Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Latviešu mediķi Dienvidaustrālijā

Akadēmiskā runa LU98 svinībās Adelaidē

Laikraksts Latvietis Nr. 513, 2018. g. 15. aug.
Andris Dārziņš -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Andris Dārziņš. FOTO Pēteris Strazds.

Ar svētku uzrunu, akadēmisko runu svētdien, 2017. gada 24. septembrī Adelaidē nosvinēja Latvijas Universitātes 98 gadu dibināšanas dienu. Dr. Andris Dārziņš lettg! OAM, MBBS, FRACGP sniedza interesantu un patiešām izglītojošu runu – Latviešu mediķi Dienvidaustrālijā no pirmajiem pēckara imigrēšanas gadiem līdz gandrīz šai dienai.

Vēlos ar jums dalīties ar manu referātu, ko es lasīju 2016. gada 27. oktobrī Dienvidaustrālijas medicīnas vēsturiskā mantojuma biedrībai (SA Medical Heritage Society).

Mana referāta nosaukums bija Intruders or Colleagues? Latvian Medicos in SA; tulkojums varētu būt Cilvēki, kas kaut kur iespiežas, vai tiešām ir kolēģi?

Man jums nebūs jāskaidro, kur ir Latvija, kas notika 1940. gada jūnijā un par teroru un deportācijām, kas visi bija svarīgi iemesli bēgt no otrreizējās krievu okupācijas. Ap 80% no Latvijas ārstiem un zobārstiem devās trimdā.

Austrālijas imigrācijas politika kopš 1949. gada un arī vēlāk bija fokusēta uz darba spēka ievešanu. Visiem darba spējīgajiem cilvēkiem bija jāparaksta obligāts darba līgums. Šeit netika ņemta vērā izglītība vai iepriekšējā profesija un bija jāstrādā jebkurš darbs, ko šāds cilvēks spētu. To arī iebraucēji ar sakostiem zobiem veica.

Es pastāstīšu par piemēriem no mūsu mediķu gaitām pirmajos iebraukšanas gados. Stāstīšu par ārstu un zobārstu pieredzēm pirmajos iebraukšanas gados. Esmu apzinājis latviešu izcelsmes medicīnas un zobārstniecības graduantus Adelaides un Flindersa universitātēs, kas parāda kādas nosvērtnes ar pirmajiem iebraucēju bērniem un pēc tam vēlākos gados. Pēdējā stāstījuma daļā stāstīšu par kolēģiem, kas izcēlušies vai nu klīniskā zinātniskā laukā, vai akadēmiskā laukā, vai arī ar valdības atzinību par viņu nopelniem, vai arī bijuši aktīvi sabiedriskā dzīvē mūsu sabiedrībā.

Šāds saraksts būs subjektīvs un to droši vien varētu papildināt.

Pirms runāju par iebraucējiem es vēlos pieminēt ebreju izcelsmes ģimenes ārstu Dr. Lū Levī (Lou Levy) OAM. Viņš dzima Latvijā un skolojās Latvijā, bet medicīnu studēja Skotijā. Pēc 2. Pasaules kara viņa gaita nonāca Adelaidē. Viņš bija latviešu iebraucējiem pazīstams, jo runāja latviski, un viņa domāšana likās eiropeiskāka nekā tā laika austrāliešu ģimenes ārstiem. Dr. Levī saprata iebraucējus.

Latviešu ārsti, kas iebrauca Dienvidaustrālijā

Vārdi alfabētiskā secībā: Dr. Veronika Bergfelde, Dr. Jēkabs Knostenbergs, Dr. Malda Puķīte, Dr. Arturs Skrastiņš, Dr. Jānis Zēbergs.

No šiem 5 ārstiem tikai viens atguva prakses tiesības, proti  – Dr. Skrastiņš. Par viņu es stāstīšu vēlāk. Citi ārsti nestrādāja medicīnas laukā, vai arī strādāja darbos, kas bija zem viņu profesionālām kvalifikācijām.

Latviešu zobārsti, kas iebrauca Dienvidaustrālijā

Nebija neparasti Latvijā, ka zobārstes bija sievietes, bet šeit, Austrālijā, tas likās liels izņēmums: Marija Dančauskis, Emma Dārziņa, Regīna Freidenfelds, Skaidrīte Liepiņa, Elza Ozoliņa, Zigrīda Polfanders.

