Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Piebilde

Par Sidnejas latviešu vīru kora koncertu „Dievam un Latvijai“

Laikraksts Latvietis Nr. 523, 2018. g. 9. nov.
Guntars Saiva -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Laumas Reinfeldes rakstā par Sidnejas latviešu vīru kora koncertu Dievam un Latvijai (Laikraksts Latvietis 2018. gada 24. oktobrī) ir ieviesusies kļūda, rakstot, ka koncerta pirmā dziesma Dievam slava būtu bijušā sidnejieša, nelaiķa Jāņa Sieriņa kompozīcija. Darba autors ir gan Jānis Sieriņš, bet tas ir sidnejieša Sieriņa tēvs, kas latviešu mūzikas vēsturē ir galvenokārt pazīstams kā vīru kora Dziedoņa, Doma un vēl citu koru diriģents.

Jānis Sieriņs (sen) savās atmiņās ir rakstījis: Ar rūgtumu man tagad jāatzīst, ka maz es tomēr zinu par savu tēvu. No kurienes lai tagad šādas ziņas saņemu, kad arī mana māte mirusi? Lai maniem bērniem būtu pieejams kāds avots, kur smelties ziņas par saviem vecākiem, nolēmu uzrakstīt šīs savas dzīves atmiņas.

Savas atmiņas Sieriņš sācis rakstīt pēc pensionēšanās 1949. gadā. Viņa jaunākais dēls Jānis Valentīns 1943. gadā bija iesaukts darba dienestā, nonāca Vācijā, pēc Otrā pasaules kara beigām izceļoja uz Austrāliju un apmetās Sidnejā. Tēvs ar dēlu vairāk neredzējās. Dēls aizgāja mūžībā 2007. gada 27. martā. Savas atmiņas un kompozīcijas no Latvijas Sieriņš (sen.) sūtīja dēlam uz Sidneju. Latvju Mūzikas redaktors Roberts Zuika ap 2000. gadu lūdza mani sazināties ar sidnejieša Sieriņa ģimeni, lai mēģinātu sakārtot Sieriņa (sen. sūtītās atmiņas publicēšanai Latvju Mūzikā, kur tās būtu pieejamas lielākam skaitam lasītāju. Ar lielu pietāti un Sieriņa ģimenes atbalstu, uzņēmos šo darbu. 2003. gada Latvju Mūzikas 29. nr. varēja lasīt manu rakstu Korists, korvadonis un skaņradis Jānis Sieriņš (1889 – 1975) (3421. - 3439. lpp.) ar turpinājumu nākošajā – 2005. gada 30. numurā (3688. - 3700. lpp).

Bez atmiņām uz Austrāliju Seriņš (sen.) bija atsūtījis ap 170 skaņdarbu. Visas tēva oriģinālkompozīcijas dēls bija pārrakstījis datorā un tās sakopojis krājumā Dievam slava. 1993. gadā tās nodotas Rakstniecības, teātra un mākslas muzejā Rīgā. Sidnejas latviešu vīru koris Jāņa Sieriņa dziesmas: Dieva lūgums, Dievam slava un Sveiciens dziesmu draugiem ir vairakkārt dziedājis savos koncertos.

Austrālijas Latviešu 53. Kultūras dienās 2010. gadā Melburnā, Austrālijas latviešu apvienotais vīru koris dziedāja Jāņa Sieriņa Dievam slava diriģentes Dainas Jaunbērziņas vadībā un ar Sandras Birzes klavieru pavadījumu.

Guntars Saiva
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com