Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Simts gadi simts minūtēs (ar akadēmisko ceturksni)

Kultūras dienu teātra izrāde

Laikraksts Latvietis Nr. 518, 2018. g. 6. okt.
Ilona Brūvere -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
AL57KD

Melburnas aktieri. FOTO Ilona Brūvere.

Sidnejas aktieri. FOTO Ilona Brūvere.

Egils Melbārdis, FOTO Ilona Brūvere.

Teātra izrāde notiks AL57KD 27. decembrī plkst.17.00 Adelaides Latviešu namā, Tālavā.

Sidnejas Latviešu Teātris (SLT) lēma, ka uz Latvijas simtgadi ir nepieciešama luga, kas ļauj atskatīties uz to, kas noticis šajā laika posmā – kādreiz ar smaidu uz lūpām un citreiz ar asaru mirdzumu acīs. Tika nolemts, ka tā būs luga, kas savij kopā kulturālos cēloņus, kas mūs noveda līdz republikas dibināšanai, ar vēsturiskiem notikumiem, un tā kā mēs esam viena tauta, piegriezīsim vērību ārzemju latviešu piedzīvojumiem, ne tikai tiem no Latvijas.

Turpinot vienas tautas ideju, izrādē ir iesaistīti vairāku paaudžu aktieri no Latvijas, Sidnejas un Melburnas. Uz skatuves varēs sastapt Blaumaņa mazos velniņus (Klāra Brūvere un Bonija Viļuma) un Latvijas garus (Egils Melbārdis, Latvijas Nacionālais teātris, Paula Buligo). Tie mūs iepazīstinās ar latviešu jauniešiem no trīs vēsturiskajiem posmiem: Ulmaņlaiku, padomju laiku un tagadējo (Kārla Tuktena, Inta Gerbera, Gvido Zundurs) un ar padomju laiku vēlēšanām (Edgars Greste, Andris Kariks).

Kulturālos cēloņus izpētīsim caur tikšanos ar kora skolotāju un dziesmu svētku koristiem (Ojars Greste, Selga Tuktena, Ieva Kaina, Annette Pearce, Steve Hatzis); ar teātra darbību Latvijā un Austrālijā (Ieva Kaina, Pēteris Saulītis) un, baudot šīm dienām piemērotos, Sprīdīti un tautas dejas.

Tad vēl raiti pāri skatuvei soļos Barona Tēvs (Jānis Grauds) un mūsu Milda. Bet tas nebūt vēl nav viss; būs vēl skices un pārsteigumi, un visu papildinās mūzika (Sandra Dragūna, Edgars Vegners) un dziesmas, skatuvi apgaismos Jānis Kārkliņš un par skatuves izskatu rūpēsies dekoratore Tija Lodiņa.

Sidnejas un Melburnas aktieri jau ir kaut cik pazīstami, tātad vajag iepazīties tuvāk ar Paulu un Egīlu. Paula ir 9 gadus veca skolniece no Rīgas un ir skatuves gaitu sākumā. Egils ir apbalvots un pazīstams aktieris Latvijā, kas ir piedalījies vairāk nekā 100 teātra un kino projektos. Viņš ir Nacionālā teātra aktieris kopš 2000. gada. No televīzijas izrādēm jūs varbūt viņu atceraties Likteņa līdumniekos, Neprāta Cenā, Ēnu spēlēs vai Ugunsgrēkā, kur viņš vairākus gadus kalpoja kā viesmīlis.

Jaunajā lugā jūs redzēsiet kopā savītus darbus no Latvijas klasikas autoriem: Knuta Skujenieka, Ineses Zanderes, Imanta Ziedoņa, Ojāra Vācieša, ar darbiem no pazīstamiem skiču autoriem, tādiem kā Anita Apele, Uldis Siliņš, Erna Lēmane, Pēteris Saulītis un Ilona Brūvere. Tad klāt vēl nāk jaunie autori: Klāra Brūvere un teātra studijas skolēni no Annas Ziedares Vasaras Vidusskolas.

Režija ir mana, bet nevar jau neko izvest cauri, ja nav palīgi. Liels paldies Judītei Šmitei Melburnā un Mārcim Birstem – mūsu drošsirdīgajam filmu operatoram no Rīgas.

Ilona Brūvere
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com