Es ilustrēšu šīs grupas gaitas ar diviem piemēriem: vienu – pozitīvu, bet otru – ar ne tik labu iznākumu. Es stāstīšu par Emmas Dārziņas pieredzi ar vietējo zobārstniecības administrāciju. Emma Dārziņa graduēja Latvijas Universitāti 1928. gadā ar grādu Ārste zobu slimībās. Viņa strādāja visu laiku DP nometnēs.

Anglijā 1949. gadā bija liels skolu zobārstu trūkums; zobārstu komisija no Anglijas pārbaudīja DP zobārstu kvalifikācijas un spējas. Pārbaude bija pozitīva, un Emmai Dārziņai piešķīra Anglijas Dental Board reģistrāciju, kas viņai deva prakses tiesības Anglijā. Reģistrācijas dokumenti bija Latvijas Universitātes diploma tulkojums. Ārste zobu slimībās atbilst Doctor of Dental Diseases. Austrālijas imigrācijas personas Vācijā domāja, ka ja ir Anglijas reģistrācija, to arī atzīs Austrālijā.

Tā tas nenotika! Kad tā laika Adelaides Dental School vadītājs redzējis diploma tulkojumus, proti, Doctor of Dental Diseases, esot uzsvēris, ka vietējie zobārsti graduējas tikai ar bakalaura grādu (Bachelor of Dental Surgery), un viņš nekādu tālāku atbalstu neesot sniedzis. Emma Dārziņa bija jau 51 gadu veca, un viņai nebija laba angļu valoda. Viņa savā profesijā nekad vairāk nestrādāja.

Bija tomēr izcilas personības, piemēram, Regīna Freidenfelde. Viņa bija gados jaunāka un arī bija nolikusi Anglijas Dental Board prasības, lai varētu strādāt Anglijā. Arī viņas reģistrācija netika atzīta. Freidenfelda kundze Latvijas Universitātē ieguva maģistra grādu filoloģijā un filozofijā jau 1931. gadā un beidza LU zobārstniecības fakultāti 1943. gadā. Viņa atsāka studijas Adelaides uni zobuārstniecības fakultātē, ko nobeidza 1956. gadā. Viņa bija populāra savā kursā, un studenti viņu iesauca par Queenie. Viņas pēdējā studiju gadā viņas meita Maija sāka studēt pirmo gadu zobārstniecībā.

Freidenfelda kundze strādāja privātpraksē un aktīvi darbojās latviešu sabiedrībā. Viņas dziļākā interese bija reliģija un viņa turpināja darbu latviešu ev. lut draudzē.

Zobārstniecība bija populāra profesija latviešu iebraucējiem. Kopš 1952. gada 19 latviešu izcelsmes zobārsti ir graduējušies Adelaides Universitātē:

Elfrīde Saulīte (1952), Dagmāra Krūmiņa (1955), Regīna Freidenfelde (1956), Andrejs Grava (1956), Inga Keda (1961), Maija Freidenfelde (1961), Maija Stīpniece (1961), Irēne Minkiewicz (1962), Inese Liepiņa (1965), Ivars Ozols (19650, Pēteris Strazds (1969), Valdis Tomanis (1970), Inta Cabule (1973), Nils Broders (1978), Imants Zeibarts (1978), Lars Broders (1978), Sandra Ose (1978), Arnis Līdums (1985), Juris Kaimiņš un Mark Rozenbilds.

Pastāstīšu par Dr. Artūru Skrastiņu, kura dzīves stāsts ilustrē apņēmību un spējas iedzīvoties jauna zemē. Dr. Skrastiņs dzimis Latvijā, 1906. gada 5. jūlijā. Viņš graduēja Latvijas Universitāti 1931. gadā. Tad strādāja par rajona ārstu un pēc tam nometnēs Vācijā. Viņš iebrauca Austrālijā 1949. gada decembrī ar ģimeni – sievu un četrām meitām. Pēc kāda laika viņš atrada darbu RAHRadiographer, tas ir, tehniķis, kas veica rentgena uzņēmumus. Jau tur viņš bija sekmīgs, un tur tika ievērotas viņa diagnostisķa spējas. Viņam bija labas valodas zināšanas; bez latviešu valodas viņš pārvaldīja krievu, franču, vācu un latīņu valodas un mācījās angļu valodu no vārdnīcas.

