Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Ārlietu ministru sanāksme

Izceļ reģiona sadarbību un drošību

Laikraksts Latvietis Nr. 543, 2019. g. 23. maijā
LR Ārlietu ministrija -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

2019. gada 21. maijā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Hamburgā, Vācijā, piedalās Baltijas valstu un Vācijas ārlietu ministru ikgadējā sanāksmē. Amatpersonas pārrunāja aktuālos Baltijas valstu un Vācijas sadarbības un drošības jautājumus, kā arī Eiropas Savienības, NATO un Eiropas Padomes aktuālo darbakārtību.

Baltijas valstis un Vācija īpašu uzmanību pievērsa drošības situācijai Ukrainā un vienojās, ka Krievijas rīcība joprojām sarežģī iespējama risinājuma panākšanu. Kā īpaši satraucošu amatpersonas izcēla Krievijas piedāvājumu iegūt Krievijas pilsonību Donbasā dzīvojošajiem ukraiņiem. Latvijas ārlietu ministrs norādīja, ka šajā jautājumā jābūt skaidrai un vienotai ES pieejai, par ko ir sagaidāmas diskusijas nākamajā ES Ārlietu padomē.

Vienlaikus valstis atzina, ka ir jāturpina aicināt Krieviju atbrīvot pagājušā gada nogalē Kerčas incidentā aizturētos Ukrainas jūrniekus. Tāpat ir jāturpina atbalstīt Ukrainas reformu procesus un cīņu pret korupciju. „Attiecībās ar Krieviju mums ir nepieciešama divējāda pieeja – gan sankciju turpināšana par starptautisko tiesību pārkāpumiem, gan dialogs un Krievijas iesaistīšana, kur tas iespējams,“ preses konferencē pēc sanāksmes minēja E. Rinkēvičs.

Pārrunājot gaidāmās Eiropas Parlamenta vēlēšanas, ārlietu ministri secināja, ka galvenā prioritāte ir spēcīga Eiropas Savienība un nedrīkst pieļaut radikālu viedokļu nostiprināšanos.

Latvijas ārlietu ministrs pauda gandarījumu par Vācijas dalību NATO paplašinātās klātbūtnes pasākumos un NATO Gaisa telpas patrulēšanas operācijā jau desmito reizi, kas ir būtisks ieguldījums kolektīvās aizsardzības stiprināšanā Baltijas valstīs. Tāpat tika pārrunāta gatavošanās NATO samitam Londonā un atsevišķas ES aizsardzības iniciatīvas.

Vizītes laikā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs piedalījās arī Vācijas Ārlietu ministrijas un Hamburgas Miera pētniecības un drošības politikas institūta rīkotajā pasākumā „Bruņojuma kontrole un jaunās tehnoloģijas“, kas aizsāk Vācijas Ārlietu ministrijas finansētu bruņojuma kontroles projektu.

Iepriekšējā 3+1 Baltijas un Vācijas ārlietu ministru tikšanās notika 2018. gada 11. maijā Palangā, Lietuvā. Šāds ārlietu ministru sanāksmju formāts notiek jau 25 gadus kopš 1994. gada.

LR Ārlietu ministrija



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com