Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Kultūras dienas – no manas pieredzes

Laikraksts Latvietis Nr. 532, 2019. g. 23. janv.
Aldis Sils -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
AL57KD

Kopkora koncerts. Diriģente Sandra Birze. FOTO Džeims Dokertijs (James Docherty).

Sadziedāšanās vakars Latviešu namā. Uz skatuves ceturtais no kreisās Aldis Sils. FOTO Ojārs Greste.

Ir beigušās Austrālijas Latviešu 57. Kultūras dienas, un tagad paliek tikai savilkt kopā administratīvos galus. Bija jauki piedalīties labi izdevušajos svētkos kā skatītājam, dalībniekam un rīkotājam. ALKD nākotne izskatās vēl gaiša tieši tāpēc, ka tā veidojas un mainās līdztekus maiņām pasaulē un latviešu sabiedrībā.

Jau kopš 1993. gada Brisbanes Kultūras dienām un Andra Auliciema rakstīto Balto papīru par KD nākotni, ir tikusi pārrunāta vispārējā KD nākotne, it sevišķi pilsētās ar maziem latviešu centriem. Reālus finansiālus jautājumus kopā ar KD nozīmi, filozofiju un vēsturi ir jāapsver tad, kad uzņemas rīkot KD. Kā ilggadīgs rīcības komitejas dalībnieks un arī Kultūras dienu vadītājs, jau pirms 20 gadiem es apzinājos, ka bija jāmaina veids kā KD rīkojam, ko tajās rīkojam un kam tās rīkojam. Es pat atceros, ka bija arī tādi, kas sagaidīja, ka Adelaidē nevarēs vairs norīkot labus svētkus bez finansiāla iztrūkuma. Bija brīži, kad nesapratām, kā būs iespējams turpināt piedāvāt kvalitatīvus koncertus vai pat nodrošināt pietiekami lielu publiku, lai atmaksātos koncertu rīkošana. Tomēr esam redzējuši, ka pēdējās trīs Adelaidē rīkotās KD bija mākslinieciski kvalitatīvas, kultūras ziņā nopietnas un vēl jo projām finansiāli pozitīvas.

Ļoti svarīgi ir saprast, ka KD vadības ir centušās turpināt ilggadējās tradīcijas un piedāvāt ne tikai daudz no tā, kas ir bijis pagātnē, bet arī atrast kaut ko jaunu no Austrālijas māksliniekiem un no Latvijas. Koncertu un uzvedumu vadītāju rakstos pirms KD ir bijis iespējams lasīt par iedvesmām un iecerēm, un kāpēc šis tas būs jauns un cits pa vecam.

Es esmu ļoti lepns par to, ka AL57. KD rīcības komitejas sastāvs bija 70% trešās paaudzes latviešu (t.i., pēckara iebraucēju mazbērni). Turklāt bija arī jauniebraukušie latvieši un viens otrās paaudzes pārstāvis (t.i., kam Austrālijā iebrauca arī vecāki). Manuprāt, tas norāda uz to, ka rīkošana ir bijusi nodota sabiedrības darbiniekiem, kuri paši uzauguši, piedzīvojot KD, kas ir vadījuši komitejas, skolas, ansambļus, kopas un citas sabiedrības organizācijas, un arī centīgi darbinieki, kas tagad grib nodot tālāk KD priekus citiem, ieskaitot savus bērnus, radus un draugus.

Beidzamajos 20 gados latviešu sabiedrības organizācijas ir piedzīvojušas paaudžu maiņu. Piedalīšanās kopās, ansambļos, skolās un citur sabiedrībā ir bijusi nevienāda. No 1980. gadu lielajiem dalībnieku skaitiem bija redzams nopietns dalībnieku un skatītāju zudums un pat kopu iznīkšana. Tomēr uz AL57. KD atbrauca salīdzinoši liels dalībnieku un skatītāju skaits. Šis dalībnieku pieaugums nebija tikai tāpēc, ka 2018. gada svinējām Latvijas simtgadi; tieši tāpēc, ka tik daudzi no Austrālijas devas uz Latviju (Dziesmu svētkiem, atcerēm, brīvdienām), komitejai bija lielas bažas par to, ka uz KD varētu atbraukt maz. Tāpēc komiteja nopietni strādāja, sagādājot pievilcīgus koncertus, uzvedumus un notikumus, kas mudināja piedalīšanos un atbraukšanu, un cītīgi strādāja vairāku veidu informācijas izplatīšanā. Uz Melburnu un Sidneju brauca KD komitejas locekļi, lai sniegtu sludinājumus, pārdotu biļetes un pat vadītu kora kopmēģinājumus. Tehnoloģijas pielietošana informācijas izplatīšanā un biļešu pārdošanā, reāli paplašināja sludināšanas efektu un skatītāju skaitu, it sevišķi no ārpus latviešu sabiedrības.

