Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Jauniešu koris BALSIS Īlē

Koncerts un zaļumballe

Laikraksts Latvietis Nr. 544, 2019. g. 30. maijā
Ints Teterovskis -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Piektdien, 7. jūnijā, plkst. 21.00 koncerts Īles BALSIS, Īles luterāņu baznīcā Baznīcu nakts ietvarā. Sestdien, 8. jūnijā, plkst. 21.00 Īles Zaļumballe, Īles Tautas nama estrādē.

Jau ceturto gadu BALSIS baznīcu naktī būs Īles baznīcā, vietā, kas līdz 2016. gadam bija klusa. Baznīca publiski pieejama reti, taču šogad tā atkal būs ļaužu pilna. Koncerts būs daudzveidīgs piedzīvojums divās daļās. Pirmajā daļā centrālais skaņdarbs būs izcilā franču mūzikas pārstāvja Gabriela Forē Rekviēms (fragmenti). Solistu partijas atskaņos spožais franču soprāns Perīna Medefa un baritons Ints Teterovskis. Pie ērģelēm lieliskā virtuoze Diāna Jaunzeme-Portnaja. Koncerta otrajā daļā dominēs a cappella kora dziesmas - Ēriks Vitakrs, Jozefs Reingergers, Oskars Šepskis un citi. Instrumentu pavadībā izskanēs britu komponista Džona Ratera skaņdarbs Gloria. Jau tradicionāli skanēs Stabulnieka un Vācieša Barons (Īles kapos apglabāts Krišjāņa Barona tēvs, arī pats Krišjānis Īlē uzturējies bieži), Paula un Zanderes Dziesmas par Latvijas upēm un Lūcijas Garūtas Mūsu Tēvs. Skanēs ne tikai mūzika, bet arī vārdi, kas uzburs tiltus no dziesmas uz dziesmu, ko runās izcilā dzejniece Inese Zandere.

Par Īles baznīcu.

Precīzs Īles baznīcas uzcelšanas gads nav zināms, bet pirmā informācija, kas apliecina tās esamību, parādās 1682. gadā. Ap 1686. gadu dievnams ticis pie torņa un zvana, kurus tai dāvinājis Īles muižkungs Frīdrihs fon Netelhorsts. Dažādi remontdarbi Īles baznīcā veikti 1752., 1765. un 1849. gadā, kad slavenais Liepājas ērģeļmeistars Kārlis Hermanis izgatavoja baznīcai jaunas ērģeles. Dievnams ir vienīgā baznīca Zemgalē, kas izpostīta 1905. gada revolūcijas laikā. 1908. gadā baznīca un tās iekārta par draudzes un Īles muižas īpašnieka līdzekļiem atjaunota, bet Otrajā pasaules karā atkal izpostīta. Kad 1965. gadā likvidēja Īles draudzi, baznīcā bija paredzēts ierīkot muzeju, vēlāk klubu un sanatorijas noliktavu. Baznīcas tornim tika nojaukta augšējā daļa, tai uzlikts divslīpju jumts, draudzes telpā iesākta starpsienas būvniecība un sakristejā ierīkots dzīvoklis, tomēr iesāktās pārbūves netika pabeigtas. Īles draudzes īpašumā dievnams atkal nonāca 20. gs. deviņdesmitajos gados.

Ieeja koncertā par ziedojumiem Īles luterāņu baznīcas atjaunošanai. Koncertu atbalsta Zemgales Kultūras programma 2019.

„Īles Zaļumballe“ Īles Tautas nama estrādē

Iedvesmojoties no Latvijas simtgades zaļumballes idejas, šogad Īles estrādē varēs kārtīgi izdejoties MC orķestra pavadībā, kur solisti būs 42 Jauniešu kora BALSIS dziedātāji. Skanēs zaļumbaļļu slavenākais repertuārs no 1920. gada līdz mūsdienām. Šis būs neaizmirstams ceļojums laikā un sajūtās. Īles estrāde ir kā radīta zaļumballēm, jo tā, zaļumos ieskauta, atrodas Auces upes krastā ar gadsimtu senu vēsturi. Tā celta uz Īles pamatskolas pamatiem, kas pabeigta 1896. gadā. Koncerta laikā darbosies BUFETE. Uz Īles Zaļumballi aicināts ikviens interesents, kurš grib izbaudīt īstu zaļumballi visīstākajos Latvijas laukos! Kas to lai zina, kur vedīs jūsu ceļš latviešu zelta estrādes pavadībā! Ieejas cena 5 EUR. Tuvākie bankomāti – Aucē, Bēnē, Dobelē.

8. jūnijā plkst. 10.00 aicinām visus uz Īles baznīcas un apkārtnes labiekārtošanas talku! Līdzi jāņem lielisks noskaņojums, āra un iekšdarbiem piemērots apģērbs, darba cimdi.

Uz tikšanos mĪLEstības svētkos! Pasākumus informatīvi atbalsta Latvijas Radio 1 un Latvijas Radio 2.

Ints Teterovskis
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com