Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


DELNA

Jau 20 gadus iestājas par atklātību Latvijā

Laikraksts Latvietis Nr. 532, 2019. g. 23. janv.
Kārlis Jānis Ātrens -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Kopbilde Delnas telpās. FOTO Katrīne Lankrete.

Pētnieciskā žurnālista Ivo Leitāna nodarbība Delnas 2018. gada Atklātības un pretkorupcijas vasaras skolā, Cēsīs, Ruckas. FOTO Indars Krieviņš.

LAMPA. FOTO Indars Krieviņš.

Biedrība Sabiedrība par atklātību – Delna kopš 1998. gada Latvijā pārstāv starptautisko pretkorupcijas organizāciju Transparency International, rudenī atzīmējām Delnas 20 gadu pastāvēšanu. Delna ikdienā sniedz atbalstu korupcijas upuriem, uzrauga publiskos iepirkumus, apmāca tiesībsargājošās iestādes un jauniešus un mērķtiecīgi mobilizē politisko gribu atklātības un pretkorupcijas iniciatīvu atbalstam.

Pēc pētījumu centra RAND Europe aprēķiniem, Latvija korupcijas dēļ katru gadu zaudē 3 līdz 5 miljardus eiro, kas ir 15 līdz 19% no iekšzemes kopprodukta. Latvija ir kļuvusi tiesiskāka, bet pēdējos gados vērojama stagnācija. Ir ierosinātas krimināllietas par kukuļdošanu un nelegāli iegūtu līdzekļu legalizāciju, bet tās jānoved līdz galam, lai mazinātu amatpersonu nesodāmības sajūtu. Līdz šim lielākais impulss atklātības veicināšanai un cīņai ar korumpantiem nācis no ārpuses: Eiropas Savienības, OECD un ASV.

Mani ievēlēja Delnas padomē 2017. gada martā. Pēc divu gadu darba varu teikt – Latvijai vēl daudz jāizdara, lai atbrīvotos no korupcijas un ēnu ekonomikas. Svarīgi, ka dažādu izaicinājumu pilsoniskajām organizācijām netrūkst.

Esam 7 padomes locekļi un Delnas birojā strādā 6 darbinieki, iesaistās arī brīvprātīgie. Pēdējo divu gadu laikā Delna Latvijā ir panākusi vairākas nozīmīgas strukturālas izmaiņas. Viens no lielākajiem panākumiem bijis grozījumi Satversmē, kas paredz Valsts prezidenta ievēlēšanu atklātā Saeimas balsojumā. Delna grozījumu iniciatīvai savāca vairāk nekā 10 000 pilsoņu parakstu portālā ManaBalss.lv.

2018. gadā pēc ilgstoša Delnas interešu aizstāvības darba beidzot tika pieņemts arī Trauksmes celšanas likums. Likums stāsies spēkā 2019. gada 1. maijā un paredz aizsardzību pret nelabvēlīgām sekām trauksmes cēlējiem un viņu radiniekiem, nodrošinot konfidencialitāti un valsts apmaksātu juridisko palīdzību. Delnas pieredze, konsultējot potenciālos trauksmes cēlējus, rāda, ka Latvijas iedzīvotāji joprojām baidās ziņot par pārkāpumiem un nezina, kur un kā to darīt. Tāpēc viens no lielākajiem izaicinājumiem likuma iedzīvināšanai būs sabiedrības informēšana un konsultēšana.

Ar Eiropas Komisijas finansiālu atbalstu Delna kopš 2016. gada uzrauga 100 miljonus eiro vērtos Rīgas Skanstes tramvaja projekta iepirkumus. Delna projekta īstenotājam Rīgas satiksmei sniegusi virkni rekomendāciju. Līdz šim izdevies veicināt konkurenci un novērst nepamatoti sašaurināta iepirkumu konkursa izsludināšanu.

Biroja darbinieki daudz laika pavada pro bono darbā, sniedzot ne tikai atbalstu trauksmes cēlējiem, bet arī tiesājoties par informācijas atklātību. Novembrī Delna uzvarēja tiesā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju. Prasījām ministrijai izsniegt informāciju par valsts budžeta finansējumu saņēmušo projektu Zema enerģijas patēriņa Ventspils Mūzikas vidusskolas ēkas ar koncertzāles funkciju būvniecība, Lielajā laukumā 1, Ventspilī. Uzsākām cīņu par informācijas atklātību pēc tam, kad no trauksmes cēlēja saņēmām informāciju par iespējamu valsts budžeta konkursa nolikuma pieskaņošanu Ventspils koncertzāles projektam.

Delnas kopējais apgrozījums 2018. gadā bija ap 250 000 eiro, ko veidoja projektos piesaistītais finansējums, saimnieciskās darbības ieņēmumi un ziedojumi. Lai spētu efektīvi reaģēt uz aktuālajiem notikumiem un īstenot pro bono darbu, ko nav iespējams finansēt no grantu naudas, Delnai ir izšķiroši svarīgs sabiedrības atbalsts.

Lūdzu, atbalsti Delnas darbu ar savu iemaksu vai noformē ikmēneša pārskaitījumu uz Delnas kontu. Ziedojumus Delnai var pārskaitīt uz bankas kontu Latvijā, kā saņēmēju, lūdzu, ierakstiet: Biedrība „Sabiedrība par atklātību – Delna“, reģistrācijas Nr. 40008037054, bankas konts AS SEB banka: LV34UNLA0050022979830 vai AS Swedbank: LV31HABA0552044267218.

Vairāk informācijas par Delnu:

www.delna.lv, www.celtrauksmi.lv un www.deputatiuzdelnas.lv

Kārlis J. Ātrens,
Delnas Padomes loceklis
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com