Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Pastalu mānija, izstāde un darbnīcas

Latviešu daiļamatnieku apvienības Austrālijā piedāvājums

Laikraksts Latvietis Nr. 514, 2018. g. 20. aug.
Ilze Švarca -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

AZVV skolnieces ar saviem ādas izstrādājumiem. No kreisas: Laima Jurāna, Diminika Drēziņa, Rebeka Abija (Abby), Maija Dārziņa, Beate Birzniece. FOTO Andrejs Jaudzems.

AZVV darbnīcā rīdziniece Agrita Krieviņa ar LDAA melburnieti Viktoru Brenneru, kas aizbrauca uz AZVV, lai palīdzētu Krieviņai un paplašinātu savas ādas apstrādes zināšanas. FOTO Māra Baumane.

Tik daudzi no Austrālijas šogad izbaudīja Latvijas vasaru! Vai ievērojāt jaunos modes kliedzienus, kas ir latviski un ar roku darināti, bet arī izteikti moderni un atspoguļo valkātāja personību? Par stilizēto kroņu modi, kuru Rīgā ieveda Melburnā dzimusī Brigita Stroda, dzirdējām jau pēdējo Austrālijas Latviešu Kultūras dienu laikā Melburnā. Ar gandarījumu redzu, ka kroņu valkāšana, kā latviskas sievietes stipruma simbols, turpina parādīties arvien plašāk Latvijas presē. Spilgts piemērs ir populārais mūzikas ansamblis Tautumeitas, kuras vienmēr uzstājās ar Strodas darinātiem kroņiem. LTV.lv vietnē var redzēt vairākus kroņu piemērus nesenā Rīta Panorāmas intervijā.*

Bet šogad redzam vēl citu tautas apģērba daļu pārtopot par modes elementu. Senie apavi – pastalas parādījās ne tikai daudziem svētku dalībniekiem kājās, bet arī skatītājiem. Pat visspilgtākajās krāsās gaumīgi pielāgotas laikmetīgām drēbēm. Par to ir atbildīga Rīgas Tehniskās universitātes docente un ilggadīgā ādas darbu meistare Agrita Krieviņa. Kopā ar meitu Krieviņa ir izveidojušas Facebook lapu, kur var redzēt un lasīt vairāk par šo pastalu modi.**

Krieviņai sevišķa interese ir tradicionālo ādas amata prasmju saglabāšanā un atjaunošanā. Viņa jau daudzus gadus desmitus nodarbojās ne tikai ar ādas izstrādājumu izgatavošanu, bet arī ar ādas izstrādājumu arheoloģisko vēsturi. Viņa ir publicējusi vairākus zinātniskus rakstus, un ir sniegusi referātus Latvijā un ārzemēs, kā piemēram par Seno ādas apavu darināšanas prasmju adaptācijas problēmas šodienas situācijā. Publika varēs noverot Krieviņas darba prasmi, skatot 2018. gada iznākušo starptautisko filmu Nameja gredzens, kurai Krieviņa izgatavoja apavus.

Ar lepnumu paužu, ka Latviešu daiļamatnieku apvienība Austrālijā (LDAA) noorganizēja Krieviņas Austrālijas apciemojumu uz iepriekšējo Anna Ziedares Vasaras vidusskolu (AZVV). Ar PBLA un LVK naudas ziedojumu, kā arī ar LDAA un AZVV finansiālo un morālisko palīdzību, Krieviņa varēja pavadīt visu vidusskolas laiku, apmācot skolas saimi ādas apstrādes tehnikā. Viņa arī pasniedza priekšlasījumu vecākiem skolniekiem par Latvijas ādas apavu vēsturi, un deva meistarklases arheoloģisku ādas zābaku izgatavošanā.

LDAA darbība turpinājās septembrī Melburnas Latviešu namā ar gadskārtējām divu dienu darbnīcām un tirdziņu sestdien, 8. un svētdien, 9. septembrī no plkst.10 līdz plkst. 16. Dalībnieki var pieteikties uz vienu vai divu dienu apmācībām. Šīs sekmīgās darbnīcas notiek jau 6. gadu pēc kārtas. Šogad piedāvājam prievīšu aušanu, cela aušanu, metāla ornamenta izgatavošanu, vitrāžas, audumu drukāšanu, kroņu izgatavošanu, rotu kalšanu, keramiku, zīlīšu rotu izgatavošanu un ādas izstrādājumus. Kas par plašu izvēles klāstu! Nodrošiniet jūsu vietas, piesakoties tieši, lietojot šo saiti: https://www.trybooking.com/book/search?keyword=latvian Vairāk informācijas pie Andas Banikos, zvanot 0409 180 346.

Šogad darbnīcas tiek paplašinātas ar īpašu izstādi Tējas koki runā. Daudzpusīgā māksliniece Anda Banikos kopā ar filcēšanas meistari un mākslinieci Zettu Kantu uzstādīs instalāciju, kas godina Latvijas mitoloģiju un zālīšu spēku maģiju. Instalācija tikai izgatavota Gipslandes Fish Creek Tējas festivāla ietvaros, izmantojot South Gippsland Shire Council un LDAA finansiālo atbalstu un Latvijas simtgades morālisko atbalstu. Izstāde tika sumināta kā festivāla mākslinieciskais kodols. Aicinām visus apskatīt šo unikālo un maģisko izstādi Melburnas Latviešu nama foajē telpā 8. un 9. septembrī, kā arī nogaršot Latvijas zāļu tējas.

Ilze Švarca

Laikrakstam „Latvietis“

* https://ltv.lsm.lv/lv/raksts/25.05.2018-etno-muzikas-grupa-tautumeitas-izdod-grupas-debijas-albumu.id131462/

** https://www.facebook.com/100pastalas/



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com