Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Valodas pārbaudījumi un intensīvas vizītes

Šogad latviešu valodas prasmes pārbaudījumus kārtoja 20 cilvēku

Laikraksts Latvietis Nr. 536, 2019. g. 22. febr.
Ļena Rumpe -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
LAAJ_IZM_VISC

No kreisās: Baiba Mūrniece-Buļeva, Ineta Upeniece, Anta Lazareva, Vineta Ernstsone pie „Tālavas“. FOTO Ļena Rumpe.

Adelaidē janvāra beigās un februāra sākumā uz piecām, vizīšu piepildītām dienām bija ieradušās trīs Valsts izglītības satura centra (VISC) pārstāves: A. Lazareva, I. Upeniece un B. Mūrniece-Buļeva un LR Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāve V. Ernstsone.

Šajās dienās viesi apmeklēja Gilles Street pamatskolas Intensīvās angļu valodas apmācības plūsmu. Viesi apskatīja vienu no labākajām Dienvidaustrālijas (DA) valsts pamatskolām Linden Parkā. Viņas ciemojās vienā no DA etniskajām skolām, kurā tiek likts valodas kā otrās valodas SACE eksāmens, kā arī piedalījās Adelaides Latviešu skolas pirmajā dienā un tikās ar skolas skolotājiem. Taču svarīgākā bija tikšanās DA Etnisko skolu asociācijā. Šīs vizītes mērķis bija saprast, vai nākotnē būtu iespējams, sekmīgi nokārtojot Latvijas Republikas akreditēto Valsts valodas prasmes pārbaudījumu, iegūt papildu kredītpunktus vidusskolas diplomā. Šīs bija pirmā līmeņa sarunas un nepieciešamās papildinformācijas izzināšana, ko VISC pārstāvjiem būtu jānodrošina, lai šo sarunu virzītu tālāk. Pārējās vizītes palīdzēja ministrijas pārstāvjiem labāk izprast situāciju valodas apmācības stratēģijā Austrālijā. Varu tikai teikt – turēsim īkšķus, ka nākotnē Valsts valodas prasmes pārbaudījuma (VVPP) apliecība būs noderīga ne tikai Latvijā studēt un strādāt gribētājiem, bet arī mūsu pašu jauniešiem šeit Austrālijā. Tomēr priekšā vēl ir garš process.

Pirms šīm vizītēm Austrālijā dažādās pilsētās un vietās tika kārtots Latvijas Republikā akreditētais valsts valodas prasmes pārbaudījums. VVPP notika A. Ziedares Vasaras vidusskolā, Adelaidē, Melburnā un Sidnejā. Šogad to kārtoja 20 cilvēku. Gan pagājušā gadā, gan šogad īpašu interesi par šo pārbaudījumu izrādīja Austrālijas latviešu skolu bijušie un esošie skolotāji. Skolotājiem ir derīgi zināt, kas tiek sagaidīts no mūsu jauniešiem, liekot šo pārbaudījumu. Daži jaunieši kārtoja VVPP, lai pārliecinātos vai viņu latviešu valodas līmenis atbilst brauciena Sveiki, Latvija! dalībnieku vēlamajam valodas līmenim, bet citiem bija atšķirīga motivācija. Mūsu vidū ir cilvēki, kas vēlas pārcelties uz dzīvi Latvijā un ir tādi, kas vēlas tur studēt. Lai jums izdodas izbaudīt Latviju visā pilnībā!

Domāju, ka vizīte bija abpusēji vērtīga. Latviešu skolu skolotāji varēja uzzināt par Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrijas (LR IZM) palīdzības iespējām diasporai. Skolotāji varēja paust savu viedokli, kāda palīdzība visvairāk būtu nepieciešama etniskās mantojuma valodas apguves atbalstam. Savukārt, Latvijas pārstāvjiem bija iespēja novērot Dienvidaustrālijas izglītības sistēmas dažādu skolu iespējas palīdzēt bērniem Austrālijā, kuriem valoda nav dzimtā valoda, kā arī tikties ar valstisku organizāciju pārstāvjiem, kas risina līdzīgus jautājumus kā VISC un LVA (Latviešu valodas aģentūra), iegūt vērtīgus materiālus. Vizīšu laikā radās daudzi secinājumi un ieteikumi dažādām organizācijām Latvijā un Austrālijā, kas tika minēti atskaitēs.

LAAJ Skolu nozares vārdā pateicos LR IZM par sadarbību un atbalstu diasporas nedēļas nogales skolām Austrālijā un VISC vadībai par piedāvāto iespēju kārtot VVPP tautiešiem Austrālijā!

Ļena Rumpe,
LAAJ Skolu nozares vadītāja
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com