1955. gadā Tasmānijā bija ārstu trūkums lauku rajonos. Tasmānijas valdība aicināja iebraucējus ārstus pieteikties eventuālam lauku darbam. Dr. Skratsiņš pieņēma šo piedāvājumu un tika pieņemts šajā lauku programmā. Viņam bija jāpavada interna gads Launcestonas un Royal Hobartas slimnīcās. Pēc tam bija jāiztur rakstveida un mutisks pārbaudījums, kurus administrēja no Melburnas. No 5 kandidātiem šai eksāmenā tikai divi bija sekmīgi; Artūrs bija viens no tiem.

Dr. Skrastiņš tika nozīmēts par rajona ārstu un vēlāk tika pārcelts uz Sorrell pilsētiņu. Tur viņš strādāja privātpraksē par ģimenes ārstu un nodzīvoja tur līdz savai nāvei 1970. gada 22. aprīlī. Dr. Skrastiņš bija viens no pirmajiem latviešu ārstiem, kas atguva prakses tiesības Austrālijā.

Latviešu izcelsmes medicīnas graduanti MB BS Adelaides Universitātē

38 personas: Arnis Gudkovs (1955), Zigurts Seglenieks (1955), Indulis Ritenis (1956), Leonīds Stepanovs (1958), Jeff Girts Rozenbilds (1960), Andris Dārziņš (1961), Michael Māris Rozenbilds (1961), Rūdolfs Začests (1963), Andris Jaunzems (1965), Ieva Mētra (1966), Kira Iljins (1967), Rane Vītols (1967) Silvija Začesta (1967) Ilze Augstkalna (1967), Pēteris Blumbergs (1968), Astrīda Lettberga (1968), Gilars Blicavs (1969), Alnis Vedigs (1969), Ilze Davidova (1971), Igors Nikitins (1971), Toms Kļavenieks (1972), Jānis Malovka (1972), Rihards Rozentāls (1974), Andris Kalniņš (1976), Iris Minkiewicz (1976), Jānis Svilāns (1977), Vicki Andersons (1978), Inta Tomane (1980), Anita Spole (1981), Ilmārs Līdums (1988), Michelle Reintāls (1992), Roberts Lecons (1994), Rūdolfs Začests (1995), Markus Nikitins (1996), Daina Rudaka (2013), Laura Rudaka (2014). Source – U of A Commemoration Booklets.

Latvieši – medicīnas fakultātes graduanti Flinders Universitātē (Flinders University of South Australia)

Šeit laikā no 1979. g līdz 2013. gadam 5 personas graduējās ar BM BS grādiem: Arnolds Seglenieks (1979), Pēteris Dārziņš (1983), Tania Petrova (1996), Rebecca Dabars (1997), Ingrīda Salna (2013).

Avots: Ilze Thomas – Flinders Uni Medical Centre bibliotekāre.

Aktīvi ārstniecības, akadēmiskā laukā un sabiedriskā dzīvē

Latviešu graduanti, kas ir atstājuši iespaidu vai nu ārstniecības laukā, vai akadēmiskā dzīvē, vai arī sabiedriskā dzīvē. Šeit došu sarakstu alfabētiskā kārtībā.

Saraksts ir subjektīvs un varbūt nepilnīgs: Dr. Viki Andersons, Prof. Pēteris Blumbergs, Dr. Andris Dārziņš, Prof. Peteris Dārziņš, Dr. Toms Kļavenieks, Dr. Dagmara Krūmiņa, Dr. Arnis Līdums, Dr. Ilmārs Līdums, Dr. Igors Nikitins, Prof. Konrāds Pešūdovs, Prof. Jānis Priedkalns, Dr. Jeff Rozenbilds, Dr. Richards Rozentāls, Dr. Inta Rudaka, Dr. Maija Sila, Dr. Pēteris Strazds, Dr. Valdis Tomanis, Prof. Alnis Vedigs, Dr. Ilga Vēvere, Dr. Rudolfs Začests.

