Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Latviešu kultūras dienas Baškīrijā

Jau trešo gadu pēc kārtas Maksima Gorkija ciema vidusskolā

Laikraksts Latvietis Nr. 540, 2019. g. 18. martā
Anna Briška -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Baškīrijā bija iespēja piedzīvot dziļu ziemu ar lielām kupenām. FOTO Vita Briška.

Tuvojoties M. Gorkija ciematam, uzraksts ceļa malā vēsta par Arhlatviešu administratīvo teritoriju. FOTO Vita Briška.

Skats uz M. Gorkija ciematu. FOTO Vita Briška.

Latviešu kultūras dienu Noslēguma koncerta dalībnieki. FOTO Vita Briška.

Pēc stundām M. Gorkija ciema vidusskolas skolēni aktīvi piedalījās dančos un rotaļās. FOTO Vita Briška.

Janvāra beigās un februāra sākumā Baškortostānā, Krievijas Federācijā, jau trešo gadu pēc kārtas notika Latviešu kultūras dienas Maksima Gorkija ciema vidusskolā. Šogad vienu nedēļu tur viesojās trīs latvietes no Omskas Latviešu biedrības Zvaigznīte, kuras vadīja daudzveidīgas rokdarbu un muzikālās nodarbības bērniem. Savukārt Latviešu kultūras dienu otrajā – noslēguma nedēļā uz Baškīriju devās Daugavpils novada folkloras kopas Dyrbyni dalībnieces Anita Lipska, Vita Briška un vadītāja Anna Briška.

2019. gada februāra sākumā Baškortostānā valdīja dziļa ziema ar puteņiem un sniega kupenām, kādas atceramies tikai no bērnības un vecmammas nostāstiem. Pēc ierašanās Ufā paša rītausmā, nedaudz apskatījām galvaspilsētu, kur ievērojamākais objekts ir baškīru varoņa Salavata Julajeva piemineklis, kas atrodas vietā, no kuras paveras brīnišķīgs skats uz pilsētu un upes ieleju.

Maksima Gorkija ciemats, kur notika Latviešu kultūras dienas, atrodas apmēram 100 km attālumā no Baškortostānas galvaspilsētas Ufas, vietā, kuras dabas ainavu veido Urālu priekškalne. Sākot ar 19. gs. otru pusi, turp devās latvieši no Kurzemes un Vidzemes, lai savā īpašumā iegūtu zemi. Ufas guberņā 19. gs. beigās dzīvojuši ap 4000 latviešu, bet 20. gs. 20.-30. gados ap 10 000 tūkstošu. Bet pēc 2002. gada tautas skaitīšana datiem – 1508 latviešu.

Pašlaik visvairāk latviešu Baškortostānā dzīvo Arhangeles rajona, Maksima Gorkija ciemā, kur vidusskolā jau 30 gadu kā izvēles mācību priekšmets tiek mācīta latviešu valoda. Jau devīto mācību gadu par latviešu valodas skolotāju tur strādā valmieriete Ilona Saverasa. Skolotāja vada arī folkloras ansambli Atbalss, veido un uztur skolas muzeja ekspozīciju par latviešu dzīvi Baškortostānā, rīko skolēnu lingvistisko nometni Avots, kā arī organizē aktīvāko skolēnu, folkloras kopas braucienus uz Latviju. Viņa ir latviskuma saglabātāja vidē, kur ģimenēs diemžēl latviešu valoda vairs praktiski netiek lietota ikdienā.

Sadarbība ar Ilonu Saverasu uzsākās 2017. gada vasarā, kad šī raksta autore saņēma uzaicinājumu piedalīties latviešu lingvistiskajā nometnē Avots un mācīt bērniem un jauniešiem latviešu tautas dziesmas, dančus un rotaļas. Savukārt 2018. gada vasarā sadarbība turpinājās, vadot danču un rotaļu nodarbības Maksima Gorkija ciema un Bakaldīnas ciema vidusskolas skolēniem un strādājot ar folkloras kopas Atbalss dalībniekiem, palīdzot sagatavot programmu Folkloras kopu koncertam XXVI Vispārējos latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkos.

Šogad Latviešu kultūras dienās viesojāmies kuplākā skaitā un ar folkloras kopas Dyrbyni dalībniecēm vadījām latviešu rotaļu un danču meistarklases skolēniem, piedalījāmies latviešu valodas stundās, lai dažādu klašu skolēniem stāstītu par Latviju un iepazīstinātu ar dažādiem mūzikas instrumentiem. Īpaši aizraujoši bija veidot kopīgu koncertprogrammu ar Baškīrijas folkloras ansambli Atbalss – gan gatavojot kopīgi dziedamas dziesmas, gan spēlējot dzīvās mūzikas pavadījumu dejām.

Visspilgtākais notikums bija Latviešu kultūras dienu Noslēguma koncerts, kuram intensīvi notika gatavošanās visu nedēļu, kamēr viesojāmies Baškīrijā. Noslēguma pasākuma, kura režiju veidoja Anita Lipska, vadmotīvs bija Abi gali balti, vidus – zaļš un vēstīja par gada ritējumu Baškīrijā un Latvijā. Koncertā ar dziesmām un dejām uzstājās folkloras ansamblis Atbalss, folkloras kopa Dyrbyni, kā arī skolēni, kuri kā izvēles priekšmetu skolā apgūst latviešu valodu. Skolotājas Ilonas Saverasas vadībā 2. klases skolēni bija iestudējuši latviešu tautas pasaku Vecīša cimdiņš, bet vecāko klašu skolēni – dzejas lasījumus. Koncerta noslēgumā visi dalībnieki un aktīvākie skatītāji iesaistījās lustīgos latviešu dančos un rotaļās.

Pēc aktivitātēm un mēģinājumiem skolā bija iespēja tikties ar dažiem Bakaldīnas un Maksima Gorkija ciema latviešiem un uzzināt, kā latvieši agrāk ir dzīvojuši šajā tālajā zemē, kādas dziesmas dziedājuši un kādi ir bijuši viņu likteņi dažādos laikos.

Folkloras kopas Dyrbyni dalībnieču Anitas Lipskas, Vitas Briškas un Annas Briškas piedalīšanos Latviešu kultūras nedēļā M. Gorkija ciema vidusskolā finansiāli atbalstīja Valsts kultūrkapitāla fonds, piešķirot radošo stipendiju.

Folkloras kopa Dyrbyni ir izveidota 2007. gadā, lai izzinātu, saglabātu un tālāk nodotu latgaliskās tradīcijas, dziesmas, dančus. Folkloras kopa ik gadu piedalās 20-25 pasākumos Latvijā un ārzemēs, regulāri rīko danču un sadziedāšanās vakarus.

Anna Briška
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com