Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Noslēgušās PBLA vadības tikšanās

Ar jaunizveidotās Latvijas valdības vadītāju un ministriem

Laikraksts Latvietis Nr. 538, 2019. g. 5. martā
PBLA pārstāvniecība -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

No kreisās: Valmieras pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Baiks, PBLA priekšsēdētāja Kristīne Saulītis, Valmieras Attīstības aģentūras uzņēmējdarbības virziena vadītāja Elīna Leimane, Valmieras pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Ričards Gailums. FOTO PBLA.

Pasaules brīvo latviešu apvienība (PBLA), nevalstiska, bezpeļņas organizācija ir aktīvi darbojusies gandrīz 70 gadus, pārstāvot Latvijas un ārzemēs dzīvojoši latviešu intereses. Caur savām dalīborganizācijām – ALA, DKLA, ELA, LAAJ, LNAK, KLK – PBLA, kā visu šo biedru jumta organizācija ir bijusi aktīva visā pasaulē, uzturot latviešu kultūru un izglītības sistēmu, gādājot par valsts drošību un popularizējot Latvijas vārdu neskaitāmos valsts simtgades pasākumos ārpus Latvijas.

Nu jau par tradīciju ir kļuvušas gadskārtējās PBLA vadības sadarbības un kontaktu vizītes pie Latvijas valdības pārstāvjiem. Šogad, tas bija sevišķi aktuāls jautājums, jo bija jāuzņem kontakts ar jaunizveidoto Krišjāņa Kariņa valdību un jāpārrunā uzsāktās sadarbības virzieni jaunajā realitātē, kad sācis darboties 2019. gada sākumā esošais Diasporas likums.

Ar šādu mērķi Rīgā no Vašingtonas ieradās PBLA vicepriekšsēdis Pēteris Blumbergs, lai kopā ar valdes priekšsēdi Kristīni Saulīti, izpilddirektoru Raitu Eglīti un pārstāvniecības vadītāju Jāni Andersonu 2019. gada februāra trešajā nedēļā tiktos ar Ministru prezidentu un Latvijas valdības pārstāvjiem.

Darba vizīte Valmierā

Nedēļa iesākās ar darba vizīti Valmierā, lai ar pilsētas domes priekšsēdētāju Jāni Baiku un viņa vietnieku Ričardu Gailumu pārrunātu 21. novembrī Valmierā plānoto Pasaules Latviešu ekonomikas un inovāciju forumu un Latvijas sadarbību Latvijas attīstībā. Latvija nav tikai Rīga, tāpēc jau pašos neatkarības atgūšanas pirmsākumos PBLA aktīvi iesaistījās Latvijas reģionu attīstībā, konkrēti palīdzot pašvaldībām slimnīcu, skolu, sporta kompleksu, infrastruktūru utt. atjaunošanai un modernizēšanai. Valmiera ir jau kļuvusi par tradicionālu vietu, kur tiek sanākts kopā, lai risinātu Latvijas izaugsmes izaicinājumus ekonomikas laukā, līdzīgi kā Cēsīs – kultūras jomā.

Ir pagājuši turpat kā trīs gadi, kopš pirmo reizi tikās PBLA ar Valmieras pilsētas domes vadību. Jau toreiz, 2016. gada maijā, Vidzemes uzņēmēju dienas ietvaros radās domas par sadarbību, īpaši Latvijas attīstības un ekonomiskās izaugsmes virzienā. Turpmākajos gados šī sadarbība ir ne vien pilnveidojusies, bet pārtapusi par īstu partnerību, teica PBLA priekšsēde Kristīne Saulīte.

P. Blumbergs, kā ALA priekšsēdis, uzaicināja J. Baiku apmeklēt ASV un piedalīties 2. maijā plānotajā Spotlight Latvia – ASV un Latvijas uzņēmēju forumā, kā arī piedalīties ALA 68. kongresā Denverā, vadot Valmieras uzņēmēju delegāciju.

Tikšanās noslēgumā Valmiera pilsētas domes priekšsēdētājs pasniedza PBLA priekšsēdei Valmieras izaugsmes medaļu par sadarbību un ieguldījumu Valmieras pilsētas izaugsmē.

Tikšanās ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču

20. februārī, Pasaules Brīvo latviešu apvienības (PBLA) vadītāji tikās ar Latvijas Republikas ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču.

PBLA priekšsēde Kristīne Saulīte informēja ministru par apvienības darba aktualitātēm, PBLA vicepriekšsēdis Pēteris Blumbergs stāstīja ministram par PBLA darbu, palīdzot stiprināt Latvijas valsts drošību un ekonomisko attīstību. Tika pārrunāts ALA darbs Vašingtonā, stiprinot Baltijas atbalsta grupu ASV senātā un kongresā (Baltic Caucus), kā arī Latviešu Nacionālās apvienības Kanādā sadarbība ar Kanādas NATO spēkiem un Kanādas Aizsardzības un Ārlietu ministrijām. Ministrs izteica savu pateicību par tautiešu veikumu Kanādā: „Vēlos izteikt milzīgu atzinību Kanādas latviešiem par viņu ieguldījumu, sagatavojot karavīrus darbam Latvijā,” teica E. Rinkēvičs, „Tas darbs, ko viņi paveic, ir vienreizējs.“

Komentējot PBLA darbu drošības jomā, ministrs uzsvēra, ka tas nekad nedrīkst apstāties. „Mēs dzīvojam vētrainā pasaulē, un neko nekad nedrīkst uztvert par pašsaprotamu,“ teica E. Rinkēvičs. Tāpat ministrs atzinīgi novērtēja PBLA atbalstu Latvijas izglītības un kultūras projektu izstrādē un realizēšanā pasaulē.

