Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Adelaidē sanāk čaklās rokdarbnieces

Katram savu tautas tērpu

Laikraksts Latvietis Nr. 513, 2018. g. 15. aug.
Mārīte Rumpe -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Iveta Leitase māca, kā aužamas jostas. FOTO Mārīte Rumpe.

Rasma Celinska, Mērija Metjūss (Mary Mathews), Ilze Kūmbe (Coombe), Vizma Skābe-Boag, Aija Vindsora (Windsor), Mārīte Rumpe, Iveta Leitase, Ilze Lībeka, Skaidrīte Aguļēviča. FOTO Kriss Mors (Chris Mohr).

Balta mana vilnainīte,
Sarkaniem rakstiņiem;
Sarkans mans vainadziņš,
Sudrabiņa lapiņām.

Man ir liels prieks un gandarījums, ka Adelaidē ir čaklas rokdarbnieces. Kas to būtu domājis, ka mēs, sanākot kopā, tik daudz ko mākam, un ja nemākam, meklējam, kas var iemācīt. Tā nu jau kopš šā gada 7. jūlija mēs katru sestdienu plkst. 13.30 sanākam kopā Adelaides Latviešu biedrības (ALB) zālē un cītīgi mācāmies. Iesākām ar kreklu šūšanu Vizmas Boag vadībā, un pagājušajā sestdienā Iveta Leitase mācīja un stāstīja, kā jostas aužamas; viņa arī lepojas ar īpašām dotībām baltajos darbos. Visu par jostām nevar izstāstīt vienā sestdienā, tāpēc augusta beigās, 25. augustā, Rasma Celinska stāstīs un rādīs, kā aust celaines jeb celu jostas. Mūsu plānos ir vēl zeķu adīšana, mauču adīšana, sievu cepuru un aubīšu šūšana un izšūšana utt.

Nevienam netiek uzspiests, kas jādara; katra izdomā sev vai ģimenei vajadzīgo un var strādāt ar šo projektu. Dalāmies arī ar tīmekļa adresēm un palīdzam veikt pasūtījumus no Latvijas (brunču audums, linu diegi utt.) Mums ir grāmatas, kuras var šķirstīt un no kurām var iedvesmoties, ja nav īsta skaidrība, ko vēlas.

Gribam aicināt talkā visas rokdarbnieces, kas reiz bijušas čaklas un var dalīties ar padomu, kā labāk darām šis vai tas darbiņš. Darīt gribētāji ir, un mums reizēm jāstāv rindā, lai dabūtu skolotāja uzmanību. Tāpēc, lūdzu, neturiet sveci zem pūra, nāc palīdzi un dalies ar savām zināšanām! Aicinām arī visus, kam mājās ir kāds iesākts rokdarbs, bet nevedas uz priekšu; liec to somā, nāc uz ALB un pavadi sestdienas pēcpusdienu ar mums kopā un redzēsi – brīnumi notiks, būs progress.

Un, ja kādam mājās skapī glabājas kas tāds, ko mēs varam izmantot, būsim priecīgas un pateicīgas to pieņemt (vilnas diegi, linu diegi, izšūšanas piederumi... utt.).

Liels paldies Adelaides Latviešu biedrībai par telpām un Adelaides Latviešu skolas meitenēm par idejām. Strādāsim ražīgi, lai 18. novembrī varam lepoties ar kādu jaunu akcentu savā tautas tērpā vai pat visu tērpu.

Ja ir kādi jautājumi, droši raksties uz e-pastu: m.rumpe@gmail.com

Mārīte Rumpe
Es vēl tikai mācos...



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com