Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Redakcijā

„Nākotnes nama“ laika kapsula

Laikraksts Latvietis Nr. 516, 2018. g. 23. sept.
Gunārs Nāgels -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Projekta arhitekte Ija Rudzīte un muzeja direktors Gunārs Nāgels pie Latvijas Okupācijas muzeja būvdarbiem. FOTO Inese Jansone.

Laika kapsulas iemūrēšanas pasākums Latvijas Okupācijas muzeja topošās piebūves „Nākotnes nams“ pamatos. No kreisās: LR Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards, Latvijas Okupācijas muzeja valdes priekšsēdis Valters Nollendorfs, VAS „Valsts nekustamie īpašumi“ valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis, LR kultūras ministre Dace Melbārde, Latvijas Okupācijas muzeja direktors Gunārs Nāgels. Fonā redzamas ēkas Grēcinieku ielā. FOTO Inese Jansone.

LR kultūras ministre Dace Melbārde un Latvijas Okupācijas muzeja direktors Gunārs Nāgels. FOTO Inese Jansone.

Latvijas Okupācijas muzeja biedrības valdes priekšsēdētājs Valters Nollendorfs tur laika kapsulu kamēr Latvijas Okupācijas muzeja direktora vietniece attīstības jautājumos Līga Strazda ieliek vēstījumus. FOTO Inese Jansone.

Laika kapsulas iemūrēšana. LR kultūras ministre Dace Melbārde un Latvijas Okupācijas muzeja biedrības valdes priekšsēdētājs Valters Nollendorfs. FOTO Inese Jansone.

Laika kapsulas iemūrēšana. Latvijas Okupācijas muzeja direktors Gunārs Nāgels un Latvijas Okupācijas muzeja biedrības valdes priekšsēdētājs Valters Nollendorfs. FOTO Inese Jansone.

Laika kapsulas iemūrēšana. No kreisās Latvijas Okupācijas muzeja iepriekšējā direktore Gundega Michele un Latvijas Okupācijas muzeja biedrības valdes locekle Dzintra Bungs. FOTO Inese Jansone.

OM

Latvijas Okupācijas muzejs

Sveicināti, lasītāji!

13. septembrī Latvijas Okupācijas muzeja topošās piebūves „Nākotnes nams“ pamatos svinīgi iemūrēta kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm un pateicību vairāk nekā 1000 ziedotājiem, kuri ir snieguši būtisku artavu Nākotnes nama projekta īstenošanā.

Latvijas Okupācijas muzeja direktora uzruna:

Ļoti cienījamā kultūras ministres kundze!

Augsti godājamais Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra kungs!

Dāmas un kungi!

Pirms šīs vietas būvdarbu uzsākšanas, presē rakstīja, ka, un es citēju: „...būvprojekts izstrādāts pēc diviem principiem – pirmkārt, lai namā būtu daudz gaismas un ērtas telpas darbiniekiem un publikai, un, otrkārt, bez šām praktiskajām prasībām jāievēro, ka namam jābūt arī monumentālam. Ņemot to vērā, izveidots varens sešstāvu bloks ar galveno ieeju no 11. Novembra bulvāra“*. Citāts beidzas.

Ka jūs sapratīsit, šis apraksts nav par Latvijas Okupācijas muzeju un arī nav par Latviešu sarkano strēlnieku memoriālu-muzeju. Mēs stāvam vietā, kurai ir sāpīga celtniecības vēsture. Kārlis Ulmanis bija iecerējis tieši šajā vietā celt monumentālu Rīgas pilsētas biroju namu, kopā ar 140 metrus augstu torni. Visa kvartāla ēkas bija atsavinātas un nolīdzinātas. Bet tad sākās Latvijas okupācija, un ēkas projekts tika pārtraukts.

Latviešu sarkano strēlnieku muzejam veicās mazliet labāk. To uzcēla tepat Ļeņina simtajā dzimšanas dienā samazinātā apjomā – salīdzinājumā ar plānoto, realizēja tikai kādu pusi vai mazāk, jo bija jāpatur iespēja atjaunot Melngalvja namu.

