotekārs un profesors Maikls Bigins (Michael Biggins) izveidojis starp Amerikas universitātēm lielāko trīs Baltijas valstu grāmatu kolekciju, bet bibliotēkas mūzikas nodaļa lepojas ar diezgan iespaidīgu baltiešu kormūzikas ierakstu un nošu kolekciju, par ko varam pateikties kordiriģentiem Džefrijam Boersam (Geoffrey Boers) un Heterai Garbes (Heather MacLaughlin Garbes).

Šopavasar, 26. aprīlī, Baltijas studiju programmas absolventi, pašreizējie studenti, vieslektori, profesori, skandināvu kolēģi un programmas atbalstītāji, tika aicināti kopā svinēt programmas 25 gadu jubileju. Profesors Guntis Šmidchens uzrunā klātesošajiem atzina, ka neapsola uzrakstīt programmas vēsturi, taču aicina visus pastāstīt savu stāstu, kas tiks filmēts un saglabāts.

Veselas dienas garumā svinību viesi dalījās ar saviem stāstiem. Studenti stāstīja, kā un kāpēc izvēlējušies studēt latviešu, lietuviešu vai igauņu valodu. Dažiem tas bijis apzināts solis, bet diezgan daudzi to izvēlējušies nejauši, un tas izmainījis viņu dzīvi uz visiem laikiem. Neviens no studentiem gan savu izvēli vēlāk nav nožēlojis.

Vieslektori un profesori dalījās pieredzē, kā iedvesmot studentus un vadīt viņus caur diezgan sarežģītajiem latviešu, lietuviešu un igauņu valodas gramatikas labirintiem, kā aizraut un pārsteigt ar unikālajām Baltijas kultūras pērlēm – Dziesmu svētkiem, tautasdziesmām, dzejas lasīšanas tradīcijām.

Baltijas studiju programmas pastāvīgi viesi 25 gadu garumā ir bijuši Baltijas valstu prezidenti, ministri, vēstnieki, dzejnieki, mūziķi un universitāšu mācībspēki. Sekmīgākajiem studentiem tiek piedāvāta iespēja doties apmaiņas programmās uz Baltijas valstu universitātēm. Programma 25 gadu pastāvēšanas laikā ir attīstījusies un augusi. Atliek vien novēlēt spēku profesoram Guntim Šmidchenam un ilgu mūžu Baltijas studiju programmai Vašingtonas Universitātē.

Iveta Grīnberga,
Latviešu vieslektore no 2005.-2010., kā arī no 2012.-2017. gadam
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com