Dr. Viki Andersons, AM – Acu ārste privātpraksē. Iesaistīta Austrālijas armijas rezervē pulkveža pakāpē. Apbalvota ar Order of Australia un Reserve Force Decoration (RFD) Komandējusi armijas vienības Austrumtimorā un ir konsultante acu slimībās Austrālijas armijai. Specializējas lāzerķirurģijas procedūrās.

Prof. Peter Blumbergs, AO vada Hanson Institūta neiropatoloģijas centru. Ir klīniskais profesors patoloģijā Adelaides Universitātē. Viņš ir viens no vadošiem neiropatologiem Austrālijā. 2014. gadā viņu iecēla virsnieka pakāpē Order of Australia par izciliem nopelniem medicīnas laukā un par akadēmiskiem pētījumiem, galvenokārt smadzeņu traumu jomā.

Prof. Pēteris Dārziņš – geriatriskās medicīnas profesors Monaša (Monash) Universitātē. Atbildīgs par klīnisko aprūpi Melburna austrumu sekcijā un ārstniecību.

Dr. Andris Dārziņš – Kvalificēts ģimenes ārsts. Aktīvs Austrālijas Ģimenes Ārstu organizācijā (RACGP), bijis pirmais priekšsēdis Latviešu Ārstu Biedrībai Austrālijā. Austrālijas valdība apbalvoja A. Dārziņu par viņa darbu medicīnas laukā kā ģimenes ārstam un par viņa piedalīšanos veco ļaužu aprūpes standartu attīstībā.

Dr. Dagmara Krūmiņa – viena no pirmajām latviešu studentēm, kas studēja zobārstniecību Adelaides Universitātē. Strādāja privātpraksē un aktīvi darbojās latviešu un austrāliešu sabiedrībā – Adelaides Latviešu studentu kopā, Adelaides Latviešu biedrībā un korporācijā, kā arī atbalstīja savu vīru – Bruno Krūmiņu, AM viņa darbā kā Dienvidaustrālijas gubernatora vietnieku no 2000.g līdz 2007. gadam. Viņa mira 2010. gada janvārī

Dr. Arnis Līdums. Zobārsts – speciālists prostodontists. Darbojas vadošās pozīcijās Austrlaian Dental Association un internacionālās organizācijās, kas saistītas ar viņa specialitāti. Strādā privātpraksē ar uzsvaru uz prostodontikā, estētisko zobārstniecību un iestādījumiem (implants).

Dr. Ilmārs Līdums – speciālists gastroentreloģijā. Strādā privātpraksē un ir konsultants Queen Elisabetes slimnīcā. Klīniskais lektors Adelaides Universitātē. Viņš turpina pētniecību ar videokapsulas endoskopiju, kā arī citos laukos. Bija aktīvs Latviešu Ārstu Biedrībā.

Dr. Igor Nikitins – speciālists iekšējās slimībās un plaušu un elpošanas kaitēm. Darbojies Latviešu Ārstu biedrībā Austrālijā un Austrāliešu ārstu savienībās. Bija ilggadīgs Ashfordas slimnīcas medicīnas pārvaldes komitejās. Beidzis praksi; vēl palīdz ar plaušu slimību kontroli iedzimtajiem vairākās lauku pilsētās.

Dr. Ivars Ozols – zobārsts, graduējās BDS 1964. gadā. Strādāja Dental slimnīcā Adelaidē un savā privātpraksē. Viņš bija aktīvs, darbojoties par cilvēktiesībām un pret komunismu. Patreiz viņa darba lauks ir saistīts ar latviešu ev. lut. baznīcu. Viņš ir draudzes priekšnieks un diakons kopš 2010. gada.

Prof. Konrads Pešudovs  Studējis optometriju Melburnas Universitātē un kvalificējās Ph.D 2000. gadā. Viņu iecēla par pirmo profesoru optometrijas un redzes zinātnes fakultātē Flindersa Universitātē 2009. gadā. Viņam ir daudz pētījumu sakarā ar optometrijas jautājumiem, kas iespaido redzi un dzīves kvalitāti.