Dalībnieku pieaugumu beidzamajos gados ir ietekmējuši vairāki citi notikumi un apstākļi. Daži no tiem ir: sabiedrības darbinieku cītīgā piestrādāšana iesaistīt jaunus dalībniekus; AZ Vasaras vidusskolas ilggadīgais pozitīvais iespaids jaunās paaudzes kultūras izpratnē un piedzīvošanā; Jaunatnes dienu aktivitātes un tās ietekme audzināt jaunus sabiedrības darbiniekus; Jauni kultūras pasākumi KD ietvaros, kā arī ārpus, kas ir iesaistījuši jaunus dalībniekus (teātris, jauni kori, mūzikli, sevišķi uzvedumi, kā piemēram, Pagānu gada grāmata, diriģēšanas kursi, viesi no Latvijas; vietējās pilsētās jauni pasākumi, it sevišķi latviski nerunājošiem. Vairākas KD komitejas ir mudinājušas piedalīšanos KD Ieskaņas koncertos un mācīšanās saietos gadā pirms svētkiem. KD sarīkojumi un saieti ir mainīti, lai tieši palielinātu dalībnieku skaitu.

Piemērs šādai maiņai ir Sadziedāšanās vakars, kas atvietoja Koru apkūlības. Pirmo reizi tas parādījās 2010. gadā Melburnā, un beidzamajās divās KD tas kļuvis par vispopulārāko saviesīgo notikumu. Šogad, vakara pirmā pusē, kamēr viesus ēdināja, Austrālijas kapela Ļembasts pēc ilgiem gadiem atkal uzstājās Tālavas Lielajā zālē. Lielo sajūsmu varēja redzēt sejās tiem, kuri skaļā balsī dziedāja un dejoja ar visu varu. Vakara otrajā pusē turpinājās prieki ar sajūsmas pilnu dziedāšanu. No skatuves tika vadīta dziedāšana, un ekrānā parādījās arī vārdi tiem, kam tos vajadzēja. Pa starpu uzdziedāja dziesmas arī kori Veseris, Daina un Gaudeamus. No skatuves es redzēju pozitīvu piedalīšanos no koristiem, Austrālijas un Latvijas viesiem un it sevišķi – padsmitniekiem, kuri ar dziļu prieku dziedāja līdz.

Es esmu personīgi dzirdējis daudz pozitīvu komentāru par AL57. KD koncertiem un notikumiem. Pats biju ļoti apmierināts par māksliniecisko līmeni manis rīkotajos koncertos. Kā koncertu vadītājs es, protams, piedzīvoju vairākus nesagaidītus administratīvus sarežģījumus pa šiem diviem rīkošanas gadiem, kā arī pašā KD laikā. Daudzi no tiem tika atrisināti, kamēr citi atstāja savu iespaidu finālā sniegumā. No visa es mācos.

Laiki ir mainījušies un turpina mainīties. Noteikti, ka līdz AL60. KD vajadzēs ievest vēl jaunumus programmā un atkal mainīt, kā to reiz rīkoja. Mums ir jāmainās un jāpielāgojas jaunajiem laikiem un realitātēm visos mūsu darbos.

Atmiņās ir labi kādreiz padzīvot – atcerēties kultūras spožumus un lielos kultūras sasniegumus. No tā, kas ir bijis, mums ir jāmācās un jāpaņem līdz tas, kas mums der. Beigsim negatīvi salīdzināt to, kas tagad veikts, ar to, kas reiz bija darīts – tas tiešām nav vajadzīgs.

Mums ir jāatbalsta mūsu sabiedrības darbinieki, jo savādāk varētu atstumt tieši tos, kuri ir gribējuši pasniegt no sirds vislabāko.

Atvadīšos ar tautas gudrību:

Gāju ceļu dziedādama,
Kā cielava dancodama,
Pār galviņu mētādama,
Visas ļaužu valodiņas.

Aldis Sils
AL57. KD rīcības komitejas darbinieks,
AL48. KD vadītājs
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com