Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Redakcijā

Partiju spēles

Laikraksts Latvietis Nr. 523, 2018. g. 9. nov.
Gunārs Nāgels -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Mēnesis ir pagājis kopš Saeimas vēlēšanām, un Latvijai vēl nav valdības. Latvijas tauta bija tik vienisprātis, ka 13. Saeimā ievēlēja deputātus no 16 partijām, un vēl vairākus bezpartejiskus deputātus.

Nē, tā nav drukas kļūda – 16 partijas pārstāvētas jaunajā Saeimā!

Kamēr uzsvars tiek likts uz sarakstiem, no kuriem tikai septiņi saraksti tika ievēlēti, bieži aizmirstas, ka „saraksts“ un „partija“ nav obligāti viens un tas pats. Un ne vienmēr tas ir atspoguļots nosaukumā.

Piemēram, mēs laikam zinām, ka Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) sastāv no Latvijas Zemnieku savienības (LZS) un Latvijas Zaļās partijas (LZP). 13. Saeimā ZZS sarakstā bija ievēlēti 4 deputāti no LZS un 2 no LZP. Bet bez šiem sešiem, ZZS sarakstā bija ievēlēti vēl pārstāvji no partijas Latvijai un Ventspilij (3 deputāti), Liepājas partijas (1 deputāts) un Daugavpils novada partijas (1 deputāts).

Otrā galējība ir Nacionālā apvienība „Visu Latvijai!“ – „Tēvzemei un brīvībai/LNNK“ (NA), kurai par spīti saliktam nosaukumam (tur minētas trīs agrāk atsevišķas partijas), visi tās ievēlētie deputāti ir patiešām NA biedri.

Mēnesi vēl saimniekoja vecā Saeima, bet ar 6. novembri pie varas ir nākusi jaunā Saeima. Pēc deputātu zvērestiem (kur neiztikām bez lībiešu valodas no deputātes Janīnas Kursītes-Pakules), pirmais svarīgais darbs bija Saeimas priekšsēdētāja ievēlēšana. Šis prestižais darbs parasti ir iedalīts partiju savstarpējā diņģēšanās rezultātā, dalot ministru krēslus. Bet ministru krēsli vēl nebija sadalīti, un ievēlēja to pašu 12. Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci. Interesanti, ka Saeimas prezidijs sastāv no 5 deputātiem, bet Saeimā ir 7 grupējumi. Prezidijā pārstāvēta ir Saskaņa, bet nav pārstāvēta ne otrā lielākā partija – KPV LV, ne ZZS

Partijām izrādot nespēju vienoties par valdības izveidošanu, prezidents ir aicinājis Jaunās konservatīvās partijas (JKP) vadītāju Jāni Bordānu savilkt kopā tādu ministru kabinetu, ko Saeima apstiprina. Un tas ir jāpaspēj līdz 21. novembrim.

Kamēr nav jaunā valdība sakombinēta un apstiprināta, paliek vēl tas pats vecais ministru prezidents un tie paši vecie ministri.

Katrā ziņā vienošanās nebūs viegla, jo jāvienojas savā starpā pieciem grupējumi (JKP nesadarbosies ne ar Saskaņu, ne ar ZZS), katrs ar savām ambīcijām un saviem redzējumiem uz Latvijas nākotni.

Lai veicas!

GN
2018. g. 9. nov.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com