Prof. Jānis Priedkalns – Sāka studijas veterinārā medicīna, sekojot sava tēva pēdās. Viņš graduējās Sidnejas Universitātē 1959. gadā un turpināja studijas Minesotas un Cambridge Universitātēs un citās iestādēs. Viņam ir goda doktorāti no divām Latvijas Universitātēm. Viņa akadēmiskā karjera bija galvenokārt Adelaides Universitātē. Viņš bija Elder Profesors anatomijā un histoloģijā no 1972.g.–1998. g. Pēc tam viņš bija aktīvs Latvijā zinātniskā laukā ir nacionālā politiskā laukā. Man nav iespējams dot pilnu ieskatu prof. Priedkalna darbos un sekmēs. Viņš ir spilgta un efektīga personība.

Dr. Jeff Ģirts Rozenbilds – Graduējās Adelaides Universitātē 1960. g. Un specializējās ortolingolarhyngologijā. Viņš bija speciālists ķirurgs RAH un vadīja ENT nodaļu 10 gadus. Viņa galvenā interese bija galvas un kakla vēža slimību ķirurģija. Bez medicīnas viņa intereses bija glezniecība, kur viņš sasniedza augstu līmeni, un viņam bijušas vairākas personālizstādes. Viņš bija patīkama persona, un viņš veda pilnu dzīvi ar savu ģimeni. Mira 1999. g. 10. janvārī 68 gadu vecumā.

Dr. Michael Māris Rozenbilds – Graduējās 1961. g. Adelaides Universitātē. Specializējās ortopēdiskā ķirurģijā un vēlāk darbojās anatomiskā pataloģijā. Strādājis Flinders Medical Centre un Flinders Medical School kā vecākais lektors šajā specialitātē.

Dr. Richards Rozentāls – Graduējies 1974. g. Adelaides Universitātē. Pēc papildināšanās vairākās slimnīcās, viņš strādā solo ģimenes praksē. Viņš ārstē daudzus latviešu izcelsmes pacientus un ir aktīvs Daugavas Vanagu organizācijā.

Dr. Inta Rudaks – Graduējās 1980. g. Adelaides Universitātē. Viņai ir pilna un efektīga karjera ģimenes praksē, gan arī klīniskā darbā; ir darbojoties pie studentu un jaunāku ārstu tālākas izglītības. Viņa ir Austrālijas ģimenes ārstu koledžas locekle (Fellow of RACGP). Viņa darbojas pie Adelaides un Flindersa Universitātes un Ģimenes ārstu koledžā medicīniskā pasniedzēja. Viņai ir divas meitas, kas seko viņas pēdās un nesen graduējās medicīnā Adelaides Universitātē.

Dr. Maija Sils (dzim Freidenfelde) – Kvalificējās BDS Adelaides Universitātē 1961. g. Viņa strādāja zobārstniecības privātpraksē no 1962. – 1996. g., lielākotiesu daļas laiku ģimenes pienākumu dēļ. Precējusies ar Adamu Silu, un viņiem ir četri bērni – visi ar universitātes izglītību. Maija darbojas latviešu ev.'lut. draudzē dažādos amatos un latviešu sabiedrībā. Viņa priecājās par saviem mazbērniem.

Dr. Pēteris Strazds – Graduējās BDS Adelaides Universitātē 1968. g. Viņš strādāja vietējās praksēs un pavadīja 3 gadus Anglijā. Viņš vadīja savu privātpraksi no 1976. – 2016. gadam. Viņš darbojies latviešu sabiedrībā un bijis LAAJ priekšsēdis 3 gadus. Viņš ir Akadēmiskās vienības Atāls loceklis.

Dr. Valdis Tomanis – Graduējās BDS Adelaides Universitāti 1969. gadā un strādāja savā praksē Glandores priekšpilsētā līdz 2016. g. augustam. Viņš ir aktīvi piedalījies sabiedrībā gan skautos, gan studentu organizācijās un vienībā Atāls. Viņš darbojas Adelaides Latviešu Biedrībā un DV un ev. lut. draudzē. 1994. g. Valdis Tomanis bija viens no dibinātājiem Latviešu Tirdzniecības kamerai. Viņu iecēla par Latvija Republikas Goda konsulu Dienvidaustrālijā 2005. g., un viņš vēl vienmēr turpina šo darbu, darbojoties Dienvidaustrālijas konsulārā korpusā.