P. Blumbergs pastāstīja par ALA plāniem rīkot Spotlight Latvia ekonomikas forumu Denverā, ar PBLA līdzdalību, pirms ALA 68. kongresa 2. maijā un par PBLA plānoto Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forumu Valmierā, šī gada 21. novembrī.

Puses pārrunāja arī Diasporas likuma ieviešanas gaitu. Saskaņā ar likumu, Ārlietu ministrija ir kļuvusi par diasporas politikas koordinējošo iestādi, un šobrīd galvenā prioritāte ir diasporas likumam pakārtoto tiesību aktu ieviešana. Ministrs un PBLA vadība apmainījās viedokļiem par jaunveidojamās Diasporas konsultatīvās padomes darbības principiem.

PBLA izpilddirektors R. Eglītis informēja ministru par PBLA labo sadarbību ar Ārlietu ministriju diasporas likuma izstrādes ietvaros un izteica PBLA cerību, ka Diasporas konsultatīvā padome (DKP) tiks izveidota kā politiski neitrāla lēmumspējīga organizācija. Viņš arī uzsvēra, ka PBLA cenšas sekot ministra pagājušā gada ieteikumiem par PBLA dalīborganizāciju vienotību, neskatoties uz vēlēšanu gada politisko situāciju un reālajām atšķirībām dažādās diasporas mītņu zemēs.

E. Rinkēvičs atkārtoti uzsvēra, ka Latvijai ir svarīgs PBLA darbs un tas, ka tā valdības priekšā stāv vienota. „Var būt dažādi politiskie uzskati, dažādi viedokļi, bet ir valstiski svarīgas lietas, kas stāv virs šīm atšķirībām,“ teica ministrs, „Latvijai ir svarīgi, ka PBLA vienoti strādā Latvijas labā.“

Tas novirzīja sarunu tēmu pie valsts budžeta veidošanas procesa un DKP izveides. Ministrs uzsvēra, ka valdības plānotajā budžetā atbalsta līdzekļi diasporai ir labāki nekā varēja būt. Kā slikto ziņu E. Rinkēvičs pavēstīja, ka nav bijis iespējams 2019. gada budžetā atrast līdzekļus nevienai jaunai Latvijas vēstniecībai, bet plāni paliekot spēkā uz 2020. gadu. „Mēs turpināsim atbalstīt jūsu labos projektus visā pasaulē,“ uzsvēra ministrs, īpaši izceļot Spotlight Latvia ekonomikas konferences ASV un Pasaules Latviešu ekonomikas un inovāciju forumus Latvijā.

Noslēgumā E. Rinkēvičs vēlreiz pateicās PBLA par sadarbību un solīja izskatīt iespēju piedalīties šīsvasaras Latviešu dziesmu svētkos Toronto, kur viņš piedalīsies Ukrainas atbalsta konferencē, aicinot sev līdzi Kanādas ārlietu ministri Kristīni Aleksandru Freeland. Sarunā piedalījās arī Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica un speciālais vēstnieks diasporas jautājumos Aivars Groza.

„AmCham“, „Michigan National Guard“, „Ar Pasaules pieredzi Latvijā“ un citas tikšanās

Paralēli kultūrai un izglītībai, izvirzot par PBLA darbības prioritātēm arī valsts drošību un ekonomisko attīstību, PBLA vadība Rīgā tikās arī ar American Latvian Chamber of Commerce (AmCham) dalībniekiem un ar Michigan National Guard (MNG) pārstāvjiem Latvijā. Kā AmCham, tā MNG ir seni PBLA sadarbības partneri. Abas organizācijas veicina Latvijas attīstību un drošību.

Ar Pasaules pieredzi Latvijā ir jaunu profesionāļu apvienība, ko PBLA atbalsta un plāno sadarboties kopēju interešu veicināšanā, kā Diasporas likuma, tā remigrācijas lietās. Abu organizāciju vadītāji pārrunāja iespēju kopīgi rīkot tematiskus vakarus.

PBLA vadība tikās arī ar laikraksta Laiks redaktori Ligitu Kovtunu un nodibinājuma Mana Balss vadītāju Imantu Breidaku; Pēteris Blumbergs, Kristīne Saulīte un Ziemeļkalifornijas Latviešu biedrības vadītājs Mārtiņš Andersons sniedza interviju Latvijas Radio.

PBLA pārstāvniecība
Laikrakstam „Latvietis“

Skat. arī rakstus laikrakstā „Latvietis“ Nr. 536 un Nr. 537.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com