Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Notiks Baltijas studiju veicināšanas konference

Jau 19. reizi Austrālijā

Laikraksts Latvietis Nr. 517, 2018. g. 28. sept.
Dr. Uldis Ozoliņš -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Šogad, 13. - 14. oktobrī, jau 19. reizi notiks Austrālijas Baltijas studiju veicināšanas apvienības (Association for the Advancement of Baltic Studies – AABS). Konference notiks Džilongā, Deakin Universitātes Waterfront ēkā. Kaut liekās, ka Austrālija ir tālu no Baltijas valstīm, visus šos gadus ir bijuši zinātnieki un zinātnieces, kuri seko baltiešu dzīvei gan dzimtenē, gan šeit, mītnes zemē. Jau no Prof. Dunsdorfa laikiem, vietējie zinātnieki ir veikuši nopietnus pētījumus dažādos zinātniskos laukos sakarā ar Baltijas valstīm.

Konferencē piedalīsies vairāki pētnieki ne tikai no trim Baltijas valstīm, bet arī poļu un skandināvu pārstāvji. Īpaša vieta būs vairāku grāmatu autoru darbiem – Melburnas lietuviete Grazina Pranauskas uzrakstījusi lielisku grāmatu par lietuviešu sabiedrību šeit Lietuvybe Down Under (2018), bet Dienvidu Kvīnlsandes Universitātes pētniece Džeina Pēršana (Jayne Persian) nākusi klajā ar grāmatu Beautiful Balts: From Displaced Persons to New Australians (2017). Grāmatas nosaukums ņemts no toreizējā imigrācijas ministra Calwell raksturojumu Beautiful Balts, kaut vietējie iemītnieki kādreiz lietoja vārdu, sākot ar to pašu b burtu, dodot savu vērtējumu par iebraucējiem.

Galvenā plenāra runātāja ir pētniece ar īpatnēju sakaru ar Baltijas valstīm. Sidnejas Universitātes vēsturniece profesore Šīla Ficpatrika (Sheila Fitzpatrick) ir viena no Austrālijas izcilākiem sovjetologiem, specializējoties tieši Staļina laikmetā, un ieguva daudz materiālus 1990tos gados, kad Krievijas arhīvi tika – vismaz daļēji – pieejami. Bet savās gaitās par Krievijas arhīviem un pasaules zinātniskiem centriem satikās ar vienu Baltijas bēgli no Rīgas un, kā jau gadās pat zinātniekiem, iemīlējās un apprecējās. Vīram bija interesanta, bet miglaina pagātne, bet tikai pēc vīra nāves Fitzpatrick varēja sākt savilkt visus viņa galus kopā – vīrs Mishka/Misha/Miķelis/Mikhail/Michael kļuva par grāmatas subjektu – Mischka's War (izdota 2017. g), kur atspoguļo mūsu Baltijas un Austrumeiropas sarežģīto vēsturi.

No vietējiem referentiem starp latviešiem būs Marija Perejma, kura sakopoja unikālo grāmatu Flindersa ielas latvieši, kurā izsekoja īpatnēju latviešu sādžu, kur 17 mājokļos vienā Adelaides priekšpilsētas ielā mita latvieši, uzturot ciešas savstarpējās saites. Konferencē stāstīs par šo mutvārdu vēstures pieeju, ko Perejma izmantoja, lai iegūtu materiālus no ģimenes arhīviem. Viņas līdzgaitniece Ilze Metjūs (Matthews) stāstīs par īpatnēju arhīvu, kurš dod ieskatu dipīšu dzīvē Vācijā. Austrālijas ierēdne Esma Banner strādāja gan pie UNRRA, gan pie IRO Vācijas bēgļu nometnēs 1940tos gados, un ir atstājusi tagad pieejamu arhīvu Viktorijas muzejā ar vairāk nekā 1000 dokumentiem, fotogrāfijām un dažādiem objektiem.

Šogad konference notiks nedēļu pēc Latvija Saeimas vēlēšanām, un Rietumsidnejas Universitātes mācībspēks Uldis Ozoliņš sniegs referātu par Latviju kā vājo sastāvdaļu Baltijas politikas ķēdē – Is Latvia the Weak Link? Jau pēdējās vairākās Saeimas vēlēšanās partija Saskaņa ir ieguvusi vislielāko vēlētāju atbalstu, bet nekad nav kļuvusi valdībā. Citas partijas ir gan bijušas par, gan pret iesaistīšanu Saskaņu valdības koalīcijā, bet šoreiz pilsoniskie spēki ir stipri saskaldīti līdz ar Vienotības noziedēšanu, un ir izteikti neviennozīmīgi vērtējumi par vislielāko it kā pilsonisko partiju – Zaļo un zemnieku savienību; jautājums pastāv, vai tā būtu ar mieru iet koalīcijā ar Saskaņu? Referāts sniegs vēlēšanas iznākumus vēsturiskā kontekstā; gan krieviski-sliecošās partijas, gan rietumu orientētās partijas ir savītas jau mūžīgā cīņā par ietekmi.

Pieteikšanās lapa Facebook: https://www.facebook.com/groups/222088547883933/.

Vai pieteikties AABS kasierim Uldim Ozoliņam Uldis@languagesolutions.com.au.

Lūdzam pieteikties līdz 1. oktobrim. Dalības maksu $50 var maksāt uz vietas

Skat. http://aabs-balticstudies.org/

Dr. Uldis Ozoliņš,
AABS Austrālijā kasieris
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com