Prof. Alnis Vēdigs – Graduējās 1969. g. Adelaides Universitātē. Viņš turpināja savu karjeru anestēzijas un intensīvās aprūpes jomā, iegūstot augstākās kvalifikācijas šai laukā. Pēc papildināšanās Kanādā Alnis Vēdigs strādāja Flinders Medical Centre un lielākās Adelaides privātslimnīcās. Viņš turpina savus pētījumus un ieveda svarīgas inovācijas intensīvā aprūpē. Viņš turpināja mācīt studentus ar uzsvaru uz medicīnas un pētniecības ētikas jautājumiem. Viņam bija liela nozīme attīstot intensīvās aprūpes metodes Dienvidaustrālijā.

Dr. Ilga Vēvere – Graduējās Rīgas Medicīnas Institūtā 1983. gadā. Turpināja studijas radioloģijā un kodolmedicīnā, vadīja Stradiņa slimnīcas kodolterāpijas un radioterapijas nodaļu. Pēc tam bija vadītāja Latvijas Onkoloģijas Centra kodolmedicīnas un radioterapijas nodaļās, kur apmācīja radioterapeitus un radiofiziķus no Latvija un tuvākām ārzemēm, kā pielietot augstas precizitātes staru terapiju. Beidza aktīvo darbu 2009. g. Viņai ir apbalvojumi par veselības aprūpes darbu no Latvija Valsts un no Rīgas pilsētas. Patreiz aktīvi piedalās Adelaides latviešu sabiedrībā, – ALB, DV un draudzē.

Dr. Rūdolf Žačests – Graduējās 1963. Adelaides Universitātē un turpināja studijas fizioloģijā un farmakoloģijā. Viņš ieguva Doctor of Medicine grādu un bija klīniskais farmakologs Queen Elizabeth slimnīcā. Viņam ir daudz publikāciju, galvenokārt par medikamentu iespaidu uz cirkulāciju.

No mana stāstījuma varējāt redzēt, ka no sākuma bija zināma neuzticēšanā un negatīvisma pret iebraucējiem. Austrālijā bija izteikta anglosakšu kultūra. Iebraucēji bija no citas kultūras un ar maz izņēmumiem slikti runāja angliski, kas bija ar tūlītēju negatīvu iespaidu. Vēl viena iespēja motivācijai negatīvai pieejai bija sava darba lauka pasargāšana. Tas izsauca sirdēstus un bija nospiedoša profesionāliem, kas bija spieti strādāt roku darbu citos laukos. Personas ar izcilām spējām varēja ātri no šīs situācijas izlauzties.

Otrā ģenerācija iebraucēju bija daudz sekmīgāka. No 1956. līdz 1988. gadam jau 16 personas graduējās ar zobārsta kvalifikāciju Adelaides Universitātē.

No 1955. – 1958. g. bija 4 medicīnas graduanti Adelaides Universitātē. Tad bija spēcīgs izrāviens starp 1960. – 1982. g., kad graduējās 31 persona ar MB BS grādiem. Kopš tā laika trešā iebraucēju ģenerācija rāda mazāku graduātu skaitu. No 1988. – 2015. g. 8 personas graduējās ar MB BS Adelaides universitātē Flindersa Universitātē graduējās 5 personas no 1979. – 2013. g ar BM, BS grādiem.

Es devu personu sarakstu, kas ir atstājuši savu zīmi un iespaidu vai nu akadēmiskā, vai klīniskā darbā, vai sabiedriskā darbā, kas notika vai nu austrāliešu sabiedrībā, vai arī latviešu pasākumos. Mans saraksts ir subjektīvs un to varētu papildināt. Es esmu devis informāciju par kolēģu darbību attiecīgos laukos. No mana stāstījuma var redzēt, ka starp iebraucējiem no 1948. g. līdz 1950. gadiem bija daudz izcilu cilvēku. To arī apstiprina fakts, ka Bruno Krūmiņš AM eventuāli tikai iecelts par Dienvidaustrālijas vicegubernatoru.

Latviešu sabiedrība un latviešu mediķi ir labi iekļāvušies Dienvidaustrālijas publiskā dzīvē, tomēr paturot savas kultūras elementus. Šāda situācija ir pozitīva valstij un tās iedzīvotājiem.

Paldies par uzmanību.

Dr. Andris Dārziņš

Publikācijai sagatavoja Ilze Nāgela



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com