Okupācijas muzejam pārņemot Latviešu sarkano strēlnieku muzeja ēku, jau no paša sākuma bija skaidrs, ka telpas būs jāuzlabo.

Kad apstiprināja Birkerta Nākotnes nama skices, pieņēma Latviešu sarkano strēlnieku laukuma detaļplānojumu, un valdība piešķīra finansējumu pārbūvei, tad iedomājamies, ka drīz Latvijas sāpīgo stāstu varēsim prezentēt piemērotās, modernās telpās. Bet, gandrīz tāpat kā padomju okupācija apturēja Ulmaņa vīziju, tā labi organizēta kampaņa gandrīz apturēja Birkerta vīziju un centās iznīcināt pašu Okupācijas muzeju.

Šīs kampaņas dēļ kādi ceturtdaļmiljonu cilvēku nav redzējuši muzeja izklāstīto patieso okupācijas vēsturi, un muzejs ir zaudējis kādus miljons eiro mūsu ziedotāju naudas.

Atgādināšu, ka ēka pieder valstij, un valsts arī finansē pārbūvi, bet pats muzejs ir privātmuzejs, kas pastāv pārsvarā no ziedojumiem. Mēs paši finansējam ekspozīciju, algas un citus materiālus, saņemot daļēju finansiālu atbalstu no valsts un citiem avotiem.

Kampaņa arī aizskārusi pašu ēku. Lai apmierinātu vienu no kampaņas prasībām, pārbūvētās ēkas vestibils ir bijis samazināts, lai būtu neērtāk apkalpot tūristu grupas.

Šodien iemūrēsim kapsulu ar saturu – vēstījumu nākamajām paaudzēm. Kapsulā būs Latvijas Okupācijas muzeja biedrības valdes priekšsēža Valtera Nollendorfa vēstījums, Okupācijas muzeja ideja autora Pauļa Lazdas vēstījums, saraksts ar cilvēkiem un organizācijām, kuras ziedojušas tieši Nākotnes namam, muzeja apkārtraksts, kā arī vēstījumi no Valsts nekustamiem īpašumiem, Kultūras ministrijas un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas.

Mēs esam ļoti pateicīgi Kultūras ministrijai un kultūras ministrei Dacei Melbārdei par negurstošo atbalstu – gan finansiālo, gan morālo. Mēs esam pateicīgi Valsts akciju sabiedrībai Valsts nekustamie īpašumi – sevišķi valdes priekšsēdētājam Ronaldam Neimanim un valdes loceklei Kitijai Gruškevicai – par atbalstu un atklātību, iekustinot iestrēgušo projektu. Mēs esam pateicīgi arhitektu birojam 5. iela – tās vadītājam Intam Pujātam un arhitektei Ijai Rudzītei par Birkerta vīzijas pilnveidošanu un attīstīšanu, un par projekta pārņemšanu grūtajos apstākļos, kad cita firma to bija vienkārši nebeigusi un pametusi. Mēs esam pateicīgi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, sevišķi Elitai Turkai, par būvvaldes pienākumu godīgu pildīšanu – aizrādot, kad ir kļūdas, un saskaņojot, kad viss ir kārtībā. Mēs esam pateicīgi Saeimas deputātam Ritvaram Jansonam, kurš virzīja grozījumus Latvijas Okupācijas muzeja likumā, atdzīvinot iestrēgušo projektu.

Un atkal paldies mūsu daudziem ziedotājiem, kuri ir devuši tuvu pie 11 miljonus eiro, no tā gandrīz 2 miljonu eiro tieši Nākotnes nama vajadzībām – jaunai ekspozīcijai un ēkas iekārtošanai.

Paldies jums visiem, un gaidīsim jūs muzeja jaunās telpās 2020. gadā

Paldies par uzmanību!

Gunārs Nāgels
Latvijas Okupācijas muzeja direktors

* Latvijas Kareivis, Nr.106 (11.05.1939), 1.lpp.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com